- Queer.hr - http://queer.hr -

Dajmo im da grade

Posted By Kalimero On July 19, 2011 @ 11:01 am In Lifestyle,Život | No Comments

Nadahnut nedavnom vjersko-domoljubnom željom gradonačelnika jednog južnog grada da usred zaštićene park-šume napravi krčevinu za vjerski kip i da političara natefteri na beton-rivu, razmislio sam gdje bi se još i što moglo raskrčiti i natefteriti.

Jedan od razloga mom razmišljanju je i taj da je dotični gradonačelnik, osim političke pogubljenosti (sada podizati spomenik osnivaču trenutno najomraženije stranke u Hrvata ravno je političkom diletantizmu), pokazao zavidnu vjersku nepismenost nazvavši Isusa stvoriteljem zemlje. Valjda kod njega na vjeronauku nisu učili ‘Apostolsko Vjerovanje’.

Baš ta vjerska nepismenost hrvatskih ‘vjernika’ jedan je od razloga zašto bi diljem lijepe naše trebalo podizati raznolike vjersko-edukativne objekte i kipove koji bi se najvjerojatnije mogli vidjeti i s Mjeseca. Jedino se u Zagrebu mora pripaziti da se projekt ne da u ruke HOTO grupi, da ne doživi sudbinu Cvjetnog hodnik…pardon…prolaza. Jer koja bi svrha bila od objekta/spomenika kraj kojeg bi ljudi prolazili kao ‘pored turskog groblja’. Najsigurnije bi bilo projekt gradnje prepustiti radišnim rukama neimara iz HBK, jer bi po raskoši i cijeni jamačno zasjenio sve znane objekte iste tematike, a bazilika Sv. Petra ostavljala bi dojam seoske župe. Jedino postoji ugroza da bi lice kipa moglo poprimiti oblik nekog našeg suvremenika s kaptolskog  brda.

Kad smo već kod Zagreba i vjerskih spomenika, pred Sabor bi neupitno trebalo postaviti kip ‘Sina razmetnoga’. Za one koji ne znaju o kojoj se prispodobi radi, imaju google. A kad proguglaju shvatiti će i poveznicu lika s mjestom.S druge strane, zagrebačka vlast odavno je naučila kome je pametno dizati spomenike u Zagrebu, a kome nije. Možda im je pokazatelj bilo i revno skidanje table s preimenovane zapadne strane Trga Francuske republike. U Zagrebu ionako dižu spomenike dokazanim velikanima iz zagrebačke i hrvatske povijesti poput Zagorke, Šenoe ili Tesle.

Rijeka već ima svetište na Trsatu pa bi svaka razumna osoba rekla da ne treba još nešto dodatno graditi. No, s obzirom da oni koji i inače daju takve prijedloge teško možemo svrstati među razumne, zamislimo da Rijeka ima gradonačelnika koji bi organizirao krčevinu navrh Učke. Kad je već park prirode pri ruci, pa što ne krčiti. ‘Bolje predimenzionirani kip nego beskorisna šuma’, rekao bi on i prionuo na posao. No tada bi nastupila raspra oko biblijskog lika kojeg bi kip trebao predstavljati. Ja bih se, da sam na njegovom mjestu i poznavajući stil života i ‘slobodnost’ Kvarnera i Istre, jamačno odlučio za kralja Davida. Poznat po širokospektarnom seksualnom apetitu i mega-tulumima, nije se libio niti organizirati smrt svojeg zapovjednika da bi njegovu ženu legalno odvukao u krevet, a niti mu je muško tijelo bilo strano (bar je tako opjevano u Bibliji). Nebiblijski kip koji bi se trebao u Rijeci podići je bez sumnje onaj Slavku Liniću s prstima u zidu gradske tržnice. Da članovi suparničke stranke napokon imaju potvrdu da ima prste u njoj, jer su i Bogu i vragu već dosadili.

U Varaždinu bi bilo malo teže podići neki vjerski kip, jer ako bi se radilo o Isusu, zloguki jezici bi mogli reći da gradonačelnik sam sebi kipove postavlja. S obzirom na homofobiju na tamošnjem fakultetu (ime ustanove poznato redakciji), tlo bi više bilo plodno za jednu vjersku ustanovu nego za kip. Tamošnji profesori već imaju predznanje i odrađen jedan dio terenske nastave, pa bi im polaganje razlike u predmetima prošlo bezbolno i promptno bi imali novu jezgru razvoja predprošlostoljetnog nivoa humanizma i društveno-socijalne pravde. Samo me je strah da bi onda pravobraniteljica za djecu imala više posla u toj županiji.

Slavonija ima jedan veliki problem, a taj je da nema dovoljno visoko brdo za neki spomenik vidljiv i iz Budimpešte i iz Skoplja. Zato bi tamo spomenik i bio najskuplji, jer bi trebalo uposliti vojnu mehanizaciju da volonterski nasipa humak od najmanje 500-600 metara visine. Da ne bi projekt ispao seksistički, tamo bi se trebao podignuti kip Judite. Žene čija geneologija je najduža u Bibliji, i koja je poznata po svojoj pobožnosti, seksipilom i nemalim dijelovima gole kože mrtvo-hladno obezglavila Holofrena. To naravno, u očima vjere nije bio zločin, jer je ona bila pobožna. Kad je već jedan takav pobožni pobjegao u susjednu državu, eto njenog kipa da se uspostavi kakva-takva ravnoteža.

Za krajnji jug Hrvatske predložio bih proroka Iliju. I njemu se svašta priviđalo, kao i tamošnjim članovima vladajuće stranke, tako da bi se idealno uklopio u taj društveno-politički okoliš. U skladu s tim, u luci Gruž trebalo bi podignuti spomenik ‘anonimnom heroju’ odjeven u stiliziranu odoru časne sestre (mislim da bi ga Giger trebao napraviti, da i vizualno odgovara liku), kako prekrivenog lica maramom hita prema brodicama. Kao momentum na sve ‘domoljube’ iz onih ratnih godina kojima se danas svašta priviđa.

Jedan kip koji je zaista nužan, i ovo nije niti najmanje cinično, kip je kralja Solomona ispred vile Zagorje. Jer zaista moraš imati tonu strpljenja, mudrost Bude i hrpu sedativa da bi mogao voditi ovakvu državu kakva je sada.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/9584/dajmo-im-da-grade/

URLs in this post:

[1] Guten Abend aus Düsseldorf…: http://queer.hr/5154/guten-abend-aus-dusseldorf/

[2] BB vs LGBT: http://queer.hr/5519/bb-vs-lgbt/

[3] Šablonizirano, s pomične trake.: http://queer.hr/5974/sablonizirano-s-pomicne-trake/

[4] Da li nas uvijek baš sve zanima?: http://queer.hr/6778/da-li-nas-uvijek-bas-sve-zanima/

[5] Najhrvatskiji tjedan u godini: http://queer.hr/7373/najhrvatskiji-tjedan-u-godini/

[6] Biti netko drugi online: http://queer.hr/8164/biti-netko-drugi-online/

[7] Totalna reciklaža – a gdje ste bili ljetos?: http://queer.hr/8792/totalna-reciklaza-%e2%80%93-a-gdje-ste-bili-ljetos/

[8] Vlada u hladovini: http://queer.hr/9219/vlada-u-hladovini/

[9] Cimer, rodbina, ili cimefraj. Kako god, nešto neće štimati.: http://queer.hr/9832/cimer-rodbina-ili-cimefraj-kako-god-nesto-nece-stimati/

[10] Svako selo svoju feštu ima: http://queer.hr/10084/svako-selu-svoju-festu-ima/

[11] Moja kuna, moja kuna, moja izmužena kuna: http://queer.hr/10237/moja-kuna-moja-kuna-moja-izmuzena-kuna/

[12] Sapun-tetke: http://queer.hr/10412/sapun-tetke/

[13] Faktor X Jacquesa Houdeka: http://queer.hr/11516/faktor-x-jacquesa-houdeka/

[14] Što nam novoga nudi TV: http://queer.hr/11754/sto-nam-novoga-nudi-tv/

[15] I ovce i novce? Neće ići.: http://queer.hr/12296/i-ovce-i-novce-nece-ici/

[16] Sluzi biserne: http://queer.hr/12592/sluzi-biserne/

[17] Viva la bulgaria diva: http://queer.hr/12871/viva-la-bulgaria-diva/

[18] Noć vještica za zvijezde vodilje: http://queer.hr/13140/noc-vjestica-za-zvijezde-vodilje/

[19] Let the games begin: http://queer.hr/13454/let-the-games-begin/

[20] Vidi se da je kriza: http://queer.hr/13640/vidi-se-da-je-kriza/

[21] A plitko ukorijenjene sklonosti?: http://queer.hr/13995/a-plitko-ukorijenjene-sklonosti/

[22] Shit of the week (TM by Feral Tribune): http://queer.hr/14284/shit-of-the-week-tm-by-feral-tribune/

[23] Shit of the week vol.2: http://queer.hr/14537/shit-of-the-week-vol-2/

[24] Što NE pokloniti: http://queer.hr/15036/sto-ne-pokloniti/

[25] Što NE raditi pred Novu: http://queer.hr/15307/sto-ne-raditi-pred-novu/

[26] Kršite li marljivo?: http://queer.hr/15970/krsite-li-marljivo/

[27] (Možda napokon) Čarobna večer za Eurovision fanove: http://queer.hr/16337/16337/

[28] Glazbeni bogohulnici: http://queer.hr/16614/glazbeni-bogohulnici/

[29] Super Bowl XLVI goes gay: http://queer.hr/16806/super-bowl-xlvi-goes-gay/

[30] Oproštaj. Otkaz. Ostavka.: http://queer.hr/31513/oprostaj-otkaz-ostavka/

[31] Brojanje krvnih zrnaca i ino biserje: http://queer.hr/31680/krvnazrnca/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.