Japan: Srednja škola organizirala ‘Dan promjene spola’

a4kphfadyp7qlrmt9ql0

Srednja škola u Japanu održala je ‘Dan promjene spola’ ovoga tjedna te su se dječaci oblačili u suknje, a djevojke u odijela, javlja Pinknews.

U utorak je tako srednja škola Fuji Hokuryo oranizirala zamjenu uniformi između učenika i učenica. Unatoč imenu, iz škole naglašavaju kako događaj nije vezan uz promjenu spola i da je stvoren kako bi se promovirala tolerancija i međusobno prihvaćanje, ali i kako bi se preispitale tradicionalne norme vezane uz spol i rod.

Podsjećamo, japanski školski sustav snažno je baziran na spolnim i rodnim ulogama te se tako još uvijek očekuje da će dječaci i djevojke nositi uniforme koje su za njih predodređene.

Međutim, odaziv na ‘Dan promjene spola’ bio je iznenađujuće velike te je tako samo 8% učenika reklo kako ne podržava događaj, a čak ih je 300 sudjelovalo u razmjeni uniformi.

Učenike se učilo o percepcijama spola i tome kako promjena spola može utjecati na ljude koji ih okružuju.

Sudeći prema ravnatelju škole, događaj će se organizirati jednom godišnje. Dodao je i kako je glavni prigovor u danu bio onaj od strane dječaka koji su se žalili na hladnoću zbog nošenja suknji.

Hirofumi Miyashita, zamjenik ravnatelja, rekao je za Japan Real Time: “Ovaj projekt je napravljen kako i učenici mogli sagledati stvari drugačije i to bez da su ograničeni spolom.”

Dodao je i kako događaj omogućuje učenicima da probaju nešto novo.

Leave a Reply