Vjernici protiv Iskoraka i Kontre

Nakon što su udruge Kontra i Iskorak digle udružnu tužbu protiv Jelene Mudrovčić Ćorić te je ta tužba odbačena, oglasio se i glavni odbor Udruge za vjersku slobodu u Hrvatskoj koji je izjavio kako se ove udruge svojim izjavama i sudskim prijavama protiv vjeroučiteljica i škola, zalažu za ukidanje slobode govora.

U svojoj izjavi su naveli se da sloboda govora uključuje slobodu izražavanja mišljenja i stajališta bili oni točni ili netočni, a 29. rujna su ove dvije udruge izjavile kako su školski udžbenici prepuni homofobičnih sadržaja te da takve sadržaje treba ukloniti.

“Takvim izjavama, a i sudskim prijavama protiv vjeroučiteljica i škola zbog usmena iznošenja stajališta kakvi su u udžbenicima, ‘Kontra’ i ‘Iskorak’ se zalažu za ukidanje slobode govora u Hrvatskoj za vjernike, vjerske zajednice i sve druge građane”, navodi se u izjavi Udruge za vjersku slobodu te nastavljaju: “Katehetski udžbenici i vjerske knjige katoličke i drugih crkava i vjerskih zajednica izražavaju negativna stajališta osim o homoseksualnom ponašanju i o mnogim drugim ponašanjima, kao o rastavi braka, promiskuitetnom ponašanju, kontracepciji (izazivanju bolesti neplodnosti ), bračnoj nevjeri, laganju, krađi, nepravednu nasilju, nepoštovanju članova obitelji, nebrizi za stare i nemoćne i.t.d. Po stajalištima ‘Kontre’ i ‘Iskoraka’ sve su takve izjave diskriminatorne i nezakonite.”

Udruga za vjersku slobodu pozvala je druge LGBT udruge pa i ljudskopravaške udruge da se ograde od izjava Kontre i Iskoraka. Izjavu su osim članova glavnog odbora potpisali predsjednica i tajnik Udruge za vjersku slobodu Ljiljana Matković-Vlašić, predstavnica Rimokatoličke crkve, i Velimir Šubert, pastor Adventističke crkve, prenosi hina.

Posted on October 7, 2011

1 Comment

 1. Marijo Živković kaže:

  Zagreb, listopad 2011.

  Izjava Glavnog Odbora Udruge za Vjersku Slobodu u RH

  Udruge Kontra i Iskorak protiv slobode govora u Hrvatskoj

  U svom obraćanju „svim medijima“ dne 29.IX. 2011. Udruge Kontra i Iskorak prozivaju katoličke katehetske udžbenike zbog negativnih stavova o homoseksualnim sklonostima i homoseksualnom ponašanju. Iznošenje takvih stavova proglašavaju diskriminatornim i protuzakonitim i traže od Vlade RH i Ministarstava da ih zabrane.

  Takvim izjavama, a i sudskim prijavama protiv vjeroučiteljice i škole zbog usmenog iznošenja stavova kakvi su u udžbenicima, udruge Kontra i Iskorak se zalažu za ukidanje slobode govora u RH za vjernike, vjerske zajednice i sve druge građane RH.

  Sloboda govora uključuje u sebi slobodu izražavanja mišljenja i stavova, bili oni točni ili netočni.

  Diskriminacija je uskraćivanje nekog prava osobi ili grupi osoba bez odgovarajućih razloga. Dosljedno tome diskriminatorna izjava je izjava, koja potiče na uskraćivanje nekog prava za neku osobu ili grupu osoba.

  Katehetski udžbenici i vjerske knjige katoličke i drugih crkava i vjerskih zajednica izražavaju negativne stavove osim o homoseksualnom ponašanju i o mnogim drugim ponašanjima, kao o rastavi braka, promiskuitetnom ponašanju, kontracepciji (izazivanju bolesti neplodnosti ), bračnoj nevjeri, laganju, krađi, nepravednom nasilju, nepoštovanju članova obitelji, nebrigi za stare i nemočne i t.d. Prema stavovima udruga Kontra i Iskorak sve takve izjave su diskriminatorne i nezakonite.

  Pozivamo druge udruge osoba homoseksualnog i lezbijskog ponašanja, osobe takvog ponašanja, udruge, koje se zalažu za ljudska prava, državna i saborska tijela, koja se brinu o zaštiti ljudskih prava, i sve građane RH da se ograde od takvih stavova udruga Kontra i Iskorak i da zaštite pravo na slobodu govora vjernika, vjerskih zajednica i svih drugih građane RH, a udruge Kontra i Iskorak da revidiraju svoje stavove izražene u navedenoj izjavi.

  Glavni Odbor Udruge za Vjersku Slobodu u RH, Zagreb, Hrvatska

  Imena članova odbora, koji potpisuju izjavu

  1. mr.Ljiljana Matković-Vlašić, Rimokatolička crkva, Predsjednica Udruge
  2. Velimir Šubert, Pastor Adventističke crkve, Tajnik Udruge
  3. ing Ivan Valek, Rizničar Udruge
  4. mr.sc. Danijel Berković, Pastor, Član Glavnog Odbora
  5. prof. Nela Horak Williams, Baptistica, Članica Glavnog Odbora
  6. prof. Mladen Jovanović, Predstojnik Vijeća Kristovih crkava u Hrvatskoj, Član Glavnog Odbora
  7. prof. Dr. Slobodan Lang, Judeo-kršćanin, Predsjednik Skupštine UZVS
  8. dr Dragutin Matak, Adventistička crkva, Zamjenik Tajnika Udruge
  9. prof. Mirza Mešić, Islamska zajednica, Član Glavnog Odbora
  10. dipl.pr. Simo Rajić, Srpska Pravoslavna Crkva, Član Glavnog Odbora
  11. Marijo Živković, rimokatolik, Dopredsjednik Skupštine UZVS

  Kontakt osoba: G.Velimir Šubert, tajnik Udruge, 098 230 915

  Tekst na koji reagira Udruga za vjersku slobodu u RH
  29.9.2011.
  SVIM MEDIJIMA

  Poštovane/-i,
  obraćamo Vam kako bi vas informirale/-i o skandaloznom odgovoru Ministarstva znanosti obrazovanja i športa Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova oko homofobičnog udžbenika iz vjeronauka.
  Naime, popis školskih udžbenika za školsku godinu 2009./2010., 2010/2011, kao i 2011/2012. sadržava udžbenik „S Kristom u život“ (u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Zagreb, 2008.). U udžbeniku se između ostaloga navodi sljedeće: „Svjesni smo ipak činjenice da neki ljudi osjećaju privlačnost prema osobama istoga spola. Medicina i psihologija pronalaze različite uzroke, do kraja neistražene, takvom ljudskom stanju. Crkvena je predaja uvijek tvrdila da su ‘čini homoseksualni u sebi neuredni’. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni“ (KKC 2357). „Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju.“
  Homoseksualnost nije neistraženo „ljudsko stanje“, nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, što je stav mjerodavnih svjetskih (Svjetska zdravstvena organizacija) i hrvatskih institucija (Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora). Navođenje da se radi o posebnom „ljudskom stanju“, s naglaskom na traženje medicinskih i psiholoških uzroka, sugerira upravo suprotno; da se radi o anomaliji, odnosno bolesti, te je protivno nizu međunarodnih i nacionalnih propisa koji reguliraju zabranu diskriminacije i pravo na potpunu i točnu informaciju.
  Brojne lezbijke, gejevi i biseksualne osobe u povijesti su bile žrtve pokušaja promjene seksualne orijentacije medicinskim metodama poput prisilne hospitalizacije, elektrošokova, lijekova za duševne bolesti i sl. Upravo zbog toga je izrazito opasno davati djeci pogrešne informacije koje ih navode na zaključak da je homoseksualnost bolest. Dok hrvatska djeca uče iz sramotnih udžbenika o „neistraženom ljudskom stanju“, diljem svijeta 17. svibnja obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.
  Zbog svega navedenog Lezbijska grupa Kontra je prije više od godinu dana, 17. 5. 2010. na Međunarodni dan borbe protiv homofobije održala simboličnu akciju na Markovom trgu, te smo službeno zatražile od Vlade brisanje homofobičnog sadržaja iz školskih udžbenika.
  Nakon krajnje zabrinjavajućih odgovora iz Vlade i Ministarstva u kojima se opisuje samo procedura usvajanja udžbenika od strane Ministarstva, bez osvrtanja na konkretan problem, udruge Kontra i Iskorak zatražile su postupanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u prosincu 2010. godine.
  Nakon prve požurnice koju je Pravobraniteljica za ravnopravost spolova uputila Ministarstvu (14. travnja 2011. godine), isto je sada dostavilo očitovanje izdavača udžbenika, Kršćanske sadašnjosti d.o.o., te je izvjestilo Pravobraniteljicu da će dostaviti cjelovit odgovor nakon što zaprimi očitovanja Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog katehetskog ureda. Nakon toga Pravobraniteljica je 29. kolovoza 2011. godine uputila još jednu požurnicu Ministarstvu, međutim, do danas nije zaprimila odgovor.
  Iz očitovanja na sadržaj gore navedenog udžbenika evidentno je da Vlada RH nije sposobna sama zauzeti stav vezano za implementaciju zakona koji se tiču suzbijanja diskriminacije na temelju spolne orijentacije, te traži mišljenje/odobrenje Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog katehetskog ureda da li da zaštiti ljudska prava građana i građanki.
  Jedini zaključak koji se nameće je da mi ne živimo u sekularnoj državi, te da bi se za zaštitu svojih ljudskih prava trebali prvo obraćati Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a onda možda Vladi.
  Također, napominjemo da smo u međuvremenu dobile/-i pritužbe građana/-ki da i u nekim drugim udžbenicima koji se koriste u hrvatskim školama postoje diskriminativni sadržaji, te ćemo angažirati stručnjake da naprave analizu školskih udžbenika iz relevantnih predmeta.
  Vezano za sve navedeno, obratit ćemo se međunarodnim institucijama i organizacijama za zaštitu ljudskih prava, budući da hrvatska Vlada nije sposobna djelovati nezavisno i zaštiti prava svojih građana/-ki kao ni implementirati međunarodne standarde i vlastite zakone za zaštitu ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije.

  Sanja Juras
  koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

  Edo Bulić
  koordinator Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site