FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Suđenje za diskriminaciju na radu nastavlja se u listopadu

objavljeno:

11. 07. 2011.
Suđenje za diskriminaciju na radu nastavlja se u listopadu

autor:Novo ročište u slučaju antidiskriminacijske tužbe Daria Krešića protiv Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu održano je u petak na Općinskom sudu u Varaždinu. Sudom je predsjedala sutkinja Lidija Krašek, a predmet se vodi zbog sprečavanja napredovanja dr. sc. Krešića na radnom mjestu zbog njegove seksualne orijentacije. Da podsjetimo, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu već dvije godine uporno odbija unaprijediti dr. sc. Krešića kao docenta, što je inače praksa kod svih ostalih zaposlenika, a sve to nakon što se dr. sc. Krešić požalio na ponašanje od strane kolega profesora Božidara Kličeka te neposredno nadređene osobe profesora Željka Hutinskog koji su se javno izrugivali s njegovom seksualnom orijentacijom.

Na ovom ročištu saslušan je svjedok tužitelja, profesor s dvadeset godina iskustva rada na FOI-u, koji je potvrdio navode tužitelja te iskazao da nema nikakve sumnje da je Dario Krešić sprečavan u napredovanju nakon što se požalio Sveučilištu zbog uznemiravanja na radnom mjestu, a vezano za njegovu seksualnu orijentaciju.

Iskorak i Kontra su, nakon što je sutkinja najprije odbila njihov zahtjev da budu umješači u ovom postupku, nakon njihove žalbe te nakon što je Županijski sud u Varaždinu ukinuo takvo rješenje sutkinje, ipak uključeni kao umješači u sudski postupak.Također, na strani tužitelja se kao umješač od danas uključila i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a čiji je predstavnik do sada pratio sudski postupak kao promatrač.

Sljedeće ročište u ovom predmetu zakazano je za početak listopada kada će biti saslušani ostali svjedoci.

Ni ovo suđenje nije prošlo bez incidenata kakvim i inače svjedočimo u sudskim postupcima vezanim uz slučajeve diskriminacije. Tako se na primjer sutkinja Krašek nekorektno ponašala prema današnjem svjedoku čije je iskaze često ublažavala i pokušavala ih u drukčijoj formulaciji i kontekstu unijeti u službeni zapisnik. Odvjetnica tužitelja je stoga višestruko morala intervenirati kako bi se osigurao vjerodostojan zapisnik. Zbog neprestanog odbijanja sutkinje da unese cijeli iskaz, svjedočenje svjedoka trajalo je dulje od 4 sata.

Napomenimo i kako se tijekom dosadašnjeg postupka pokazalo da dekan Tihomir Hunjak, kao predstavnik tuženog Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, zastupa iznimno rigidne i konzervativne stavove te je na primjer na prošlom ročištu tvrdio da tužitelj i udruge „ovom i sličnim tužbama žele promovirati homoseksualnost u Hrvatskoj“!

Radi se o prvoj tužbi u Hrvatskoj zbog diskriminacije na radnom mjestu, a na osnovi seksualne orijentacije.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike