FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

S Pridea na burzu

objavljeno:

6. 07. 2011.
S Pridea na burzu

autor:Neugodno iznenađenje dočekalo je zaposlenicu gej-friendly birca nakon što je bila na Prideu. Poslodavac joj je tijekom odsutnosti naime dao otkaz. O svemu je saznala tek kad se vratila na posao, a vlasnik kafića se branio strahovima od zatvaranja.

Vodeća LGBT aktivistkinja iz Bjelorusije nakon povratka s Pridea u St. Petersburgu u Rusiji, Varvara Krasutskaya, jedna od koordinatorica organizacije IDAHO Bjelorusije, saznala je da je nenajavljeno otpuštena s radnog mjesta.

IDAHO Bjelorusije obavijestio je o svemu LGBT medije, u izjavi gdje piše da je na povratku na posao nakon kratkog posjeta Rusiji, Krasutskaya bila obaviještena da ju je njen poslodavac, Aleksandar Gagarin, vlasnik kafića Queen Cafe u Minsku otpustio zbog prijetećih razgovora s vladinim instancama: “aludirajući na razgovor je s KGB-om, vlasnik je kao razlog otpuštanja naveo da ne želi da njegov bar bude zatvaran u budućnosti.”

O svemu su se očitovali i iz Rusije aludirajući i na odnos između LGBT orijentiranih poduzeća i LGBT aktivizma. Glasnogovornik Slavic Pridea iz Moskve izjavio je za UKgaynews da je Aleksandar Gagarin bio član delegacije bjeloruskih aktivista koji je iz Minska otputovao u svibnju 2009. da bi prisustvovao prvom Slavic Prideu koji je održan na dan finala natječaja za pjesmu Eurovizije.

“Ovaj incident pokazuje što se često događa ovdje”, rekao je glasnogovornik Slavic Pridea, „Oni koji imaju neki gej biznis su prvi koji će govoriti protiv Pridea i aktivizma zbog straha da bi policija mogla doći i zatvoriti njihovo poduzeće. Dokle god im posao ide, ne vole uzrujavati vlasti. Sada kad Gagarin vodi biznis, očito je promijenio stranu.“

Varvara Krasutskaya je među 14 uhićenih i pritvorenih preko noći zbog sudjelovanja na ilegalnom skupu  u St. Petersburgu 25. lipnja. Bila je kažnjena s 500 rubalja za samo sudjelovanje, no, unatoč tome što je puštena zajedno sa svih 14 uhićenih suočena je sa znatno ozbiljnijim optužbama za nepoštivanje policijskih naloga te im prijeti zatvorska kazna. Rasprava o ovim optužbama trebala bi započeti kasnije ovog tjedna.

Foto: Cafe bar Queen, Minsk, by Viktor Davion


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike