FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Prva Queer palma Arakiju

objavljeno:

30. 05. 2010.

autor:Ove godine Cannes je poqueeren.

Američki redatelj Araki dobitnik je prve Queer palme ikad dodijeljene na festivalu u Cannesu. Dobio ju je za film “Kaboom” zbog njegova “doprinosa lezbijskim, gay, bi i trans pitanjima”, stoji u obrazloženju nagrade. Ovo je prva takva dodjela nagrade na Cannesu koji kaska za drugim filmskim festivalima: berlinski je festival jop 1987. uveo Teddy awards, a festival u Veneciji od 2007. dodjeljuje sličnu nagradu.

Greg Araki važan je američki filmaš. Neprestano na granici indie filma i mainstreama, Araki je jedan od važnih gay filmaša i – ako je vjerovati Wikipediji – predstavnik New Queer Cinema (tu su i Todd Haynes, Isaac Julien, Derek Jarman, Tom Kalin i mnogi drugi). Ali više od queer odrednice, Araki je iznimno talentiran filmaš koji miješa MTV poetiku s visokom kulturom i umjetnošću. Njegov posljednji film – Kaboom – najavljen je kao film na koji treba obratiti i te kakvu pažnju. Jer, Arakijevi filmovi redovito podignu prašinu. Kaboom će vjerojatno biti jedan od takvih jer je to film koji filmofili opisuju kao Twin Peaks za Coachella generaciju. Promo-materijali za film takvi su da unaprijed slinimo za Kaboomom: „Hiperstilizirani Twin Peaks za Coachella generaciju, u kojem glumi predivna mlada glumačka postava, Kaboom je divlja horor komedija krcata seksom u kojoj se priča o Smithu, ambiseksualnom 18-godišnjem brucošu koji naleti na čudovišnu urotu u naizgled idiličnom kalifornijskom gradiću… Smithov svakodnevni život u studentskom domu – druženje s arty, sarkastičnom najboljom prijateljicom Stellom i povezivanje s prekrasnom djevojkom slobodnog duha po imenu London, žudnja za predivnim, tupoglavim cimerom i surferom Thorom – sve se to izokreće naglavce nakon jedne sudbonosne, užasne noći. Tripajući na halucinogenim kolačićima koje je pojeo na zabavi, Smith je uvjeren da je svjedočio jezivom ubojstvu enigmatične Crvenokose djevojke koja ga progoni u snovima“. Wow i opet wow.

Dodajmo tome i poslovnično presjajan soundtrack Arakijevih filmova i dobili smo najbolji razlog za odlazak u kino.

Zaboravili smo skoro na prekrasnu postavu. Glume Roxanne Mesquida, Thomas Dekker i Rooney Mara, a jedinu odraslu ulogu u glavnom castu ima Kelly Lynch.

Foto: QuietEarth.us


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike