FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Koga zapravo simboliziraju jednorozi?

objavljeno:

6. 09. 2011.
Koga zapravo simboliziraju jednorozi?

Simbol jednoroga posljednjih je godina sve češći motiv u mainstream pop kulturi koja ga učestalo iskorištava a najbolji su primjer za to videospotovi pop glazbenica. Jednorog je ujedno i čest motiv za gej lifestyle a čemu je točno tako, teško je do odgovora, mističnog kao i ova bića, doći. Je li to zbog duga na kojima često jašu na prikazima, velikog roga koji asocira na muški spolni organ ili zbog same činjenice da su ekstremno šljokičasti – ostaje na individualnu prosudbu, jer odgovora jednostavno – nema.

No, daleko je zanimljivija činjenica da je jednorog kao motiv zajednički brojnim supkulturama te je svakako dio moderne pop kulture.

U osamdesetima, kada se počeo masovno iskorištavati u vidu video spotova, arkadnih igara ili igračaka još su uvijek bili asocirani s kao dječjim i nevinim, uglavnom povezani s djevojčicama ili nevinim djevojkama a upravo je to prvotna mitološka simbolika jednoroga: snažnih i neukrotivih a ujedno gracioznih i čistih bića kojima ne može prići nitko osim djevice. U njihovo postojanje kunili su se stari Grci koji su ih navodno susreli u Indiji, a procvat u zapadnoj kulturi doživljavaju za vrijeme renesanse, posebno u anglosaksonskom dijelu Europe, gdje su bili uobičajen motiv na slikama ili grbovima.

Osobno nikada nisam učio neku konkretnu povezanost jednoroga i gejeva, kao da je taj simbol oduvijek bio tu negdje kao i dugine boje, ali moram priznati da sam nailazio i na poprilično strejt ljude s poprilično opakim tetovažama jednoroga koje nisu bile nimalo gej ali odavale iznimnu potentnost svakako jesu.

Najlakše objašnjenje? Možemo li reći da kako se nove generacije poistovjećuju s starim simbolima s novim značenjima, neovisno o tome za koju se supkulturu vežu; jer i dugine boje se polagano probijaju u mainstream a nije neuobičajeno da im se kiti strejt populacija koja tako izražava svoju podršku gej pokretu. Značenja i uporabe motiva s vremenom evoluiraju, što u ovom slučaju nije loše.

Nova generacija odrasta u relativno liberalnom društvu koje često u javnom diskursu postavlja pitanja ljudskih prava; dok je s druge strane pokreću lifestyle mediji, MTV i društvene mreže. U neprestanom kontaktu s informacijama o gej pravima, braku, zabranama služenja vojske ili crkvenim stajalištima po pitanju (homo)seksualnosti, nova generacija vidi progres i konkretne akcije na sinergiji s ostatkom društva, što možda stvara manji strah od toga da ih se zbog korištenja gej motiva svrstava u gej supkulturu.

Mladi koji se danas isključuju od svega što je gej u nekakvom kontekstu zapravo okreću leđa ne samo velikom i bitnom aspektu pop kulture nego i znanja koje je za specifične motive povezano.

Zato, nikako ne bih rekao da su jednorozi gej. Oni su jednostavno univerzalni što svjedoči već činjenica da mogu istodobno biti krotki i ružičasti kao i napaljeni i divlji.

Izuzev jednoroga, postoji niz pojava koje se čine gej a nisu:

A njihovu je listu napravio blog Pleated Jeans. Između ostalog:

- Jesti bananu

-Slušati Davida Bowieja

- Prekrižiti noge

- Grliti se na sportskim natjecanjima

- Vježbati jogu

- Biti Vladimir Putin. <3

 

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike