FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kada azilant nije dovoljno gej

objavljeno:

6. 09. 2011.
Kada azilant nije dovoljno gej

Godišnje oko deset tisuća osoba koje pripadaju seksualnim i rodnim manjinama traže azil u nekoj od europskih zemalja, a njihovim se slučajevima bave uredi za imigraciju. Ono što je zanimljivo je kako su isti potencijalni azilanti često deportirani natrag u svoje zemlje iz Europe, pa čak i liberalnih zemalja poput Nizozemske, zbog raznih oblika predrasuda i stereotipa.

Nije, naime, neuobičajeno da zahtjev za azilom bude odbijen zbog toga što komisija smatra kako nisu dovoljno performativni ili feminizirani, ili se ne kreću unutar lokalne gej i lezbijske zajednice, kako je u svom nadgledanju zaključio COC Netherlands. U zemljama iz kojih potječu i u koje se moraju vratiti često se suočavaju s smrtnim i zatvorskim kaznama.

Poznat je tako slučaj gej muškarca koji je pobjegao iz Kameruna (u kojem vlasti sustavno progone LGBTIQ osobe) nakon što je njegov susjed doznao da ima dečka. Po svom dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo, njegov je zahtjev za azilom odbijen uz obrazloženje da se mogao preseliti u drugi dio zemlje gdje ga nitko ne poznaje. Drugim riječima – vratiti se u ormar.

A to nisu izdvojeni slučajevi. Udruge koje nadziru ovakve slučajeve na razini Europe upozoravaju kako se krše osnovna ljudska prava na temelju pukih stereotipa ili činjenice da komisija nije upoznata s pravnim posljedicama istospolnih odnosa u zemlji iz koje žrtva dolazi. Mnoge zemlje očekuju od prijavljenih da se vrate u svoje okruženje i kriju svoj identitet kako bi izbjegle nasilje.

Problem je kod ovakvih slučajeva što se azilantu treba, ukoliko nema konkretnih dokaza za zlostavljanjem, vjerovati na riječ (ili na spravice prikopčane za penis kako to Češka radi!) s obzirom na velik broj imigranata koji se jednostavno nadaju boljem životu uz boravišnu dozvolu u nekoj od europskih zemalja. No, to ne mijenja utjecaj politike: bivša nizozemska ministrica zadužena za pitanja imigranata Rita Verdonk dobila je niz kritika na odluku kako sve gej osobe iz Irana moraju dobiti azil u državi. S druge strane, desne struje u Švicarskoj se bore za zakon koji bi izbacio imigrante iz zemlje na najmanji sukob s zakonom i propisima.

No, uzevši u obzir koliki broj gejeva i lezbijki traži azil dolazi iz zemalja u kojima je biti gej toliki tabu i da će biti kazneno gonjeni u slučaju da ‘plan’ ne upali, čineći još nezgodnijom situaciju za svoju obitelj, teško je povjerovati da se netko tek tako odluči lagati o svojoj seksualnoj orijentaciji da bi živio europski san.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike