FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Seksualni identiteti i varanje

objavljeno:

17. 01. 2011.
Seksualni identiteti i varanje

Zamislite da ste u romantičnoj, heteroseksualnoj vezi a zatim specifični scenarij nevjere. Ukoliko ste suprotne seksualne orijentacije od one koja je dio vašeg identiteta, i partner vas prevari s osobom suprotnog spola od onog kojeg preferira, mislite li da biste drugačije reagirali na nevjeru?

Upravo je to pitanje koje su si postavili istraživači Sveučilišta u Teksasu sa odijela na psihologiju koji su povodom projekta koji istražuje osobnost i individualne razlike pokušali doznati na koji način reagiramo na nevjeru. Rezultati su, očekivano, pokazali razliku među reakcijama muškaraca i žena – s tim da se muškarci s nevjerom, naime, nose puno teže te je u više slučajeva smatraju neoprostivom.

Interesantan dio istraživanja bio je upitnik o mogućnosti oprosta prevare partnera s osobom istog spola, no tu rezultati ne odudaraju od očekivanog – strejt muškarci će lakše prijeći preko preljuba djevojke s drugom curom; nego što će cure preko dečkova s dečkom. Ono, na što se nije obraćala pozornost u istraživanju jest podatak tko je od ispitanika uistinu gej a tko strejt, i koliko im se teško bilo prebaciti u identitet suprotan od vlastitog ukoliko je za to bilo potrebe.

Međutim, postavlja se pitanje – utječe li rod i seksualna orijentacija dodatno na način na koji ćemo reagirati na nevjeru? Ovaj tim istraživača tvrdi „da“, i to primarno zbog ljubomore i nesigurnosti. Kako zaključuju; ukoliko strejt muškarca djevojka prevari s djevojkom njegova muškost ne dolazi u pitanje. (Možda link na tekst o klasifikacijama lezbijki?, op.a.) Međutim, strejt muškarac (imaginarni navodnici), koji prevari s dečkom šalje signal svojoj partnerici kako od nje ne može dobiti ono što treba!

U komentarima ispod istraživanja jedna je od supruga odgovorila kako bi se mogla natjecati s drugom ženom, ali nikako i s muškarcem.

Zvuči banalno, ali navodno su istine uvijek banalne.

U prvom redu bih, prije komentara na lezbo-gej reakcije na prevaru, rekao da su stvari u svojoj srži daleko kompliciranije od spola ili roda. Naravno da će društvena struktura kojoj pripadamo i ukorijenjene norme, stečeni stavovi i stereotipi imati utjecaja na način na koji se nosimo s partnerovom nevjerom; što su pretpostavljam univerzalni determinatori inicijalne reakcije u tim slučajevima. No, treba uzeti i u obzir stupanj emocija koje osjećamo prema partneru, dužinu veze, dob, iskustvo, omjer uloženog i dobivenog (ne na taj način), osobnu osjetljivost prema situacijama te niz drugih što karakternih individualnih osobina što parametara u odnosu s drugom osobom.

No, koliko su gejevi i lezbijke u praksi osjetljiviji od strejtera kada je u pitanju prevara? Možda fama o tome kako gejevi lakše od strejtera stupaju u intimne odnose pridonosi tome da više cijenimo vjernost i skloniji smo prekinuti vezu ukoliko dođe do prevare.

Ali uzmimo u obzir povrijeđenost koja nastupa kao rezultat prevare koja potiče na izgovaranje stavova koji generaliziraju čitavu zajednicu. „Svi gejevi varaju“, reći će prevareni gej. „Sve žene koketiraju“, reći će strejt muškarac. „Svi gej muškarci uništavaju obiteljsku zajednicu“, reći će strejt žena koju je suprug prevario s frajerom.

Iznimno je teško izolirati posebne slučajeve prevare i prema njima generalizirati o ukupnoj populaciji. A koliko god vremena bilo potrebno da se od slučajeva prevare oporavimo, u konačnici se svodi na to da svatko odgovara sam za svoje postupke; neovisno o rodu ili seksualnom identitetu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike