FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Piknik na plaži

objavljeno:

15. 07. 2011.
Piknik na plaži

Unatoč silnim upozorenjima koje slušamo stalno, rijetko tko od nas će odoljeti prizvuku morskih valova, toplog sunca i soli u zraku. Iako ne bismo trebali, najveći dio dana ćemo ipak provoditi vani. U prošlom članku vidjeli smo kako se pripremiti i što sve pak bi trebali spakirati u torbu za plažu, a u ovom ćemo se pozabaviti hranom i namirnicama koje su savršene za plažu.

Ljeto je inače vrijeme kada biramo lakšu hranu i kada generalno manje jedemo. No, isto tako kada se živa u termometru diže i preko 30 celzijevaca moramo misliti i na hranu koju pakiramo. Slikovito: vruće je vama ali i vašoj majonezi, ako se znojite vi, znoji se i vaš Poli. Slijedi popis ideja i savjeta, Stevo Karapandža čuvaj se!

Voće

Ljeto je godišnje doba kada zaista imamo izobilje barem što se voća tiče. Za svakoga ponešto u ovoj kategoriji. Savršeno za brzi obrok na plaži; ne kvari se, puno vitamina, nabava nije nikakav problem, ne morate se bojati da će pijesak ući i pokvariti koncepciju, ne zahtjeva nikakvu pripremu a i ako se zamusate sokovima najlakše je skočiti u more i problem gotov. Ukoliko imate vremena i volje za neku brzu pripremu, večer prije možete pripremiti voćnu salatu po vlastitom ukusu, spakirat u neku plastiku, preko noći ostaviti u frižideru i sljedeći dan na plaži imate osvježavajući i zdravi obrok. Voće obavezno operite prije jela, osim ako se ne radi o voću koje ima koru koja se guli. Priče poput “dobro je pojesti i malo zemlje, jer jača imunitet” ili “to je domaće, nije špricano” nemojte slušati. Iako nema neke prevelike šanse da pokupite nekog parazita, bolje biti siguran i ne riskirati jer nitko ne želi provesti godišnji na i/ili pored WC školjke. Ukoliko ove godine idete u neke udaljenije krajeve i planirate se sunčati na nekim tropima zapamtite zlatno pravilo što se tiče svježih namirnica: “either peel it, cook it or forget it” tj. ili oljušti, skuhaj ili zaboravi!

Sendvič

Ipak, sendvič predstavlja tradicionalnog kralja svih oblika piknika i obroka s nogu ili pod nebom bez krova. Lak za pripravu, brz, jednostavan i hranjiv i predstavlja nešto malo “konkretnije” od voća. Ako se odlučite da ste ipak tradicionalist i da je dobri stari sendvič stvar za vas pripazite na namirnice. U ljetnim mjesecima je najbolje sendviče napraviti sa sušenim narescima, znači pršut je bolji izbor od raznih svježih salama. Ukoliko vam je ostalo meso s roštilja od večeri prije, isto dobar izbor za brzi obrok sljedeći dan. Sirevi se inače dobro drže na nešto višim temperaturama i neće se tako brzo pokvariti, no to se odnosi na tvrde sireve a ne na svježi sir.
Ukoliko ipak želite nešto promjene u regularni sendvič ljeti imate puno povrća na izbor koje je lako upakirati između dva kruha. Vegetarijanci mogu napraviti dobre kombinacije s avokadom, zelenom salatom i cherry rajčicama koje neće razočarati.

Smotuljci i zamotuljci

Ono što bih na engleskom rekli “wraps”, ali nikako da nađem adekvatan prijevod. U tortilje možete zamotati sve i svašta i super je za zamjenu sendviča s u biti istim sastojcima. Dobra stvar kod zamotuljaka je da ih možete jesti jednom rukom sa manje šanse da se raspadne od sendviča. Želite li tortilju dići na razinu ekstra i pritom odabrati zdravu varijantu, možete u veliki list salate ili kelja zamotati sastojke umjesto u tortilju. Za health food profiće među vama dobra ideja je couscous koji isto možete zamotat u list salate, dobro se drži a predstavlja zdravu varijantu. Odlučite li se za ovu varijantu treba imati na umu i onaj “wow-cool” faktor kojim ćete automatski zaintrigirati tipa ili curu s kojom se pogledavate već zadnjih par dana. U takvim situacijama, bolje napravite odmah dva komada.

Piće

Odmah i vrlo jasno i unatoč negodovanjima koje čujem kilometrima udaljen od uredništva, alkohol ne i ne i fakat ne! Alkohol ubrzava dehidraciju, nešto o čemu sam već pisao i zaista ne predstavlja dobar izbor za vruće vrijeme i boravak na otvorenom. Obična, negazirana voda je definitivno najbolji izbor. No, jednako dobar može biti i ledeni čaj koji ste sami pripremili ili jednostavna, ne preslatka, limunada.

Izbjegavati

Što izbjegavati u ljetnim mjesecima? Razne umake i dodatke tipa majoneze bilo bi dobro ostaviti u frižideru i ne nositi sa sobom ili u sendvičima koje nosite na plažu. Osim što je izuzetno kalorična, prilično se lako kvari i nije dobar izbor za ljetni piknik. Ono čemu je najteže odoljeti su razni sladoledi iz raznih vitrina na našoj obali. Uz rizik koji predstavlja leteća kuglica sladoleda (vjerujem da to još uvijek rade) u zraku koja vas može pogoditi u glavu, priličan i veoma moguć rizik je Salmonela i njene srodnice koje će vas vrlo neugodno inkomodirati nekoliko dana u boljoj situaciji ili vas dovesti na odjel infektologije u lošijoj. Ova druga varijanta se događa puno češće no što mislite. Ovo vrijedi i za razne kremaste kolače. To ne znači da se trebate odreći sladoleda, samo da razmslite iz čije škrinje ga uzimate.

Iako možda imate određenu odbojnost prema onim dobrim starim plastičnim ručnim hladnjacima, možda jedan takav koji se još mota po nekom tavanu ili ormaru i nije loša stvar za ponijeti sa sobom. Držat će sve na hladnom bez obzira na temperaturu vani i savršeno upotpunjuje cjelokupni “retro” dojam koji je zadnjih par godina in. Ok, plastične sandale za more ipak možete preskočiti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike