FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Zašto misice ne mogu biti transseksualne?

objavljeno:

14. 09. 2010.

autor:U tijeku je natjecanje za miss Italije. Procedura je uobičajena, prvo se odaberu misice određenih regija i onda slijedi finale. Tijekom završnih krugova natjecanja, jednoj od ljepotica prijeti diskvalifikacija. Jedna novinarka je naime pustila glasine da je ljepotica promijenila spol.

Misica je vijest demantirala i još se ne zna kako će se situacija razviti. Razvila se kako god, pitanje koje iz izložene priče doslovce vrišti jest – pa dobro, da i jest, kakvu to razliku čini?

Dakle, pred sobom imamo lijepu ženu. Tjelesno, mentalno, te čak i po legalnom statusu – dokumentima i kako je percipirana pred državom – ženu. Koju je dovoljno ljudi smatralo lijepom da uđe u uži izbor za miss Italije. Što je valjda najjači kriterij.

Bi li jednak problem predstavljao obiteljski album u kojem bi se razotkrilo kako je dotična misica kao dijete bila izrazito – ružna?

2004. je žiri za Miss Universe pokazao jednaku razinu neshvaćanja koncepta promjene spola. Lily Chen, 24-ogodišnjakinja iz Sichuana u Kini, diskvalificirana je iz natjecanja jer  je „umjetna žena“.

Kako je rekao Zhang Ruiling, predsjednik žirija, natjecateljica mora biti „zdrava neudana žena između 17 i 28 godina starosti“, te da se riječ žena odnosi na „prirodne žene“.

U međuvremenu postoje i natjecanja za transeksualne misice, i natjecateljice često dijele slične priče o diskriminaciji. 2009. je jedna od njih, 27-ogodišnja balerina Maggie Gao, podijelila upravo ovakvu priču s medijima – osvojila je jedno natjecanje u ljepoti kada se otkrilo za njenu promjenu spola, i nagrada joj je bila oduzeta.

Naravno da će trebati proći još neko poduže vrijeme prije nego se u javnosti shvati da promjena spola nije skandal, nego zahvat. I tek onda ćemo se moći nadati prvim koracima prema razbijanju rodne binarnosti.

Što se medija tiče, transseksualno je očito – „the new gay“.

Foto:


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike