FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Queer tijela, queer životi – portretirana različitost

objavljeno:

15. 07. 2011.
Queer tijela, queer životi – portretirana različitost

autor:Fotografkinja Molly Landreth vintage fotoaparatom već godinama portretira queer parove i pojedince diljem SAD-a, a dok njeni subjekti variraju od najzabitijih mjesta države do različitih etničkih skupina koje čine nevjerojatnu kombinaciju koja čini stanovništvo te zemlje, istovremeno odražavaju opća mjesta pojedinačne snage i međusobne nježnosti.

Utjelovljavanje queer identiteta – LGBTIQ zajednica čini samim svojim postojanjem. Bezbroj varijacija odstupanja ili preformuliranja normi odvija se jednostavno življenjem tih identiteta – a reprezentacija te raznolikosti nemoguć je zadatak.

Projekt „Embodiment: A Portrait of Queer Life in America“ naravno ne može prikazati sve oblike queer egzistencije u SAD-u, ali prikazivanjem malog spektra već upućuje na neizmjernost različitih načina na koje se može biti queer.

Embodiment: A Portrait of Queer Life In America from embodiment usa.com on Vimeo.

Naročita vrijednost ovog projekta proizlazi iz želje da se uz relativno vidljiv urbani zbir queer identiteta prikaže i ne toliko reprezentiran ruralni, za koje i sama autorica kaže da nije mogla zamisliti da bi joj se neko mogao javiti iz određenih područja države.

Osobe za portretiranje najčešće nalazi na internetu, gdje im se javlja s prijedlogom o sudjelovanju u projektu. Kaže da se odlučila za takav postupak jer time što ti pojedinci na način na koji se reprezentiraju na internetu slobodno izražavaju svoj identitet, ukazuju na potencijalnu voljnost da svojim fotoportretom sudjeluju u prezentaciji queer života SAD-a.

Zajednička želja nje i snimateljice Amelie Tovey jest snimiti i dokumentarni film koji bi nadopunio lepezu queer identiteta. Tijekom protekle dvije godine Amelia je putujući s Molly diljem SAD-a izradila 18 video portreta, a jedan možete vidjeti ovdje:

Katrina, Iowa (Preview) from embodiment usa.com on Vimeo.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike