ZA OSTEOARTRITIS: “ČVOROVI” NA RUKAMA

0

Dobra vijest je da oni mogu liječiti. Danas, na raspolaganju pacijentima, tu je i potpuno snažna medicinska pomoć i intervencija

Osteoartritis ruke-to je stanje koje pogađa oko 4 milijuna ljudi samo u našoj zemlji, te je najčešći među patologije ghe povezane sa starijim ljudima (oko 80% populacije starije od 65 godina), ali može se pojaviti već oko 45 godina, uz jasnu prevagu u ženskom polu i određenim odnosima i pogoršanje tijekom menopauze, ali u posebno predispoziciju uvjetima mogu da pate čak i mladi ljudi. To je kronična degenerativna bolest zglobova, koja s vremenom ima tendenciju da napreduje u svojoj ozbiljnosti i uzeti karakter stalnog oblika. U početku se manifestira tako u razini zglobova ruke, najbliži ногтям, ali ako se ne liječi ispravno, to može proširiti i na druge zglobove.

Oblici artritisa

On može predstavljati različite težine u zavisnosti od ozljede i oblik koji ona uzima. Oblik Oblici artritisase odlikuje brzim razgradnju prema hrskavice i, kasnije, glavni koštanog tkiva, što stvara “prazan” prostor, odnosno šupljine na razini zglobova. Oblik, s druge strane, ne može biti tako agresivan, ali brzo dovodi do odstupanja od osi zgloba – posljedica je da prsti postaju manji ili nepravilan oblik kuka.

Zašto raste

Najčešći osteoartritis se zove primarna i nastaje spontano, zbog genetske predispozicije. U tim slučajevima žene osovina obitelji (baka, majka, kći, unuk) ima manju sklonost ka bolesti zglobova ruke, i mnogi pacijenti izvješće o деформациях, apsolutno identične ih mama ili baka. Kada je sekundarno, to se obično događa zato što se dogodilo traumatski događaj, kao što je prijelom, možda, u mladosti, što je dovelo do ozljede zgloba ili hrskavice ga pokriva mnogo brže, i to se može dogoditi čak i kod pacijenata 35/40 godina.

Prepoznati simptome

Simptomi osteoartritisa se lako prepoznaje: zglobovi prstiju опухают, mogu покраснеть, navija posebno nakon napornih radnih dana. Sa vremenom od šest mjeseci do godinu dana, bol je obično slabi, ali se, naime, ružan kvrgast, tzv čvorovi, koji se formiraju na stražnjoj strani zglobova, blizu (da se tako izrazim, na suprotnoj strani prsta).

Prepoznati simptomeSve to se događa zbog toga što je hrskavica između kosti istrošiti, sve više i više izgladiti, sve dok oni ne nestanu, i na tom mjestu koštano tkivo koje se nalazi ispod hrskavicom, izložena trenje tijekom kretanja, i, zauzvrat, deformiran, male živčane završetke koji prolaze kroz kost, dovode do centra boli uzrokovane ovim koeficijentom trenja.

Radiološka dijagnoza

Možete provesti klinički pregled kirurga ruke koji je obavezan zahtijevati rendgensku snimku, a često je i analiza krvi. X-zrake zaista važan zato što je on fotografira stanje stvari, a time i stupanj osteoartritisa, tako i zato što je on omogućuje vam dati sliku početne točke liječenje i kada se to ponavlja na udaljenosti od 1/2 godine, on može izdvojiti brzina progresije bolesti. Preporučljiva za x-zrake svakih 12 mjeseci.

Dobra vijest je da, za razliku od onoga što obično mislite, možete se izliječiti.

Kada je u pitanju početni oblik, prepušteni program fizikalne terapije, nositi nekoliko sati na dan i određenu dijetu protiv osteoartritisa. U razvijenijim oblicima može intervenirati s pomoću radioterapije infiltracijom, tj. provodi se provjerom na радиологическом monitoru precizno pozicioniranje sonde.

Dobra vijest je da, za razliku od onoga što obično mislite, možete se izliječiti.

  1. Ili s pomoću matičnih stanica uzetih iz istog pacijenta kroz najmanju инвазивную postupak, korištenje matičnih ćelija može se obaviti u artroskopije. Stanice se smještaju u oštećenu i индуцированную područje s odgovarajućim faktorima rasta, tj. tvarima, ускоряющими svoje obraćenje, стабилизирующимися u novom хряще, dovoljno za jedan postupak, a rezultati se postižu za otprilike 6 mjeseci.
  2. Terapija s primjenom na kožu, gel, formirana pomoću lasera može biti vrlo učinkovita i vrlo dugih rezultatima s vremenom.
  3. Ti gelovi se primjenjuju na zahvaćenih zglobova i prodiru kroz izvore energije, kao i obično, laserima kako bi se oni mogli širiti duboko u tkivima bolesnika. U težim oblicima pribjegavaju kirurgija, uvijek ambulantno i u lokalnoj anesteziji.

Vrijeme oporavka varira od operacije do operacije, a i od pacijenta do pacijenta, ali se može reći da je za potpuni oporavak funkcionalnost zahtijeva 8 tjedana. Najviše pozitivnih činjenica ove intervencije je da su oni daju vrlo dobre i konačni rezultati, tj. tamo gdje oni rade, bolest više neće pogoditi, a prst ili prste spremaju zauvijek.

 

Zdravlje

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime