- Queer.hr - http://queer.hr -

Na Lezbosu cvjeta lezbijski turizam

Posted By Marino Čajdo On September 17, 2010 @ 5:02 am In Lifestyle,Život | No Comments

I nije neko veliko iznenađenje, reći ćete – već desetu godinu za redom u rujnu se održava jedinstveni internacionalni ženski festival u malenom selu Eressos  na grčkom otoku Lezbosu. U zemlji pod snažnim utjecajem grčke ortodoksne crkve i u kojoj se prema grubim procjenama više od polovice stanovništva izjašnjava protiv istospolnih brakova, ovaj maleni festival kojeg je pokrenula skupina lezbijki lagano napreduje u ovom kutu Egejskog mora.

Izgleda da je rujan najpogodnije vrijeme za cvjetanje ženskih festivala i kreativnih programskih sadržaja [1]. Ovdje se radi se o dvotjednom festivalu kojeg je prije deset godina posjetilo svega tridesetak a danas to čini nekoliko stotina žena i iz inozemstva; uglavnom Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske te skandinavskih zemalja i naravno Mediterana. Izuzev projekcija filmova, te tečajeva grčkih plesova i sviranja tradicionalnih grčkih instrumenata; program uključuje i pomalo asketske aktivnosti poput all-female šetnji prirodom u suton ili vježbi disanja i meditacije.

A uz količinu netrpeljivosti pri početcima festivala 2000. godine nije ni čudno da su ove žene razvile metode smirivanja podignutih tenzija. Organizatorice su dolazile u sukob s seljanima iz obližnjeg turističkog mjesta; a u nekoliko navrata su izazvale gnjev lokalnog samonametnutog šefa zajednice koji je prijetio sudskim tužbama kojima bi zabranio festival i promicanje nastranog turizma. Desetljeće kasnije, eventi se održavaju u samom središtu općine s izložbama u gradskoj vijećnici i otvorenjem na centralnoj gradskoj plaži. Većina mlađeg stanovništva je prihvatila razvoj situacije, dok se gunđanja danas povremeno čuju samo od starijih i konzervativnijih stanovnica.

Boom lezbijskog turizma

Marianthi Lianou, sociologinja je koja se u svojim pedesetima preselila u Eressos kako bi proučavala ovu malu lezbijsku zajednicu. „Lezbijke privlači Lezbos još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, uglavnom zbog njegove povezanosti s Sapfo – legendarnom grčkom pjesnikinjom koja je opjevala svoju ljubav prema ženama, a rođenoj upravo u ovom mjestu“, kaže.

Prema podatcima iz lokalne putničke agencije, oko 60 posto svih posjetitelja Eressosu čine upravo lezbijke dok se brojka u rujnu za vrijeme festivala penje na 90 posto! Svi smještaji su rezervirani tjednima unaprijed, a mjesto koje je već u rujnu zjapilo prazno bez turista sada doživljava svoj boom. Uz financijsku krizu koja je pogodila Grčku, turistički radnici su presretni što mogu produžiti sezonu, kako ga nazivaju, „lezbijskim turizmom“.

Na Eressos stižu turisti iz čitave Grčke i svijeta. Često bivaju zapanjeni količinom tolerancije lokalnog stanovništva prema lezbijkama koje stižu na godišnje odmore. Na klubu u centru, ne isključivo lezbijskom, danas se vijori zastava duginih boja a lokalno stanovništvo je u samo tri godine u mjestu podigla čak tri nove skulpture Sapfo!

U zemlji poput Grčke, koja njeguje tradiciju te obiteljske i religijske vrijednosti, ovaj festival predstavlja pravo malo post-ljetno osvježenje za grčku lezbijsku zajednicu, podiže vidljivost i osnažuje seksualne i rodne manjine pred zakonom, slično kao i u Hrvatskoj, gotovo potpuno nevidljivi.

Foto: france24.com

Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/969/na-lezbosu-cvjeta-lezbijski-turizam/

URLs in this post:

[1] ženskih festivala i kreativnih programskih sadržaja: http://queer.hr/web/1881/140-revision/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.