TOP PROIZVODI

0
Rate this post

Dodaci prehrani proizvedeni u optjecaju ne mogu predstavljati prijetnju zdravlju i životu potrošača. Postoje mnoge tvari koje mogu biti prisutne u prehrambenim dodatcima. Sastojci dodataka su vitamini, mineralni sastojci, ali i druge tvari, kao što su aminokiseline, masne kiseline, vlakna, lutein, probiotici i prebiotici, kao i proizvodi biljnog podrijetla.

Dodaci prehrani mogu koristiti sljedeće vitamine i minerale: vitamin A, D, E, K, B1, B2, niacin, pantotenska kiselina, B6, folna kiselina, B12, biotin, vitamin C, kao i komponente: kalcij, magnezij, željezo, bakar, jod, cink, mangan, natrij, kalij, selen, krom, molibden, fluorki, kloridi, fosfor, bor i silicij.

Nažalost, u nacionalnim zakonima nema popisa drugih sastojaka koji se mogu koristiti za dopunu. Sastojci i njihove razine sadržane u biološki aktivnih aditiva treba osigurati da normalno korištenje tih proizvoda prema proizvođačevim indikacijama će biti siguran za potrošača.

Postoje opća pravila sigurnosti hrane. Ključnu ulogu igra Odluka Europskog parlamenta i Vijeća broj 178 od 2002. , koji određuje, između ostalog, opća pravila pravilne prehrane. Ako postoje dokazi i indikacije da je prehrambeni proizvod (a aditivi za hranu su hrana) može predstavljati opasnost za ljudsko zdravlje, onda je propisan odgovarajući postupak kako bi se spriječilo ulazak takvog proizvoda u optjecaj.

Naglasiti-postupci koji osiguravaju sigurnost proizvoda koji ulaze na tržište su pravno zajamčena.

Vrijedno je znati kako izgleda unos aditiva na promet u našoj zemlji. Kada se prvi put uvede, poduzetnik je dužan obavijestiti glavnog sanitarnog inspektora ispunjavanjem odgovarajućih obrazaca, opisujući sastav proizvoda itd. To je regulirano zakonima. Ako glavni inspektor sanitarni pokreće takav postupak, može zatražiti od poduzetnika da podnese opoziv znanstvenog bloka, također može zatražiti mišljenje Ureda za registraciju lijekova i biocidnih proizvoda.

Sigurnost dodataka prehrani

Iako dodatak može biti učinkovit dodatak sastojcima u prehrani, treba imati na umu mogućnost pojave određenih rizika ako se ne koriste ispravno.

U praksi, kada koristite dodatke, često počinjemo mnoge pogreške koje mogu predstavljati rizik od zdravstvenih poremećaja.

Budući da se smatraju zdravstvenim proizvodima popularnim među ljudima koji se brinu o prehrani, koji ih uključuju u njihovu prehranu, istodobno jedu hranu koja sadrži. S druge strane, dodatke često koriste ljudi koji najviše trebaju.

  • Treba imati na umu rizik od konzumiranja prekomjerne količine vitamina i minerala, što može uzrokovati nuspojave.
  • Postoje izvještaji da primjena velikih doza nekih vitamina koji prelaze gornje sigurne razine ne čini dobro, pa čak i može biti štetna za zdravlje.
  • Prema trenutnom stanju znanja na temelju podataka o potrošnji u zemljama Europske zajednice među sastojcima za koje postoji rizik od prekomjerne potrošnje i rizik od prekoračenja najviših sigurnih razina, navedeni su m. uključeno. vitamin A, β-karoten, bakar, fluor, jod, željezo.

Međutim, imajte na umu da rizik ovisi o mnogim čimbenicima i može varirati ovisno o čimbenicima okoliša kao io pojedincu. Na primjer, za pušače je utvrđeno da dodavanje β-karotena u dozama od 20 do 50 mg dnevno povećava rizik od raka pluća.

Zlouporaba prehrambenih dodataka (uključujući neopravdanu potrošnju, korištenje više dodataka istodobno, mogućnost interakcije s drugim sastojcima hrane ili lijekova, nedostatak pouzdanih informacija na naljepnici o prisutnosti kontraindikacija za njihovu upotrebu)može se pripisati riziku nuspojava. korištenje prehrambenih dodataka (uključujući neopravdanu potrošnju, korištenje više dodataka istodobno, mogućnost interakcije s drugim komponentama hrane ili lijekova, nedostatak pouzdanih informacija na naljepnici o prisutnosti kontraindikacija za njihovu upotrebu)može se pripisati riziku nuspojava.

BLOG

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime