FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Bifobija

objavljeno:

26. 01. 2011.


Upitamo li bilo kojeg geja ili lezbijku je li homofobija pogrešna – kao odgovor ćemo dobiti nedvosmisleno „da“. Svi se slažemo da je je mržnja prema osobama ili stvaranje predrasuda na temelju njihove seksualne orijentacije pogrešna. No, kada upitamo gej osobu što misli o biseksualnosti nerijetko ćemo čuti iznenađujuće kritičke stavove koje je nejasno razlikovati od zezancije. Ono što se krije iza krutog naziva bifobija prisutno je među gej i straight krugovima, a zasigurno nije neuobičajeno da biseksualci ostaju u dvostrukom ormaru pred različitim društvenim skupinama iz straha od stigme. I iako nisu svi gejevi bifobični usuđujem se reći da je bifobija prisutnija nego su mnogi spremni priznati.

Temeljni argument bifobije (i daleko najgluplji od svih) kaže kako se biseksualcima nikako ne može vjerovati jer u bilo kojem trenutku mogu odbaciti težinu toga što su drugačiji i živjeti mirnim, spokojnim i lakšim heteroseksualnim životom. Ovako razmišljanje je pogrešno na nekoliko osnova – osim što osoba koja je biseksualna nije odabrala koje će je osobe fizički i emotivno privlačiti (kao ni gejevi i lezbijke), unutar gay zajednice svejedno biva osuđivana i na najmanju mogućnost privlačnosti osobe suprotnog spola.

Nadalje, među LG zajednicom se često potežu vicevi na račun biseksualnosti u kojima se ta seksualna orijentacija percipira kao zbunjenost ili divljanje hormona u adolescenciji. Znate li da postoje i odrasli biseksualci? Neke teorije bifobije idu dalje te tvrde kako bifobija svoje temelje pronalazi i u strahu gej populacije da se promiskuitet i drugi stereotipi poput perverzije, parafilije i nimfomanije dodatno asociraju uz LGBT zajednicu; s obzirom da je jedan od glavnih strejt anti-gay argumenata navodno širenje spolno prenosivih bolesti i neodgovoran lifestyle. Biseksualne osobe, jednako kao i osobe drugih seksualnih praksi, vode svoje živote u skladu s svojom osobnošću i vrijednostima – obvezivale ih one na miran obiteljski život ili mijenjanje po nekoliko partnera na tjednoj razini.

Jeste li ikada čuli za argument kako su najveći homofobi zapravo pritajeni gejevi?

Prervrnemo li konstrukciju, znači li to da su najveći bifobi zapravo, ajme, biseksualci? Osoba koja sebe identificira kao gay i koju privlače osobe istog spola može ostati zbunjena kada se ulovi u promatranju ženskih grudi ili stražnjice, kada doživi snažnu emotivnu reakciju prema osobi suprotnog spola ili uživa u dobrim scenama seksa na filmu među strejt parovima. Nesigurnost u vlastitu seksualnu orijentaciju i spoznaja da možda ne spadamo u binarnu mainstream LG podjelu može izazvati strah prema onima koji se toga ne srame.

Šalu na stranu. Kao i svi oblici netrpeljivosti prema nečijoj seksualnosti i bifobija, koliko god se benigna u zezanciji s društvom činila, zapravo pritajeno postaje uvriježena stereotipizacija dijela LGBT zajednice koja se može nadići. Osim što je nepravedna prema biseksualcima, nepravedna je prema zajednici u cjelini – i dok slova LG prihvaćenost mogu pronaći, tu su ta B duplo kritizirana od svih ostalih uključujući i S.

Gejeve ne privlače osobe suprotnog spola, samim time ne pokušavaju razumjeti kako netko drugi može biti jer im čitav koncept izaziva blago gađenje kakvo imaju i strejteri pri pomisli na istospolnu vezu. Nije li isto i s homofobijom?

Mogla bi se napisati vjerojatno čitava knjiga o stereotipima koje, što u šali a što ozbiljno, asociramo s biseksualnošću. No, treba imati na umu da coming out kao biseksualna osoba u ovakvim okolnostima govori o samopouzdanju individualaca kojima treba pružiti prostora za izražavanje u duginom spektru. I prihvatiti da nije sve u životu crno ili bijelo.

foto: flickr


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike