FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kako do mora bez bankrota

objavljeno:

11. 07. 2010.

autor:Ljeto je, ispiti su pri kraju, godišnji su pri početku i kojoj god kategoriji trudbenika pripadali, vrijeme je da pakirate krpice i krenete hvatati boju negdje na obalu. I dok svakodnevno čitamo o zlim ugostiteljima i turističkim djelatnicima koji nam pokušavaju iscijediti i zadnji kunu iz džepa, put na more ne mora biti kronika užasa. Ako ništa drugo, barem novčanik možete poštedjeti stresa. Ovdje smo vam napravili pregled troškova za putovanje prema moru pa vi odlučite sami koja varijanta vam se najviše sviđa.

CESTA – AUTOPUT

povezane vijesti

plusevi: brzina dolaska je svakako plus – do mora ste za nekoliko sati, bez obzira na gužve pri ulasku, izlasku, silasku na odmorište, ulasku s odmorišta i tako dalje. Plus je i što nema bauljanja po nepoznatim cestama, traženja odredišta po karti, ispitivanja domaćih gdje skrenuti i zašto nam se čini da se cijelo vrijeme vozimo u suprotnom smjeru od mora…

minusevi: skupo je. Koliko je točno skupo, možete si izračunati na ovom linku koji vam pomaže i samim time što imate kartu ako ne znate kako se zove izlaz s autoputa koji ciljate (što mi, priznajemo, ne znamo. Zašto se izlaz zove Dugopolje, ako je to izlaz za Split?). Oko 157 kuna za cestarinu Zagreb – Split u jednom smjeru. Uz to, na autoputu je prosječna brzina 130+ (kilometara na sat), što povećava potrošnju, što troši benzin i tako dalje… Ako ste se usput uputili do Dubrovnika ili nekog od otoka, ta razlika u cijeni može biti veoma značajna. Nedavno su novinari Jutarnjeg lista napravili test i krenuli do Splita autoputom A1, državnom cestom D1 te Jozefinskom cestom preko Pisarovine, Josipdola, Gospića, Gračaca, Knina i Drniša te zaključili da se na A1 potroši 904 kune benzina i cestarina, na D1 410 kuna benzina, a Jozefinskom cestom potrošili su otprilike isto benzina kao na D1, ali uz sat i pol dužu vožnju.

CESTA – “STARA” CESTA

plusevi: jeftinije je jer nema cestarina, vozi se sporije pa su i manje mogućnosti nesreće. A i uvijek možete stati u neki od živopisnih lokala uz put.

minusevi: vozi se sporije, stvarno sporije. Putuje se duže, možete naletjeti na kamiončiće, kamione, traktore, kosilice, konje, a cesta vijuga s malo mjesta za pretjecanje. Jesmo li spomenuli da se vozi sporije?

CESTA – AUTOBUS

plusevi: pusti brigu na veselje i neka veseli vozač misli kojom će trasom i kako do mora. Plus, cijene su relativno pristojne. Pametnih tražilica cijena autobusnih karata koje bi omogućile usporedbu prijevoznika nismo našli, ali imamo ovaj link (nemojte čupati kosu, pretraživanje se obavlja ručno, klik po klik, ali barem neku informaciju imate) – cijene karata. Ovdje je još jedan prijevoznik koji ima u ponudi i vikend izlete do mora, a može vas i voziti do odredišta pa provjerite – SAMOBORČEK. Inače je najbolje doći teti na šalter i zahtijevati da izračuna najjeftinijeg prijevoznika i najjeftiniju kartu.

minusevi: autobus. Što znači da šofer sluša nešto iz spektra Narodniradio-RadioAntena-NekiBosanskiRadioKojiPuštaCajke. I da će netko u busu sigurno otvoriti sendvič s podrigušom, netko će hrkati, neko dijete će imati tantrum, vozač sigurno neće stati da bi pušači mogli zapaliti, pišati, protegnuti noge…

VLAK

plusevi: udri brigu na veselje jer vozi netko drugi. Osim toga, vlakovi znaju biti superzabavni, maturalac-style. Evo, i ove godine navodno ide disco vlak, jedinstvena prilika da cijelu noć partijate s ekipom do Splita i ujutro zapalite na more, na daljnje partyje, razumije se. Više informacija o disco vlaku imate OVDJE, a HŽ-ove simpatične stranice nude pregršt informacija o cijenama vlakova, ali se u tim informacijama vjerojatno snađe samo ono dvoje koje ih je unosilo. Dakle savjet: prvo OVDJE pronaći željeni datum i vrijeme polaska, destinaciju i sve to, a onda uzeti telefon i tražiti od tete s druge strane da provjeri postoji li kakav popust, pogodnost, sniženje i slično. Nije uzalud: blesavi HŽ stalno ima razne popuste za razne dobne skupine i razne destinacije, ali to skoro nikada ne oglašava.

minusevi: često je sporo. I neki ne vole putovanja vlakom – hodati po hodniku uz pridržavanje radi ravnoteže, babci s 5 torbi koje padaju po vama, preskakivanje tuđih kutija vezanih špagom, ljudi sa živim životinjama… okej, zna biti živopisno.

AVION

plusevi: suprotno urbanom mitu koji kaže da je avionom najjednostavnije i, ako ne najjeftinije, a ono jednako jeftino ili skupo doći do juga, to nije posve točno. Odnosno, može biti ako putovanje planirate nekoliko mjeseci unaprijed i kupite kartu prije nego svi navale. Međutim, koliko će vam to pomoći usred sezone, nismo sigurni – cijene avionskih karata u sezoni ionako su skuplje. Ali OVDJE možete pogledati cijene i tarife i izračunati isplati li vam se to. Putujete li u inozemstvo, može vam pomoći OVAJ portal na kojem možete pronaći najbolje ponude letova.

minusevi: skupo je.

Foto: Babble.com

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike