- Queer.hr - http://queer.hr -

Naturističko kampiranje

Posted By Kalimero On July 15, 2011 @ 10:30 am In Lifestyle,Zdravlje | No Comments

Hrvatska je svojevremeno bila treća najveća naturistička sila u Europi. Trenutno je o(p)stalo samo petnaestak potpuno naturističkih kampova, najviše u Istri.

‘Mala zemlja za veliki odmor (s visokim cijenama)’ može se pohvaliti ‘kraljevskim’ početkom svoje naturističke povijesti. Po priči, naturizam je počeo na Rabu, kada su se nesuđeni britanski kralj Edward VIII i njegova buduća supruga Wallis Simpson već 1936. skinuli i kao od majke rođeni uživali u ljepotama Rabskih plaža. Da je naturizam vrlo poželjan vid odmora za mnoge ljude, govori i činjenica da se na sjevernom jadranu, a naročito u Istri, moglo naći desetke naturističkih kampova i plaža koji su svake godine pucali po šavovima od popunjenosti. Nažalost, svake godine ih je sve manje. Neki to pripisuju slobodnijem načinu života tj. činjenici da je toples postao uobičajena vizura tekstilnih plaža, no ja ipak mislim da to ima više veze s novootkrivenim moralom u zadnjih dvadesetak godina.

Jedan od najpoznatijih i najslobodnijih naturističkih kampova, ‘Monsena’, prije par godina zatvorila je svoja vrata za ljude željne nesputanog kupanja. Samim tim izgubila je i mnoge goste, od kojih su neki toliko dugo posjećivali taj kamp da su sa kućica skinuli kotače i uredili male cvjetnjake uokolo nje. Dolaskom tekstila otišlo je mnogo stalnih gostiju. Srećom, u Rovinju je opstao jedan drugi naturistički kamp, ‘Valalta’. Osnovan je prije pedesetak godina i preuzeo je ulogu koju je nekada imala Monsena. S jednom malom razlikom. Zbog skandala s pedofilima koji su fotografirali i snimali djecu po kampu prije nekoliko godina, iz preventive muškarac koji je sam ne može zatražiti smještaj. Ali također niti dva muškarca ne mogu (iako ponekad i dopuste) uzeti parcelu ili sobu u kampu, dok dvije žene mogu. Dakle, svi muški parovi mogu zaboraviti na taj kamp. U prilog ljepoti kampa i čistoći mora govori i podatak da je Totallytop10.com ‘Valaltu’ stavio na sedmo mjesto najboljih naturističkih plaža u 2011.

‘Koversada’ kod Vrsara, najveće naturističko naselje u Europi, proteže se na 120 ha i ima obalu dužu od 5000 metara. Svakog kolovoza organiziraju izbor za Miss naturizma koji privlači mnoge posjetitelje i mogao bi se nazvati špicom naturističke sezone. Uz ‘Koversadu’ i ‘Valaltu’, naturisti u Istri mogu svoje mjesto pod suncem naći u ‘Kanegri’ kod Umaga, ‘Solarisu’ i ‘Uliki’ kod Poreča, te na poluotoku kod mjesta Funtana. Uz kampove, Istra nudi i nekoliko ‘slobodnih’, da ne kažem divljih, plaža kraj Rovinja, Poreča i Medulina, u kojem se nalazi i naturistički kamp ‘Kazela’.

Kako se kreće prema jugu, situacija je sve tužnija. Na otoku Pagu nudisti su smješteni u posebne dijelove kampova ‘Straško’ i ‘Šimuni’.Cres u ponudi ima kamp ‘Baldarin’, koji je smješten u gustoj borovoj šumi, pa nerijetko se dogodi da gosti sretnu divlje životinje. Kristalna čistoća mora pruža mogućnost susreta s nekima od 150 delfina koji žive u tom akvatoriju. Na Krku je bolja situacija, jer su naturistima na raspolaganju tri kampa: ‘Politin’, ‘ Konobe’ kod Punta i ‘Banculuka’ kod Baške. Južnije od kvarnerskog dijela, naturistički se kamp mora tražiti povećalom, tj. postoje samo tri kampa: ‘Sovinje’ na Pašmanu, ‘Nudist’ kod Vrboske i ‘FKK Vrboska’ na Hvaru. Autokamp ‘Mlaska’ kod Sućuraja je samo djelomično nudistički.

Kao kamper-naturist s par godina iskustva, preporučio bih onima koji se odluče za takav vid turizma, da provjerena web stranicama kampova kakvi su uvjeti smještaja šatora i vozila (ako dolazite autom), cijene po osobi, i prateći sadržaji poput tuševa, toaleta, blizine cesta i sličnih stvari koje se nikako ne smiju zaboraviti. Naročito je bitno pročitati komentare posjetitelja, ako postoji ta opcija, a najbolje je da se malo upotrijebi Google pa po netu potraže komentari stranih turista, jer nisu svi kampovi gej friendly (što se ispostavilo za Valaltu) tj. tolerantni, pa bi mogli imati neugodnosti od djelatnika ako se ponašate ‘slobodnije’ (svi znamo što znači ‘gej slobodnije ponašanje’ u hrvatskoj terminologiji). Iako, nažalost, broj naturističkih kampova godinama opada, količina plaža (uređenih i divljih) sa ljubitelje skinny dippinga je zavidna, naročito u svjetskim razmjerima, pa ispada da Hrvatska nije baš toliko konzervativna koliko se neki trude prikazati.

[23]


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/9402/naturisticko-kampiranje/

URLs in this post:

[1] Jeste li spremni za ljeto?: http://queer.hr/8608/jeste-li-spremni-za-ljeto/

[2] “Akcijske” plaže: http://queer.hr/8504/akcijske-plaze/

[3] Festivalske glazbene poslastice u srpnju: http://queer.hr/8584/festivalske-glazbene-poslastice-u-srpnju/

[4] Ljetni gadgeti ili, bez čega se ne može!: http://queer.hr/8438/ljetni-gadgeti-ili-bez-cega-se-ne-moze/

[5] First time, my ass…: http://queer.hr/8774/first-time-my-ass/

[6] Sukobi na godišnjem – zar vam to treba?: http://queer.hr/8831/sukobi-na-godisnjem-zar-vam-to-treba/

[7] Ljetni ormari: http://queer.hr/7404/ljetni-ormari/

[8] Ljeto stiglo, a mi nikad zgodniji: http://queer.hr/9015/ljeto-stiglo-a-mi-nikad-zgodniji/

[9] Seks na plaži, seks u moru: http://queer.hr/9200/seks-na-plazi-seks-u-moru/

[10] Putne igračke – i putovanje nije tlaka: http://queer.hr/9137/putne-igracke-i-putovanje-nije-tlaka/

[11] Kako preživjeti ljeto u gradu…: http://queer.hr/9031/kako-prezivjeti-ljeto-u-gradu/

[12] “Ti ćeš na Hvar a ja ću u Bol…”: http://queer.hr/9208/ti-ces-na-hvar-a-ja-cu-u-bol/

[13] Tri scenarija turističke ljetne avanture: http://queer.hr/9387/tri-scenarija-turisticke-ljetne-avanture/

[14] Mala škola seksi koktela: http://queer.hr/9633/mala-skola-seksi-koktela/

[15] Festivali u kolovozu – kako pasti na prosjački štap: http://queer.hr/9859/festivali-u-kolovozu-kako-pasti-na-prosjacki-stap/

[16] Ekstremizam u Hrvata: http://queer.hr/9898/ekstremizam-u-hrvata/

[17] Godišnji stiže, a što s Flokijem?: http://queer.hr/9925/ljeto-stize-a-sto-s-flokijem/

[18] Nije sve u moru, makar trajalo samo jedan dan: http://queer.hr/9957/nije-sve-u-moru-makar-trajalo-samo-jedan-dan/

[19] Odmori se, zaslužila si: http://queer.hr/10032/odmori-se-zasluzila-si/

[20] Jadranski melting pot: http://queer.hr/10116/jadranski-melting-pot/

[21] Dva dana odmora, a godišnji netaknut: http://queer.hr/10151/dva-dana-odmora-a-godisnji-netaknut/

[22] Postmorna depresija: http://queer.hr/10372/postmorna-depresija/

[23] Image: http://queer.hr/9402/naturisticko-kampiranje/infografikanudistickikampovi/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.