FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pula je queer

objavljeno:

11. 07. 2011.
Pula je queer

autor:Festival igranog filma u Puli, na kojem se predstavljaju kako domaći filmovi i filmovi iz regije tako i strani naslovi sa svjetskih filmskih festivala poput Venecije, Cannesa, Berlina, Rima, ove se godine održava 58. put po redu i to od 9. do 23. srpnja 2011. Iako je direktor festivala Zlatko Vidačković bio tajnovit s nekim naslovima, po svom queer predznaku Pula ni ove godine Pula nije podbacila. Možemo se nadati i navijati da pulski festival u nekoj bliskoj budućnosti, na tragu velikih svjetskih filmskih festivala poput Berlinalea i Cannesa, osmisli nagradu za queer filmove. Nadam se da se većina vas koji ovo čitate nije na prethodnu rečenicu tek podsmijehnula.

U međunarodnom programu nalaze se dva jaka naslova. O obiteljskoj drami „The kids are all right“ (Djeca su dobro) Lise Cholodenko već smo pisali te na linku možete osvježiti svoje sjećanje. Drugi film je djelo jednog od najboljih suvremenih njemačkih redatelja Toma Tykwera, autora filmova „Trči, Lola, trči“ i „Parfem“. Njegov novi film „Drei“ (Troje) prati bračni par Hannu i Simona, berlinske intelektualce u ranim četrdesetima, koji neovisno jedno od drugog upoznaju šarmantnog biologa Adama, upadaju u aferu s njim i konačno se u njega zaljubljuju. Ljubavni trokut funkcionira jako dobro sve dok Hanna ne ostane trudna. Film propitiva neke od velikih tema današnjice kao što su biološka i etička dimenzija ljudskog života te ograničenost uređene seksualnosti koja podrazumijeva monogamiju i heteroseksualnost. Jesmo li svi previše sebični da bismo mogli dijeliti osobu koju volimo s još jednom osobom? A što ako i tu drugu osobu volimo? Zaigran i pametan, uvjerljiv i zabavan, film „Drei“ je film koji nikako ne biste smjeli propustiti.

Od nacionalnog programa s nestrpljenjem se očekuje „7Sex7“ Irene Škorić, prvi hrvatski erotski film od čijih su sedam priča dvije istospolne i pet raznospolnih. Da se ne bismo ponavljali, na Queer.hr-u možete pročitati najavu filma – te intervju s redateljicom Irenom Škorić. U programu kratkih hrvatskih igranih filmova valja izdvojiti trinaestominutni film Filipa Šovagovića „Strejt pul“. Dva studenta, Marko i Ivan, u ljubavnoj su vezi, no prema vani čvrsto drže vrata svog ormara zatvorenim. Kad jednom od njih dosadi pretvaranje i skrivanje, neminovno će doći do sukoba.

I konačno, last but not least, je film iz retrospektive. Nakon Pedra Almodóvara i Giuseppea Tornatorea, festival će se ove godine retrospektivno osvrnuti na filmove Jamesa Ivoryja čiji su filmovi osvojili čak šest Oscara, a sam je tri puta nominiran za Oscara za najbolju režiju. Iza njega je dugih 58 godina filmskog stvaralaštva, a među njegovim filmovima se nalazi i jedan koji neminovno ulazi na ovu našu listu. Film „Maurice“ (1987) s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom smješten je u rane godine 20. stoljeća na ugledno britansko sveučilište Cambridge. Bilo je to vrijeme kada homoseksualizam još nije bio dekriminaliziran i kada se zbog toga moglo izgubiti apsolutno sve, i ime i karijera i sloboda. Izliječiti se brakom ili hipnozom samo su neki od načina na koji se tada nastojalo postati „normalnim“ i „običnim“. I sam pisac romana po kojem je snimljen film, E. M. Forster, nije se usudio roman objaviti za svoga života (napisan je 1913.), nego je djelo ugledalo svjetlo dana tek nakon njegove smrti. James Ivory sasvim sigurno u svom opusu ima i boljih filmova od „Maurice“, spomenimo samo „Sobu s pogledom“, također napravljenu prema romanu M. Forstera. No, iako pomalo dosadnjikav s cijelim nizom potpuno nepotrebnih scena, film nije potpuni promašaj. Ako ni zbog čega drugog, zbog mladog i tada još nepoznatog Hugha Granta, vrijedi pretrpiti.

Osim navedenih, Vidačković je kazao da se među domaćim naslovima skrivaju još tri queer filma, no nije nam mogao otkriti o kojima je riječ jer bi takva informacija otkrila rasplet filmova. Možemo samo reći da je među kratkim filmovima jedan lezbijski, a među dugometražnima film u kojem se likovi autaju u raspletu filma. Eto, gledanje filmova na Puli osim u uživanju u jakim filmskim naslovima može proteći i kao detektivsko traženje skrivene queerolikosti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike