FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

GLAAD je izvan kontrole

objavljeno:

12. 11. 2010.

autor:Tim riječima je Susan Sarandon stala u obranu serije ‘Glee’ koju je GLAAD kritizirao zbog korištenja riječi ‘tranny’, bez da su naknadno u epizodi rekli da je to loše.

Prošlotjedna epizoda megapopularne serije ‘Glee’ prepjevavala je kultni britanski mjuzikl ‘Rocky horror show’. Za one koji nisu s njim upoznati evo kratkog sadržaja: Brad i Janet, dvoje mladih konzervativnih novopečenih mladenaca, zaglave u mračnoj šumi usred pljuska. Odluče potražiti pomoć i dolutaju do dvorca Dr. Frank-N-Furtera, koji je ‘dragi transvestit,  s planeta Transexualia, Transilvania’.

povezane vijesti
GLAAD uvjerio NBC

Serija ‘Glee’ je vrlo brzo nakon prve epizode stekla svjetsku popularnost, pa su se megazvijezde trudile da se baš njihov repertoar obrađuje u pojedinim epizodama. Madonna je dobila svoju, Britney i Lady Gaga isto. ‘Rocky horror glee show’ je bio posebno rađen za Helloween i bio je dosta iščekivan, obzirom da je antologijski film (2005. stavljen je u arhivu Kongresne knjižnice zbog ‘kulturnog, povjsnog i estetskog značaja’) snimljen po mjuziklu svjetski rekorder zbog 35 godina neprekinutog prikazivanja svijeta. U jednoj sceni epizode, član grupe dobiva ulogu Dr. Frank-N-Furtera. Slijedeći dan obavještava učitelja da mu roditelji ne dozvoljavaju ulogu jer njegovi roditelji ne žele da on izgleda kao ‘tranny’ (tranđa). GLAAD je oštro kritizirao scenariste prvenstveno zbog uvrštavanja riječi ‘tranny’ u seriju, a zatim što nisu, kad su je već upotrijebili, uvrstili i kritiku korištenja te riječi (u jednoj od prijašnjih epizoda otac gay lika napada njegovog kolegu zbog korištenja riječi ‘fag’).

Većina američkih gay portala prenijela je informaciju, a komentari čitatelja su različiti. Uglavnom govore da GLAAD pretjeruje i da se bave minornim stvarima poput jedne riječi u seriji, dok bitne zanemaruju i da će takvo ponašanje dovesti do toga da nitko neće vjerovati kada se neki pripadnik LGBT populacije požali na neki oblik zlostavljanja. Neki govore da je upotreba te riječi u redu ako se koristi u tom krugu ljudi, na što im drugi odgovaraju da je to licemjerje, neki nisu pogledali niti jednu epizodu serije (koja je trenutno jedina popularna pro-gay serija u Americi), ali nazivaju ju smećem jer su upotrijebili tu riječ, jedan se čudi što se baš u ovom slučaju riječ ‘tranny’ našla na tapeti GLAADa, ali nisu rekli niti riječ kada član žirija ‘Project Runaway’ Christian Siriano kaže da je nešto ‘hot tranny mess’ i pita udrugu GLAAD jesu li pročitali ‘Dječaka koji je vikao vuk’. Dvije trans žene dale su potpuno suprotna mišljenja. Jedna se našla jako uvrijeđenom zbog korištenja te riječi, dok je druga rekla da joj to ni najmanje ne smeta, da će na slijedećem sastanku njene grupe za podršku pitati članove koliko im to smeta te da je ponosna što je trans i da joj ‘politička korektnost’ već ide na živce.

U obranu serije stala je Susan Sarandon, koja u filmu iz 1975. glumi lik Janet.  Rekla je da je GLAAD postao ekstremistička udruga poput PETAe i da zna dosta trans ljudi koje ta riječ niti najmanje ne uzbuđuje. Kratku izjavu dala je za ‘New York daily news’. Susan je poznata kao veliki borac za prava homoseksualaca i borbu protiv AIDSa, pa stoga čudi ovako direktno obrušavanje na LGBT udrugu.

Foto: tunedin.blogs.time.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike