FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Tko vam je privlačniji, Juda ili Isus?

objavljeno:

21. 04. 2011.
Tko vam je privlačniji, Juda ili Isus?

Odnosno, padate li na loše dečke?

Baš kao što je Isus pao na jednog, koji ga je poljubio, doduše u obraz, u činu koji će se tisućljećima nakon smatrati najvećom izdajom u povijesti čovječanstva. No, kako da znamo da je povijest baš onakva kakvom se tumači u evanđeljima? Jesmo li sigurni da se u Maslinskom vrtu Juda i Isus nisu samo pohvatali da bi slučajno naišli stražari i zapravo počinili najbrutalniji gej bashing u povijesti čovječanstva, pribivši čovjeka na križ pored najgorih razbojnika vremena.

Unatoč tome što je ime Juda sinonim za izdajice u gotovo svim kulturama svijeta malo toga, a i to uglavnom učeniji teolozi, o Isusovom homme fataleu i apostolu znaju izuzev nekoliko osnovnih činjenica vezanih za raniji život, obrazovanje i pokoje osobine. Ukoliko ćemo po njihovim tekstovima analiza lika i dijela, redovito ga se karakterizira u izuzetno negativnom kontekstu, osobe koja je svjesno izdala svog učitelja i prijatelja, pohlepnog, sebičnog i hladnog; no, rijetko se spominje kako je novac za koji je izdao dobio kasnije vratio ali i činjenicu da je Isus zapravo i trebao umrijeti kako bi se čovječanstvo, ruku na srce, spasilo. Sve je dio Božje volje. Ljubav. Prevara. Kajanje. Zvuči kao tipična gej veza.

Ecce homo

Što se tiče fizičkih pojava, jednako se malo do ništa može pronaći o obojici, premda neke muslimanske škole uče da je zapravo zabunom Juda razapet umjesto Isusa zbog nevjerojatne fizičke sličnosti. Je li to i ideja temeljac scenarija novog nastavka Da Vincijeva koda?

Za ozbiljno, zapisničari Isusova života poput apostola izbjegavali su opisivati Isusa kao fizičko biće, do te mjere da niti jedna njegova fizička karakteristika nije zabilježena. Jedina u koju donekle možemo biti sigurni jest da je, s obzirom na židovsko porijeklo, bio obrezan.

Ipak, iz rimskih administrativnih dopisa toga vremena se poneki detalj može izvući. U pismu namjesnika Judeje rimskom Senatu opisan je kao visok i elegantan, duge kose koja pada u milosnim uvojcima iza ušiju dotičući mu ramena. Čelo glatko i visoko, lice bez akni, nos simetričan a brada gusta i boje kose što se u konačnici poklapa s slikama prema kojima je najčešće prikazivan. Naime, slikari su Isusa uvijek pokušavali naslikati kao pripadnika svoje kulture – tako su ga renesansni Europljani slikali kao blijedog i mršavog čovjeka plavih očiju, s bradom i kosom do ramena, dok su azijski i afrički kršćani kožu često na slikama potamnjivali, pa čak i bojali u crno.

Oko puti nisu složni, no ako nećemo popušiti da je Helena Trojanska izgledala kao plavojka Diane Kruger u ‘Troji’ ne moramo baš ni da je Isus bio zgodan i kao James Caviezel u ‘Pasiji’.

O Judi se, očekivano, zna još i manje a najpoznatije umjetničko djelo vezano za njega je ono Giotta di Bondonea (vidjeti sliku 2) koja ide u prilog mojoj tezi o bashingu.

No, da odgovorimo na pitanje s početka teksta…

Zašto je Isus pao na ovog bad boya?

Pa krenimo od jednostavne psihologije i biologije bilo kojeg ljubavno-emotivnog odnosa.

Loši dečki su, oprostite na izrazu, obično oštećeni. Zatim osjećajni. I intenzivni. Svadljivi. Ljubomorni. Treba se potruditi penetrirati u njih. A to je ono što je mnogima privlačno. Volimo se petljati po mislima i osjećajima partnera, još češće pokušati ga promijeniti. I Isus je Judu primio među svoje učenike upravo zato što je u njega sumnjao. Ukratko: djelomično altruistično, djelomično poremećeno, ali stoposto istinito.

Loši dečki su tabu. Dejtajte jednog i pazite komentare koje će vam društvo dati, ukoliko se usude. Što su povučeniji i misteriozniji to više o njima želimo znati. A što više znamo, to nam se više sviđa.

I’m just a Holy fool, oh baby he’s so cruel
But I’m still in love with Judas, baby…

 

 

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike