FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

E moj labude – nešto mi čudno mašeš tim krilima?

objavljeno:

7. 07. 2011.
E moj labude – nešto mi čudno mašeš tim krilima?

Drama na daskama i uokolo njih odvija se trenutačno u Velikoj Britaniji gdje je stopiran projekt u koji je uključena čitava jedna škola, nevjerojatan iznos novaca, utrošene godine posla – a sve zbog lika slikara – koji je na veliku nesreću svih uključenih gej. Autor opere ponajviše je ostao iznenađen razvojem situacije – koju smatra posve zastarjelom reakcijom.

Izgleda da su ipak problematični ti spojevi djece na pozornici i gej identiteta, očito, čak i godinama nakon Billya Elliota. Billy je uistinu bio dojmljiv lik, ponajviše zbog ne samo tematiziranja seksualnih i rodnih identiteta – i to još i u djece – nego i zbog klasnog faktora.

Priča se vrtila oko dječaka koji je htio plesati balet. A nije bio sin iz neke fine građanske hoch obitelji s pedigreom koja ga je radije htjela poslati na njemački i klavir, nego iz radničke, rudarske obitelji. Markirao je zato boks ne bi li istezao stopala pred ogledalima. Krešendo ufilmljene verzije priče je njegov uspjeh i uloga u Labuđem jezeru u kojem su svi labudovi bili predstavljeni od strane baletana –pa time i ljubavna priča princa i labuda.

Autor takve priče nije iznenađujuće da je gej. A kad najmite tog autora da radi operu, a u njoj bude samo jedan gej lik, i to sredovječan pomalo defetistički slikar, opravdano biste mogli autora zapitati – ah, to je to? Nema prikaza gej drame, kolopleta zamršenih ljubavnih odnosa, eksplozivne teatralnosti? Ali opet je izašlo na vidjelo da je čak i taj jedan gej – jedan previše za ukus organizatora.

Riječ je o novom projektu Lee Halla, „Beached“, u kojem su kazališni profesionalci trebali surađivati s tristotinjak djece. Nakon 6 mjeseci ekstenzivnih probi, projekt je stopiran. Navodno iz razloga što su prosvjedovali roditelji djece koja su uključena u projekt.

Opera je produkcija kuće Opera North koja je za potrebe projekta uspostavila suradnju s osnovnom školom  Bay Primary School u Bridlingtonu. Roditelji školaraca digli su pobunu kad su nakon nekoliko mjeseci otkrili detalje o projektu.

Zamjerke su bile što se koristi riječ „glup“, i „piškiti“. U redu, rekao je Hall – imate problema s jezikom, mogu ga ublažiti. Vjerojatno je pritom razmatrao kako se pobogu ublažava riječ „piškiti“?!! Možda „pikiti“, ali to je ista stvar, a djeca, naročito ona mala, valjda ne koriste riječ mokriti.

No, ispostavilo se naravno da jezik nije takav problem. Tu je naime prisutan i taj nezgodan glavni lik, umirovljeni slikar. I on je trebao biti izmjenjen da bi se smirili duhovi roditelja. A Hall je na to rekao ne.

Što je zasvrbilo te zabrinute roditelje?

Stih koji je izazvao sablazan dušebrižnika ide ovako:

“Of course I’m queer/That’s why I left here/So if you infer/That I prefer/A lad to a lass/ And I’m working class/ I’d have to concur.”

„Bože! Pa on još i priznaje da je gej!“ – pomisliše Bridlingtonščani i zahtjevaše ustreptalo istog časa uklanjanje takvog blasfemičnog čina autanja iz opere u kojoj sudjeluju njihova djeca. Hall je taj zahtjev nazvao atavističkom histerijom, ali nije se brinuo, jer je smatrao da će produkcijska kuća ipak stati na njegovu stranu.

Kadli ono…

2 godine priprema i više od sto tisuća funti su već uloženi u projekt. Koji je trenutačno još uvijek obustavljen. Opera North pere ruke od Hallovih optužbi da je sve stopirano zbog homofobije – s argumentom da nitko nije tražio da se izbaci gej lik. Na koncu to zvuči kao da bi Hall trebao biti razuman i činjenicu da se od njega nije tražilo da ukloni glavnog lika iz svog djela smatrati dostatnom Oni su, kažu, samo htjeli da se izmjeni način na koji je njegova seksualnost prikazana.

Čak i da je bio spreman to učiniti – kako „ne radikalno“ prikazati da je netko gej, a ne koristiti izraz poput „preferiram momke pred djevojkama“ nadilazi čak i mozgalicu kako ublažiti riječ piškiti.

Foto: Lee Hall, Felix Clay/Guardian


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Dina J.
Hipster Dyke


Kalimero
Trešmašina


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop