FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Nevjera je povezana s genima

objavljeno:

15. 12. 2010.


Posljednja studija sveučilišta Binghamton u New Yorku sugerira kako su promiskuitetno ponašanje i nevjera partneru određeni genima! Kako tvrdi tim znanstvenika predvođenih Justinom Garcijom, glavni uzrok je receptor dopamina poznat kao DRD4 gen koji se povezuje s ovisnostima poput onih o alkoholu i kockanju, a sada mu pokušavaju dokazati i posredan utjecaj na kemijske procese u mozgu i čovjekovo ponašanje.

Znanstveni tim je napravio povijest intimnih veza više od 180 mladih osoba kojima je uzeo i uzorke DNA, te su tako determinirali kako individualne razlike seksualnog ponašanja uistinu mogu biti pod utjecajem gena. „Otkrili smo kako individualci s određenim varijacijama DRD4 gena mnogo podložniji neobveznom seksu, one night standu i nevjeri“, kaže Garcia. Prema njemu, rezultati istraživanja prikazuju prve biološke dokaze za nešto što je na prvi pogled samo slučajnost: osobe mogu tražiti ozbiljnu dugotrajnu vezu, ali imati povijest one night standova. Istovremeno, rezultati sugeriraju kako je moguće da osoba bude duboko privržena partneru i nakon nevjere jer razlike u tjelesnom djelovanju dopamina funkcioniraju odvojeno od nagona za vjernošću i obvezama. Ipak, tim upozorava da neće svatko s ovim predispozicijama biti više naklonjen neobaveznom seksu. „Studija samo sugerira kako povezanost ovih tjelesnih funkcija može djelovati kao poticaj seksualnom nagonu.“

Još je uvijek malo saznanja o tome kako genetika i neurobiologija utječu na seksualni nagon, a ovaj znanstveni tim se nada kako će studija pomoći boljem razumijevanju ljudskog ponašanja, konkretno, kako geni mogu biti predispozicija potrazi za uzbudljivim životom uključujući i bogatiji seksualni život.

Garcia napominje kako je ovo samo početak sličnih istraživanja. „Sada želimo testirati saznanja na većem uzorku muškaraca i žena da provjerimo i neke druge potencijalno genetske uzroke. Provesti ćemo niz bihevioralnih i bioloških studija u svrhu proučavanja seksualnosti; uključujući i ljudske reakcije na partnerovu nevjeru“.

Ukoliko vam se omakne neki one night stand u stabilnoj vezi, čitava studija se može pronaći na ovom linku da ga dečku/curi gurnete pod nos.

Foto: newsrealblog.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike