- Queer.hr - http://queer.hr -

Vlada u hladovini

Posted By Kalimero On July 12, 2011 @ 10:53 am In Lifestyle,Život | No Comments

Komentar: Kalimero – tjedna Trešmašina:

Uskoro će započeti dvomjesečni godišnji odmor Hrvatske Vlade nakon ekstremno naporne i izuzetno plodne godine donošenja zakona, pa pompoznog ukidanja tih istih zakona.

Ovako na prvu loptu, običan puk pomislio bi zašto vlada ima dva mjeseca odmora kao i npr. prosvjetni radnici, od kojih dugoročno (a i kratkoročno) gledano država i puk imaju koristi. Ali to pitanje postavljaju samo oni koji nisu niti jednom okrenuli na HTV2 i bacili oko na vrlo živopisnu i razigranu polupraznu spavao..pardon…sjednicu Sabora. Kao osoba koja periodički trodnednevnim ovlaš-gledanjem navedenih prijenosa rješava ničim izazvanu potrebu za autodestrukcijom, mogu ustvrditi da nakon slušanja veleumnih retoričkih bravura i znastvenih spoznaja kojekakvih dekorativno-folklornih zastupnika i zastupnica, saborski sjedioci definitivno zaslužuju ne samo dva mjeseca odmora, nego i beneficirani radni staž, uz konstantan liječnički nadzor ako tijekom izlaganja nekog od biseraša odluče dignuti ruku na sebe od muke.

I tako, nakon još jedne ture ‘nisam ja, on je’ izlaganja i nebrojivih ‘ispravaka ispravka netočnog navoda’, Sabor je krenuo na kolektivni godišnji odmor. Gdje, s kim i čime su otlepršali na dvomjesečnu stanku, jamačno će promptno biti obzanjeno u medijima. Neki zastupnici su slavodobitno najavili da će imati radni odmor. Valjda da nadoknade što u Saboru nisu ništa radili. Ali proći će i ta dva mjeseca, i opet u klupe. Ili u saborski kafić, kako tko. Njih, kao i nas smrtnike, u zadnja tri mjeseca ove godine očekuju dvije bitne stvari: referendum oko ulaska u EU i (valjda) izbori. Za ovo potonje je premijerka obećala dati datum do kraja lipnja, ali nije. Što nije baš previše iznenadilo svekoliko pučanstvo. Kao niti njeno uvijeno izvlačenje na pitanje zašto ga još nije dala.

Izbori će se održati, makar tek u veljači 2012., no Vlada bi mogla imati velike muke s uvjeravanjem euroiskeptika da je ulazak Hrvatske u EU dobar za državu i njene građane. Naročito nakon financijskog kraha Grčke, Irske iPortugala. Ne ide niti još nekim članicama bajno, ali to ima najmanje veze s članstvom u EU. To ima više veze s kupovanjem socijalnog mira novcima koje nemaju, što nije nepoznanica ni u našim krajevima. Slovenija je nekoliko puta povećala svoj vanjski dug, a Hrvatska je po n-ti put digla kredit koji će naši prapraunuci otplaćivati. I onda zloguki proroci kažu da se vlada ne brine za buduća pokoljenja. Naravno da se brine, zadužila nas je 5 generacija unaprijed. Da ne spominjem enorman broj kojekakvih kamena temeljaca za sve i svašta te predizborno ponovno otvaranje već ranije otvorenih ili nedovršenih cesta/školskih dvorana/vodovoda/sušionica mesa/mostova koji vode nikuda/_______/ (ispuniti po želji).

No, dosta ozbiljno o ozbiljnim temama. Nastavimo u revijalnom tonu. Spotovi koje je financirala Vlada, a kojima je cilj objasniti izbezumljenom narodu da će i u EU moći kupovati ‘sir i vrhnje’ (jedna od najdebilnijih političkih platformi na izborima ikad), prije će otjerati i one koji u ulasku vide nešto pozitivno nego nekoga uvjeriti u suprotno. Glumci su uvjerljivi kao one gospođe koje objašnjavaju zašto im je S&M naprava od kineske gume omogućila lakše okopavati vrt, dijalog je spontan i narodski kao i negledljive hrvatske trakavice, a samozatajni muževni glas koji nam objašnjava u čemu je znatiželjna baba na prozoru fulala je jednostavno neprocjenjiv.

Dvoumim se bi li nagradu za najidiotskiju reklamu trebao ponijeti spomenuti serijal o EU ili poslovično iritantne T-mobile ‘ljeto nam se vratilo’. Obje tjeraju čovjeka da promijeni program, pa je izbor težak. Kao i čekanje datuma ovih drugih izbora. Koji ma kad bili, uz trenutnu situaciju u zemlji i raspoloženje naroda, teško da će omogućiti trenutnoj premijerki stavljanja potpisa na ulazak 2013, za kojeg je rekla da će ga pod svaku cijenu staviti. Ali o tom potom. I čudnije stvari su se događale. Poput pokojnika koji su izašli na izbore, ili kuće u kojoj živi par stotina birača iz BiH s dvojnim državljanstvom.Još jedna od stvari koja bi se mogla naći na dnevnom redu prve jesenske sjednice Sabora biti će i tada već davno izručeni premijer. Sudeći po njegovim najavama, moglo bi se već na prvom zasjedanju raspravljati kome ovaj put skinuti zastupnički imunitet. Tu je i neriješena politička sramota s MOL-om, koja se poluuspješno gura pod tepih. A i na jesen će se, nakon kraja turističke sezone, vidjeti stvarni, i za vladu vrlo neugodan, broj nezaposlenih. Skandali su se već sad počeli gomilati, a u dva slijedeća mjeseca će ih jamačno biti još.

Da će ljeto biti vruće svima, to smo već osjetili na vlastitoj koži. Jesen će na našu sreću biti vruća samo njima.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/9219/vlada-u-hladovini/

URLs in this post:

[1] Guten Abend aus Düsseldorf…: http://queer.hr/5154/guten-abend-aus-dusseldorf/

[2] BB vs LGBT: http://queer.hr/5519/bb-vs-lgbt/

[3] Šablonizirano, s pomične trake.: http://queer.hr/5974/sablonizirano-s-pomicne-trake/

[4] Da li nas uvijek baš sve zanima?: http://queer.hr/6778/da-li-nas-uvijek-bas-sve-zanima/

[5] Najhrvatskiji tjedan u godini: http://queer.hr/7373/najhrvatskiji-tjedan-u-godini/

[6] Biti netko drugi online: http://queer.hr/8164/biti-netko-drugi-online/

[7] Totalna reciklaža – a gdje ste bili ljetos?: http://queer.hr/8792/totalna-reciklaza-%e2%80%93-a-gdje-ste-bili-ljetos/

[8] Dajmo im da grade: http://queer.hr/9584/dajmo-im-da-grade/

[9] Cimer, rodbina, ili cimefraj. Kako god, nešto neće štimati.: http://queer.hr/9832/cimer-rodbina-ili-cimefraj-kako-god-nesto-nece-stimati/

[10] Svako selo svoju feštu ima: http://queer.hr/10084/svako-selu-svoju-festu-ima/

[11] Moja kuna, moja kuna, moja izmužena kuna: http://queer.hr/10237/moja-kuna-moja-kuna-moja-izmuzena-kuna/

[12] Sapun-tetke: http://queer.hr/10412/sapun-tetke/

[13] Faktor X Jacquesa Houdeka: http://queer.hr/11516/faktor-x-jacquesa-houdeka/

[14] Što nam novoga nudi TV: http://queer.hr/11754/sto-nam-novoga-nudi-tv/

[15] I ovce i novce? Neće ići.: http://queer.hr/12296/i-ovce-i-novce-nece-ici/

[16] Sluzi biserne: http://queer.hr/12592/sluzi-biserne/

[17] Viva la bulgaria diva: http://queer.hr/12871/viva-la-bulgaria-diva/

[18] Noć vještica za zvijezde vodilje: http://queer.hr/13140/noc-vjestica-za-zvijezde-vodilje/

[19] Let the games begin: http://queer.hr/13454/let-the-games-begin/

[20] Vidi se da je kriza: http://queer.hr/13640/vidi-se-da-je-kriza/

[21] A plitko ukorijenjene sklonosti?: http://queer.hr/13995/a-plitko-ukorijenjene-sklonosti/

[22] Shit of the week (TM by Feral Tribune): http://queer.hr/14284/shit-of-the-week-tm-by-feral-tribune/

[23] Shit of the week vol.2: http://queer.hr/14537/shit-of-the-week-vol-2/

[24] Što NE pokloniti: http://queer.hr/15036/sto-ne-pokloniti/

[25] Što NE raditi pred Novu: http://queer.hr/15307/sto-ne-raditi-pred-novu/

[26] Kršite li marljivo?: http://queer.hr/15970/krsite-li-marljivo/

[27] (Možda napokon) Čarobna večer za Eurovision fanove: http://queer.hr/16337/16337/

[28] Glazbeni bogohulnici: http://queer.hr/16614/glazbeni-bogohulnici/

[29] Super Bowl XLVI goes gay: http://queer.hr/16806/super-bowl-xlvi-goes-gay/

[30] Oproštaj. Otkaz. Ostavka.: http://queer.hr/31513/oprostaj-otkaz-ostavka/

[31] Brojanje krvnih zrnaca i ino biserje: http://queer.hr/31680/krvnazrnca/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.