FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Tko kaže da je Tim Cook gej?

objavljeno:

31. 08. 2011.
Tko kaže da je Tim Cook gej?

Jedna od najmoćnijih svjetskih tvrtki, Apple, od nedavno na svom čelu nakon ostavke Stevea Jobsa ima ‘gej muškarca’, Tima Cooka – čije je imenovanje na čelo Applea popratila čitava zemaljska kugla. Zanimljivo, većina medija je u svom predstavljanju Cooka i spomenula da je gej (odnosno, kako naši mediji kažu homoseksualac), no dalje od te informacije nisu išli. O Cookovoj se seksualnosti spekulira već godinama te se ona smatra javnom tajnom, s obzirom da sam iz ormara s kakvom službenom izjavom po pitanju svoje seksualne orijentacije nikada nije izašao.

Većina novinara pri tome polazi od generalne pretpostavke kako „svi znaju da je Cook gej“, čime se ograđuju od činjenice da sam to nikada nije potvrdio, pa ju uzimaju za gotovu i serviranu na korištenje. Ništa novo, jer se takav pristup u medijskom izvještavanju često uzima kao prihvatljiv, kako se radi o politički i društveno gotovo nebitnom prisilnom autanju koje se zbog toga ne smatra neetičnim.

No, je li spominjati njegovu seksualnost u izvještavanju neetično? Nemali je broj ljudi, istina, ostao iznenađen da je jedan, navodni, gej (koliko je uredništvo Queer.hr-a uvjereno u točnost informacije nije bitno) desna ruka najkreativnijeg i najmoćnijeg čovjeka u svijetu gadgeta i tehnologije. Svakako da je Cookova seksualnost posve nebitna kako će obavljati svoju dužnost izvršnog predsjednika. Ali sočna informacija koja je postala imperativ u izvještavanju o Cooku ipak podiže neka od etičkih pitanja novinarstva, u prvom redu zbog narušavanja privatnosti osobe čiji status seksualnosti ovakvim pristupom postaje činjenica.

Novinari danas izvještavaju o nizu tema koristeći upitne informacije koje zbog tračeva i spekulacija u njihovim očima postaju činjenice. Stoga, ako novinar objavi da je Cook gej, sljedeće bi logično pitanje bilo gdje je pronašao tu informaciju? Nema javnog profila na Gayromeu, nikada nije uhvaćen kako curisea u javnom wc-u ili da ima fotke na Grindru. Nitko nije razgovarao s niti jednim njegovim bivšim dečkom ali ni djevojkom. Nema apsolutno ničega. Čak bi i jedan portal poput Queer.hr-a svakako htio naići na informaciju bolju od dovitljivih komentara kako Cook zasigurno voli gaysianse.

Ormar jest strašna stvar, mnogima nam nije drago kada poznate osobe u njemu ostaju svjesno (a zar je Cook jedini takav medijski eksponirani muškarac!?), no daje li nam to pravo da o neprovjerenoj informaciji izvještavamo kao činjenici.

Mogao bih nabrojati barem deset takvih osoba iz javnog života u Hrvatskoj koje su, bez istog tretmana a u istoj situaciji kao Cook, prilikom izvještavanja – oslobođene.


1 komentar »

  • Elizabeta kaze:

    Novinari danas izvještavaju o nizu tema koristeći upitne informacije koje zbog tračeva i spekulacija u njihovim očima postaju činjenice. Stoga, ako novinar objavi da je Cook gej, sljedeće bi logično pitanje bilo gdje je pronašao tu informaciju? Nema javnog profila na Gayromeu, nikada nije uhvaćen kako curisea u javnom wc-u ili da ima fotke na Grindru. Nitko nije razgovarao s niti jednim njegovim bivšim dečkom ali ni djevojkom.

Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike