Ljubljana: Gay Travel Report

Kruno Pekas je čovjek koji najbolje poznaje sve gay destinacije u okolici. I šire. Vjerujem, da mu se postavi pitanje koja je najbolja gay sauna u Lisabonu, da bi znao odgovor. Za nas je prošvrljao Ljubljanom…


Nije se bilo teško odlučiti krenuti na vikend u Ljubljanu, jer nas od Zagreba dijeli samo oko 2 sata vožnje vlakom. Za glavni grad Slovenije koji broji nešto manje od 300.000 stanovnika nije za očekivati da ima neki buran noćni gay život, ali ako spojite ležeran turistički obilazak, noćenje u ugodnom hostelu uza lelujavu rijeku Ljubljanicu i subotnju zabavu u gay klubu, to bi mogao biti i više nego zanimljiv vikend.

I prije nego sam krenuo kontaktirao sam vlasnika gay saune kao i glavnog organizatora gay večeri u klubu „K4“ kako bih im podijelio nove zagrebačke gay vodiče. Bili su i više nego srdačni i spremni na suradnju. Vjerujem kako njih podjednako raduje razvitak gay scene u Zagrebu i regiji kao i nas. Nas posebice, ako znamo da su slovenski turisti po nekim statistikama ipak drugi po brojnosti u Hrvatskoj.

Ja sam inače pravi gay turist, više individualni, koji iskreno, kad dođe u neki grad voli detaljno izkonzumirati gay scenu (to uključuje i komade :), ali i doživjeti grad turistički, popiti kavicu na trgu, prošetati… Nisam baš ljubitelj bjesomučnih grupnih obilazaka s vodičem, vožnji kočijama po gradskim perivojima i muzejiranju, pa će tih dojmova ipak malo manjkati u mojim člancima.  

Recesija i secesija

Ono prvo što me se dojmilo je toplina grada. Posebno uži centar. Grad koji ima iza sebe 5000 dugu povijest vaš bi fotoapart mogao doslovce ostaviti bez dovoljno memorije. To da je u Sloveniji još uvijek aktivna recesija, običnom turistu fala bogu, nije posve vidljiva, zato je secesija i više nego prisutna. Malo se igram riječima naravno. I bez obzira ako se ne razumijete u arhitekturu i povijest umjetnosti, šteta je propustiti i ne zamjetiti sjajne barokne zgrade, raskošne portale ali i famozna florealna secesijska pročelja. Naime, najupečatljiviji su ipak mostovi po rijeci Ljubljanici koja samouvjereno vijuga samim centrom Ljubljane. Od onih koji su meni zapeli za oko su (Tromostovje – rekao bih tri mosta u jednom) kod popularnog Prešernovog trga i Zmajev most (slika zelenog zmaja se pojavljuje na večini brošura). Sve je to lako pješice obići, a postoji i simpatičan mini busić zvan „Kavalir“ koji se vrti po centru i s njim sve možete razgledati. Kao i simbol grada tu je i Ljubljanski grad – dvorac koji dominira gradom a vrlo je popularan za glamurozna vjenčanja. Dvorac je imao niz funkcija kroz povijest, a jedno vrijeme je služio i kao zatvor u kojem je na kratko vrijeme bio pritvoren i jedan od navodno najboljih slovenskih pisaca Ivan Cankar. Tko voli prirodu, tu je i Tivoli park – pluća grada. A tamo je u nekom dijelu i cruising area (naravno), no i nakon podužeg španciranja ipak ju nisam uspio locirati ili pak nije bio „happy hour“ obzirom da sam tamo bio u neko podnevno vrijeme :)

Puno chatanja – teško do susreta

Ako želite nekoga i upoznati (mislim na mušku populaciju) Gayromeo se čini kao naravno prvi izbor, no bojim se da ćete se prilično namučiti i polomiti prste na tipkovnici očekujući da dogovorite neki susret. Doživio sam Ljubljančane kao prilično zatvorene i asocijalne po tom pitanju, nespremne na „real meet“. A isto su mi rekli i sami lokalci: da je mogućnost susreta vrlo teška te da se sve svede na beskrajno chatanje… Ne da je teško dogovoriti susret za sex, već sam i sâm imao slučaj da ni poziv na izlazak u diskoteku pa i kavu u gradu, nije urodio plodom. Možda ćete vi ipak imati više sreće… :)

Gay sauna „Gymnasivm“

U kasnopopodnevnim satima prvog dana dolaska sam posjetio saunu „Gymnasivm“. To je naime simpatična, reći ću, mala sauna (ako uspoređujemo s velikim saunama kao što su one u Budimpešti ili Beču) koja postoji već niz godina. Uredna sauna, kućna atmosfera, strogo odijeljen dio za pušače… Riječ je o prostoru u privatnoj trokatnici smještenoj u gradskom naselju Bežigrad. Tu su finska i velika parna sauna koje se nalaze u podrumskom dijelu, a tamo su i kabina sa masažnim stolom + posebna fetiš sobica s kožnim povezima za ruke i lancima pričvršćenim za strop. Hm. Kako je ona često bila prazna – na žalost! – a nalazila se tik uz ulaz u parnu saunu, tamo sam ostavljao svoj ručnik, kako mi ga netko ne bi ponovno zamijenio sa svojim, što mi se prije toga dogodilo nekoliko puta. U dva-tri navrata sauna se isprazni i očisti i dezinficira što je za svaku pohvalu. Na gornjem katu postoji 5 kabina i dvije zajedničke video prostorije. Sad će se postaviti i automatsko pitanje: Ima li akcije? Naravno.
Cijena ulaznice je 15 eura i ručnik je uključen. Subotom sauna radi do 23h. Najposjećenija je od 18h na dalje…

Roza klub

Sada sam i telefonski najavio dolazak u popularni „K4 Roza klub“ i čak uspio dospjeti na listu za besplatan ulaz, što je dokaz pravog gostoprimstva. Inače, cijena ulaza je pravi europskih 10 eura. Vjerujem kako je klasičnim nedjeljama ipak niža cijena. Riječ je samo o gay&lesbian noći, jer je K4 inače klasičan gradski klub. U klubu se ne puši, pa zato postoji poveća terasa kod koje je ujedno i garderoba za koju platite 1 euro. Svaka nedjelja je rezervirana za LGBT, dok je svake prve subote u mjesecu poseban Roza klub party. Klub ima dva floora s dva DJ-a gdje na jednom imamo trash, a na drugom naravno elektronsku glazbu. Primijetio sam kako je ipak velika većina bila skoncentrirana na dijelu gdje su pičili hitovi od Lady Gage pa sve do Alke Vuice, Severine i cajki. No cajke su malo jače ožežali tako negdje oko pola tri iza ponoći. A njihova eurovizijska glazbena skupina „Sestre“ i dalje žare i pale svojim popularnim hitom: „Samo Ljubezen“. Ako ste tip koji voli lovit komade, neće imati puno sreće, jer ovo je doslovce mjesto gdje su ljudi došli po dobru dozu pjevanja, cuganja i plesanja sa svojim društvom.

Tiffany

Tiffany klub se nalazi u umjetničkom dijelu četvrti (mali grad u gradu) zvanom Metelkova, koji je još samoprozvan „ Autonomnom kulturnom zonom“. Riječ je o vojnom kompleksu koji datira još od 1882, gdje trenutno niz barova, disco klubova u potpuno urbanoj i alternativnoj atmosferi u potpunosti oživljava nakon ponoći. Tamo je smješten i jedan hostel. Fora.

Tiffany kao LGBT mjesto najatraktivniji je petkom. Riječ je o malom i alternativnom, prilično skučenom prostoru poput nekog skladišta, sa šankom na ulazu dok je ostatak prostora otvoren za ples. Jednom davno tamo sam gledao transvestit show koji je bio prilično zabavan.

Pronaći Tiffany nije teško: na ulaznim vratima se u prirodnoj veličini nalazi crtež poznatog umjetnika Tom of Finland-a s njegovim tipičnim uratkom – nabildanim frajerčinom s preuveličanim snažnim prsima i uskim kožnim military hlačama.

Monokel

Samo par metara od Tiffanyja nalazi se i lezbijski bar Monokel također zanimljiv petkom navečer.

I na kraju, ako je suditi po velikom broju raznih letaka i brošura koje izdaju udruge za prava LGBT osoba (www.sou-lj.si), Slovenija je vrlo ozbiljno krenula u kampanju za promociju istospolnih zajednica s naglaskom na usvajanju djece. 

Korisne putne informacije:

Povratna karta vlakom: 157kn
Trajanje putovanja: 2.20h
Smještaj: hosteli u centru od 17eur po osobi/noć
Najbolje vrijeme za putovanje: Prvi vikend u mjesecu
Centar: pješice od glavnog željezničkog i busnog kolodvora
Taksi: po centru oko 4 eura (0801117)
Autobusna karta: Dođe 1 euro, kamo god išli. Neobično je to što tih 1 euro samo bacite u škatuljicu kod vozača, a za to ne dobijete nikakvu potvrdu ili kartu. Ako Vam dođe kontrola, samo kažete da ste ubacili taj 1 euro. (?!! kad se samo sjetite naših ZETovaca)


LJUBLJANSKI GAY VODIČ
By Kruno Pekas

Gay sauna „Gymnasivm“
www.klub-libero.si
Ulica Pohorskega bataljona 34, Bežigrad

Roza klub (K4)
Kersnikova 8
www.klubk4.org

Tiffany klub
Masarykova 24
http://www.kulturnicenterq.org/

Pločnik café
gay-friendly bar
Prešernov trg

Monokel
lesbian bar
Metelkova ulica

Kafeterija Lan
gay-friendly bar
Gallusovo nabrežje

Park Tivoli
Cruising area

Leave a Reply