FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Subotnji Prag Pride se zakuhtava!

objavljeno:

12. 08. 2011.
Subotnji Prag Pride se zakuhtava!

Sve je spremno za prvi Prag Pride koji se održava sutra u sklopu programskih sadržaja Tjedna tolerancije glavnog grada Češke. Prag, koji inače slovi za gej friendly destinaciju, s nizom gej klubova i kafića, sve učestalije privlači i gej turiste.

Ipak, sam festival je izazvao niz žestokih javnih rasprava između političara i drugih državnih službenika. Ovog tjedna smo pisali o homofobiji češkog predsjednika Klausa Vaclava (klik na fleš). Vaclav je ovog tjedna napao i 13 ambasadora u Češkoj koji su javno izrazili podršku prvoj Povorci ponosa, između ostalog diplomate Velike Britanije, SAD-a i Njemačke koji su potpisali zajedničku izjavu s potporom skupu te pozivom na poštivanje prava i sloboda LGBTIQ zajednice.

Platforma PROUD, koja organizira festival, očekuje oko sedam tisuća ljudi u subotnjem maršu. Nadaju se kako će ovaj događaj pokazati Pragu tolerantnijem izdanju nego što je slučaj bio s Brnom, gdje su prosvjednici 2008. napali sudionike queer festivala.

Češka je inače prva zemlja post-komunističkog režima koja je omogućila civilna partnerstva istospolnim parovima još 2008. godine. Otada je u taj oblik životne zajednice stupilo oko 1200 parova, a aktivisti nastavljaju svoju bitku za pravo na posvojenje i brak.

Prag je ujedno i posljednji glavni grad neke države u Europskoj Uniji koji do sada nije imao vlastiti Pride.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike