FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Queer mame i queer maškare

objavljeno:

5. 11. 2010.


Nevjerojatno zabavna anegdota vezana za Halloween stiže iz SAD-a, a njezina glavna akterica bi slobodno mogla konkurirati za nagradu LGBT majke godine, da takva postoji. Kao anonimna blogerica na ‘Nerdy Apple Bottom’ blog-servisu opisala je dogodovštinu sa svojim sinom na posljednjem Halloweenu kako bi obrazložila zbog čega je svom petogodišnjaku, inače ljubitelju animirane serije ‘Scooby-Doo’, dozvolila da se odjene kao Daphne na proslavi u vrtiću kojeg uglavnom pohađaju djeca iz katoličkih obitelji. Ubrzo je doznala da će nebuloznije reagirati roditelji, nego djeca.

Kako piše „Neposredno nakon ulaska u prostor nam je prišla jedna od majki te nas pratila čitavim putem kroz hodnik kako bi nam objasnila svoje stavove. A ti su bili kako nešto slično nikada ne bi dozvolila svom djetetu na što sam ja mirno odgovorila kako mi zabrana nikada ne bi pala na pamet i ne mogu ni zamisliti o čemu govori. Nastavila je dalje o tome kako će zla djeca biti prema mom sinu i ismijavati ga na što sam ja odgovorila da su jedini s problemom očito majke.“

I dalje iznosi svoje mišljenje: „Ukoliko itko misli da će to što se djeca odijevaju u ženske likove na Halloween od njih napraviti gejeve, nisu normalni. Prvo, zamisao je ridikulozna. Drugo, da mi sin i jest gay, OK. Voljet ću ga bez obzira. Treće, ja nisam zabrinuta da će njen sin zbog kostima odrasti u pravu nindžu kad na raste, stoga nek’ se goni.“

Zar su djeca svjesna transrodnih uloga na maškarama?

I uistinu, stvarno treba biti manjka logičkog zaključivanja za pomisliti kako će petogodišnjak odjeven u Daphne jednog dana automatski biti gay ili transrodna osoba. Da se odlučio za Scooby Doo Velmu bismo li pomislili da će biti lezbijka? Ipak, zanimljivo je primijetiti kako klinci koji odstupaju od standardnih heteroseksualnih rodnih normi i očekivanja (koje za neke apsurdno vrijede i za maškare) mogu zastrašiti ljude na poprilično žalostan način. Slučaj je ujedno jasna i jednostavna poruka za prihvaćanjem svoje djece, koje god oni seksualne orijentacije bili.

Sličan slučaj smo već spominjali na portalu, pod najavom izložbe ‘Queer djeca’, kada je selektor i koordinator izložbe Darko Vaupotić prenio priču dječaka koji je za maškare htio biti Pčelica Maja, dok su roditelji inzistirali da bude Pavo. A sličnu priču imam iz svog iskustva kada sam si za jedne maškare u prvim razredima osnovne škole stavio platinastu periku, a mama me našminkala te smo zajedno išli u grad. Nije mi bilo bitno kojeg sam roda, (niti sam znao za značenje tog pojma s deset godina) već samo da se zabavim. Sjećam se da sam sreo nekoliko djece iz svoje škole od kojih me apsolutno nitko nije prepoznao. A mamine prijateljice su samo bile zabrinute hoće li tu večer kćer dobro udati. Hmph, transrodna maska vs. heteropatrijarhalni običaji.

Foto: nerdy apple bottom


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike