FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Smrtnost od HIV-a smanjena 75 posto

objavljeno:

16. 07. 2010.

autor:Rano liječenje HIV-a smanjuje rizik od smrti pacijenata za 75 posto, tvrdi se u studiji objavljenoj u uglednom časopisu New England Journal of Medicine. Istraživači su ispitivali dvije grupe od 408 odraslih osoba s HIV-om, virusom koji uzrokuje AIDS. Među pacijentima koji su dobivali antiviralne lijekove nakon što su njihove T-stanice pale ispod određene razine, umrlo je 23 ljudi, šestoro više nego u grupi u kojoj je liječenje pokrenuto ranije.

Ti rezultati potvrđuju otkrića ranije studije medicinskih zapisa objavljene lani. Posljenje istraživanje pokazuje da rano antiretroviralno liječenje smanjuje vjerojatnost pojave tuberkuloze koja je vodeći uzrok smrti među HIV pozitivnima, i to za 50 posto. Liječnici su zaključili da je potrebno proširiti opseg osoba koje su obuhvaćene liječenjem.

Ta je posljednja studija provođena od 2005. do 2008. na Haitiju, gdje su pacijenti lijekove dobivali temeljem razine bijelih krvnih zrnaca, poznatih kao CD4+. Svi su pacijenti imali broj stanica CD4+ veći od 200, a manji od 350 po kubičnom milimetru krvi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da pacijenti počnu uzimati antiretroviralnu terapiju kada broj njihovih CD4+ stanica padne na 350. Veći broj CD4+ stanica znači i veću mogućnost borbe protiv infekcije jer imunološki sustav nije već oslabljen djelovanjem virusa.

Grupa koja je primala rano liječenje dobivala je kombinaciju zidovudina, lamivudina i efavirenza već dva tjedna nakon ulaska u studiju. Pacijenti u grupi standardnog liječenja dobivali su terapiju kada su njihove CD4+ stanice pale na 200 ili kada se već razvio AIDS.

Antiretroviralni lijekovi koštaju oko 200 dolara po osobi godišnje, tvrdi se u studiji.

Ovo je još jedna potvrda studije iz travnja 2009. godine, objavljene u istom časopisu. U toj je studiji proučavano 17.000 HIV pozitivnih osoba. Otkriveno je da one koje ranije počnu s liječenjem imaju 94 posto manji rizik od smrti.

Foto: Getceusnow.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike