FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kako su gejevi ustoličili bodybuilding lifestyle

objavljeno:

17. 08. 2011.
Kako su gejevi ustoličili bodybuilding lifestyle

Tu i tamo na površinu isplivaju priče o upitnim seksualnim orijentacijama povijesnih ličnosti. I dok se za neke zna sa sigurnošću poput npr. Oscara Wildea a o drugima poput Abea Lincolna još uvijek samo špekulira – neke od figura, doduše manje poznate ali ipak značajne, često zaobiđu opću kulturu zainteresiranih. Slijedi vam, očito, biografska lekcija iz povijesti a njen je glavni protagonist Eugen Sandow. Eugen tko, zapitat ćete se i ostati iznenađeni kada otkrijete da se radi o potpuno autanom gej muškarcu još u davnom 19. stoljeću, pop ikoni prije nego što je termin uopće postojao, i da stvari budu još začinjenije – profesionalnom body builderu koji se smatra začetnikom danas ultrapopularnog lifestylea oblikovanja vlastitog tijela u teretanama!

Da približim malo bolje sliku širem gej čitateljstvu: ono što su danas u adolescenciji mladim gejevima časopisi poput Men’s Healtha, prije više od stoljeća su bili fotoportreti Eugena Sandowa, koji se nije libio pokazivati apolonski isklesano tijelo, često pozirajući potpuno gol u homoerotskim pozama s ničim do smokvina lista koji je skrivao ključne dijelove.

Čovjek koji je napustio dom 1885. u kratkom je vremenu postao objekt žudnje kako gej muškaraca, koji su iz njegovih novinskih intervjua mogli između redaka očito spoznati na kojoj plaži cruisea, tako i objekt divljenja brojnim muškarcima koji su htjeli imati tijelo poput njega; iznova, nakon stoljeća od renesansnog prikazivanja muškaraca, izazivajući interes za objektificiranim prikazom muškarca putem novog medija – fotografije.

Smokvin list za najstrejt muškarca

Ima jedna poslovica koja kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena, a Sandowa popularnost je obrnuto bila rezultat velikog truda drugog gej muškarca koji ga je probio u svijet slavnih modela i glumaca ranih godina dvadesetog stoljeća u vrijeme kada su granice između svih grana umjetnosti bile nejasne te je sasvim uobičajeno bilo da se jedan muškarac s muževnih fotografija pojavljuje i na kazališnim daskama.

Aubrey Hunt koji je fotografirao Sandowa znao je na koji način golicati maštu gej spektatora. Spomenuto lišće često je izgledalo uzdignuto, kao da nagovještava erekciju ispod, a koristili su se i razni rekviziti, poput falusoidnog mača u portretu gladijatora koji sugerira na isto.

Po pitanju privatnog života bio je otvoreno gej i živio s dugogodišnjim partnerom Martinusom Sievkingom, pijanistom koji je skladao za njegove snagatorske performanse pred oduševljenom publikom a često i sam u pozadini svirao golog torza. Ipak, s vremenom su se obojica oženila. Sandow je imao turneje diljem svijeta, stvarajući carstvo književnih izdanja vezanih za bodybuilding te otvarajući centre za vježbanje. Izumio je niz sprava i proizvoda koji donijeli bogatstvo i slavu prije smrti 1925. godine.

Iako Sandow nije bio jedini fizički kulturalist (onodobni termin za bodybuildere), svakako je zbog načina života i prezentaciji bio jedinstven za razliku od drugih koji i danas od tijela uglavnom rade snažne fizičke mašine koje mogu podizati velike terete, no ništa više.

Unatoč svjetskoj slavi za vrijeme života danas je gotovo zaboravljen, čak među bodybuilderima koji svoj lifestyle duguju njegovoj želji za trgovinom svojom fizičkom pojavom na izrazito ekshibicionistički način. Čak je i najprestižnija nagrada bodybuilding svijeta dizajnirana prema jednoj od fotografija na kojoj se Sandow nalazi, u detalj, sve do famoznog smokvinog lista.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike