FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Mali rječnik kvir pojmova i tuđica

objavljeno:

20. 03. 2011.
Mali rječnik kvir pojmova i tuđica

In making…

Engleski jezik prepun je izraza za lifestyle fenomene koji se vežu uz LGBT populaciju, njene supkulture i popratne pojave. O nekima od njih poput manscapinga, twincesta, bromancea, mancrusha i drugih već smo pisali, o drugima ćemo možda u budućnosti – a ovim mini rječnikom najinteresantnijih, od kojih za većinu niti postoji adekvatan hrvatski prijevod, ukazat ćemo na neke od zanimljivijih koji su, eto, dobili svoj vlastiti naziv. Sigurno niste ni pomislili da twinky (to valjda svi znamo što je) medvjed ima svoj vlastiti naziv. Zatim twinky agresivni medo, i tako kombinacijama unedogled. Pa krenimo…frottage
– Nepenetrativni seks u kojem se partneri trljaju jedno o drugo kako bi postigli orgazam. Uključuje trljanje i drugih tijela od genitalnih. Može biti i predigra seksu ili jednostavno oblik intimnosti. Drpanje / jebanje na suvo?

grower – Sleng izraz za penis koji neerektiran izgleda malen, no ispada veći od očekivanog kada krv navre dolje.

shower – Isto što i grower, samo obrnuto. Jao, pozer. xD

hasbian – Lezbijka koja je odbacila gej lifestyle.

lesbro – Strejt muškarac koji se uglavnom druži s lezbijkama. Hrvatski: vimpuša?

cub – Mlađi ili nižeg rasta medvjed, obično neiskusan. Uglavnom ih se posprdno smatra pasivnima u seksu. Znači li ovo da su svi mišičavi i nabijeni top only bearovi jednom primali? :s Medek, medo.

otter – Mršav i vitak medvjed. Vidra, lol.

wolf – Agresivna vidrica. Vučić. <3

homo hits – Dance i druga glazba na koju, uglavnom, pate gej muškarci. Horor koji se pušta u zagrebačkim gej klubovima.

homo hop – Subžanr hip-hopa koji izvode LGBTIQ reperi, DJ-i i hip-hop izvođače. Čuli ste za Cazwell ili Team Gina? Trk na YouTube.

manscaping – Čin trimanja, brijanja ili njegovanja rožnatih izraslina na muškom tijelu. Derivat riječi ‘landscaping’. Održavanje travnjaka.

my Judy – Privrženi izraz za najboljeg ili dragog gej prijatelja. Referenca na Garland, dakako. Moja Seve na hrvatskom valjda; premda me jeza prođe i od pomisli da bi netko to actually izjavio.

pnp (play and party) – Seks dvije ili više osoba koji uključuje intenzivnu konzumaciju droga i alkohola. „Do you play and party?“. What about kiss and swallow?

post gay – Osobe koje prakticiraju istospolne veze ali odbijaju asocijaciju s gej lifestyleom ili pederluk kao dio svog identiteta. Zvuči kao ormaruša, ali nije, jer ih ne skriva.

post label – Individualci koji ne žele definirati svoj seksualni identitet kao jedno gej, biseksualan ili strejt. Seksualnost smatraju fluidnijom od tradicionalnih interpretacija.

size queen – Gej ili bi muškarac koji je opsjednut veličinom penisa potencijalnog partnera.

stromo – (straight + homo) Gej muškarac heteroseksualnog javnog nastupa. Ono što na gej dejting stranicama zovu straight acting. 0.o

trinogamy – Psiho-fizička i emotivna ljubavna veza između tri osobe, neovisno o tome jesu li muškog ili ženskog spola.

2nd gen gay – LGBTIQ osoba s jednim ili više LGBTIQ roditelja.

voguing – Za pjesmu su svi čuli ali mnogi ne znaju da se zapravo radi o popularnom natjecateljskom plesu čiji je cilj nadmašiti protivnika u koreografiji bez fizičkog doticanja. Pogledajte sad opet spot.

yestergay – Gej koji je odabrao hetero lifestyle. Dunno, pizda?

butchica – Deminutiv od engleske izraza butch lesbian, stereotipno zamišljena kao “od stijene odvaljena lezbija”, u mom viđenju jednostavno, handy lezba

stag – San svakog pedera. Ili patronus Harryja Pottera.

stag hag – Strejt muškarac koji se druži s gejevima. Faghag suprotnog spola.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike