FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Portia de Rossi: „Teže je biti veganka nego lezbijka!“

objavljeno:

9. 07. 2011.
Portia de Rossi: „Teže je biti veganka nego lezbijka!“

To da je netko prekrasan, mlad, uspješan, svjetski poznat – a još k tomu da ima uspješan brak sa svjetski poznatom osobom za kojom trepere brojna lezbijska srca – ne znači da će ta osoba biti neopterećene egzistencije. Međutim, unatoč svemu navedenom još uvijek djecu odgajaju da je bitno da budu upravo to – lijepa, mlada (jedan od najvećih oksimorona današnjeg društva jest upravo taj da se djecu indoktrinira da je jedino mladost prihvatljiva dob), uspješna, poznata – i sretno vjenčana.

Portia de Rossi – iako me čudi da se prevalentno koristi to prezime kada je još prošle godine preuzela DeGeneres – primjer je žene koja bi mogla biti naslovno lice za kampanju rušenja predrasuda o stereotipnom izgledu i nastupu lezbijki. Dugonoga i dugokosa plavuša iznenadila je vjerujem brojne svojim comingoutom te time učinila uistinu mnogo u našem često plitkom medijski orijentiranom svijetu.

Njezin brak s Ellen DeGeneres kruna je svega, te sada taj tandem predstavlja čisti oblik formacije poznate pod „lesbian power couple“.

Ipak, nije joj to bilo jednostavno učiniti, te se uz njezino prihvaćanje vlastitog identiteta vežu pomalo zbunjujuće okolnosti. Kako to obično biva sa svjetski poznatim ljudima, što god Portia kaže, dohvate se kojekakvi časopisi svaki sa svojom interpretacijom dok na koncu nikada nije sigurno što je osoba uistinu rekla. Jedna od izdvojenih situacija je nastala kada je rekla da je zbog autohomofobije postala anoreksična.

Zbog silne medijske strke oko njenog poremećaja u prehrani kaže da namjerno nije oglašavala na sva zvona da je postala veganka – što se lako može razumjeti. Ono što je međutim nedavno izjavila o svom veganstvu povlači zanimljiva pitanja.

Portia de Rossi je naslovno lice izdanja časopisa VegNews za srpanj/kolovoz, te je u intervjuu objasnila zašto je do sada manje-više bila klozetirana kao veganka. Također je rekla da joj je teže autati se kao veganka nego kao lezbijka, te čak smatra da je ljudima neugodnije sjediti za stolom s vegankom nego s lezbijkom.

Koliko god ovo zvučalo kao izjava iz ograničenog kuta, izjavila je objašnjavajući svoj stav također nešto što ipak upućuje na to koliko su osobe prehrambenih navika koje odstupaju od norme (samo se sjetite našeg „nema ptice do prasice“) diskriminirane i traumatizirane od svoje okoline: „Sjediti za stolom s veganom je konfrontacija. Ispada kao sugestija da je ono što netko drugi čini pogrešno, i pogađa ih na osobnoj razini… Ako netko jede odrezak dok vi jedete žgance, pomisliti će da ih pokušavate preobratiti. Dok s druge strane ne smatram da je to slučaj s činjenicom da ste lezbijka. “

Ilustrirala je to s primjerom autanja roditeljima, koje nijedna majka ne doživljava kao izjavu u pravcu „Mama, ja mislim da bi ti isto trebala biti lezba. Ja sam lezba, pa bi ti to isto trebala biti!“ – dok s druge strane, kada je svojoj vlastitoj majci rekla da je veganka, kaže da je taj čin njenu majku primorao na to da razmotri vlastite navike.

Dok s jedne strane Portiina priča svjedoči o sasvim specifičnom slučaju – možda njezina majka ima i zazor spram veganstva, ipak podsjeća na iskustveno spoznatu činjenicu koja je jedan od potencijalno najvećih doprinosa LGBT zajednice društvu općenito. Autanje nije samo čin javnog iznašanja svoje spolne orijentacije – to je bilo koji čin kojim se počinje slobodno živjeti svoj identitet – svaki identitet. Što je na kraju ipak puno bitnije od slave, ljepote, uspjeha i bogatstva.


1 komentar »

  • deni kaze:

    ljudi znaju da gaystvo nije zarazno (iako se pribojavaju da je), ali boje se da ne obole od te strašne bolesti suosjećanja prema životinjama!

    brrrr….

Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije
Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike