FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Oh te krasne stereotipne lezbijske klasifikacije!

objavljeno:

5. 01. 2011.
Oh te krasne stereotipne lezbijske klasifikacije!

autor:Hipster Dyke

Oh te krasne stereotipne lezbijske klasifikacije!

Butch/femme – sve volimo isto, ali ipak smo toliko različite.

Kako živimo u poprilično heteronormativnom svijetu, među lezbama, a i u ostatku svijeta javila se potreba kako bi se lezbe kategorizirale unutar samog lezbijstva. Očigledno sama etiketa lezbijke nije bila zadovoljavajuća i ispunjavajuća. U hetero svijetu je “normalno” da par čine muškarac i žena. Što se dogodi kad se par sastoji od dvije ženske osobe? Očekivani slijed događaja u očima promatrača je da jednoj ženi daje etiketu “muškarca” u vezi. Koliko puta vam se dogodilo da Vas i Vašu partnericu pitaju: “I, koja od vas dvije je muško?” Pitanje, koliko god Vam se možda činilo neugodno, ipak je dovelo do toga da same sebi stisnemo blagi šamar i pristanemo na različite kategorizacije koje nam se nameću na svakom koraku.

Glavna i najstarija podjela lezbi bi jednostavno bila na butch i femme. Ova dva termina su se najviše istaknula sredinom 20.stoljeća gdje je jednostavno bilo nezamislivo da se dvije femme ili dvije butch lezbijke nađu u ljubavnoj vezi. Diskusije o ispravnosti ta dva pojma su skoro uvijek bile pokretane od strane feminističkih teoretičarki kojima je najviše smetalo što je takva podjela i takva percepcija lezbijskog odnosa previše podsjećala na heteroseksualni odnos.

Iako je razmišljanje o toj tematici odavno evoluiralo, ipak smo, mi lezbijke, itekako usvojile i razradile ta dva pojma. Sad konačno mogu preći na onaj vrlo zabavni dio i pojasniti vam kako su točno naši “dragi” pojmovi evoluirali.

1. Butch lezbijka

Kad kažete butch lezbijka, što vam prvo padne napamet? Meni se u glavi stvori slika jedne poznanice. Ona je onako, znate malo, kako da to kažem, a da nikog ne uvrijedim… Malo je, kako u narodu kažu, muškobanjasta. Podosta u biti. Moja percepcija nje je apsolutno ispravna kada pogledamo što u biti znači da je neka ženska osoba butch. Naravno da lezbijke vole komplicirati i da se neće zadovoljiti samo s tim da su izgledom, ponašanjem, oblačenjem, pušenjem cigarete, ispijanjem pive te naravno u odnosu prema svojoj boljoj polovici sličnije osobi s xy kromosomom nego prosječnoj ženi. Stoga, naravno, stvorile su se mnoge potkategorije butch lezbijki jer nisu sve lezbe jednako butch. Krenimo stoga na pregled par najpopularnijih. (Some lesbians are more butch than others.)

Stone butch (moj slobodni prijevod: kršna bučica, od kamena odvaljena lezba)

Lezba koja ne samo da uživa u tome da ju percipiraju kao muškarca nego često i dok priča o sebi voli izbjegavati ženski rod. Također, ne voli se baš nazivati lezbijkom. Voli dominirati u vezi i u krevetu te joj nije baš užitak ako ju netko dodiruje “dolje”. Ona jest žena, ali ipak fura tu neku mušku, možda čak pretjerano dominantnu spiku, uglavnom prezire depilaciju. Uobičajeno je da se ujedinjuje sa stone femmicom koja će se naći na tapeti malo kasnije. Stone butchice su predvodile lezbijsku revoluciju u ’70-ima. (A femmice su kuhale doma.)

Soft butch (izgledam kao muško, ponekad se oblačim kao muško, ali ipak ženskasta sam)

Lezba za koju se više puta zapitate, je li muško ili žensko. Iako je na neki način poprilično androgena, ipak ima mnoge ženske osobine i pokrete. Može i ne mora imati kratku kosu. Za soft butch ne postoje neka pretjerana pravila i lezbe koje ne spadaju u ovu kategoriju, pomalo ispod oka gledaju softice. A razmislite, osoba u kojoj se miješa malo ženskog i malo muškog – prilično društveno prihvatljivo ako realno pogledamo. (Svi bi ih prasnuli.)

Također se možemo susresti s nazivima tomboy (žena koja nije nužno lezbijka, ali je preuzela mnoge muške karakteristike – odjeću, hod, čak i ponašanje), sport dyke (žena koja je lezbijka, ali ispred svega se definira kao sportašica), lezbijka amazonka (fizički i psihički jaka lezbijka) i naravno diesel dyke (lezbijka koja voli automobile, u američkoj kulturi lezbijka koja vozi kamion).

2. Femme lezbijka

Već iz samog naziva nam je jasno o kakvoj lezbijki je ovdje riječ. Femmé na francuskom znači žena. Ovakve lezbijke skoro pa ni po čemu ne iskaču od hetero žene. Ženstvene su, nije im problem istaknuti obline ako trebaju, našminkati se. Glavna razlika između femmice i ženice je što femmica voli žene. Uklapa se u sva društvena očekivanja koja se očekuju od jedne žene. Samo što femmica voli žene. Koliko puta ću to morati ponoviti? Koliko puta će one to morati ponoviti? Nažalost, femme lezbijke se često susreću s ljudima koji sumnjaju u njihovu seksualnost. Kako su se butch lezbe nametnule kao dominantnije, tako i ljudi na spomen imenice lezbijka nemaju u glavi jednu Portiu de Rossi nego više im se formira slika jedne od predstavnica Dykes on Bikes. Femmicama nije lako. Percipiraju ih kao straight žene, a jedan dio scene ih gleda sa sumnjom. Sve je podređeno butchicama pa tako je jedna od potkategorija lezbijki stone femme koja je femmica koja je drugi dio para s butch stone lezbijkom. Ona je onaj manje glasni i pokorniji dio. Popularan izraz je i lipstick lesbian – lezbijka koja osim što je femme, uglavnom preferira druge femme lezbijke i naravno shopping, šminkanje i lijepu odjeću.

Često se susrećemo i s nazivom baby dyke (iliti “mlado meso”). Taj izraz označava lezbijku bez puno iskustva koja je nova na sceni.

Za vrijeme pisanja ovog teksta više puta sam se zapitala u koju kategoriju bih strpala sebe. Nisam se našla, a zbilja se niti ne želim definirati. Ako se već poželite definirati, definirajte se onako kako same sebe vidite, a ne kako vas okolina smatra. To je jedini savjet koji vam mogu dati.

Foto: auralexploits.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike