FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Brazil i Tajland

objavljeno:

9. 05. 2010.

autor:Jesu li baš tako slobodni kako se čine?

Povodom filmskog segmenta festivala, upitali smo se je li Brazil uistinu obećana zemlja kada je riječ o seksualnim slobodama? Ili je to ipak Tajland, poznat po otvorenosti za svakojake seksualne preferencije? I ako je tome tako – je li toplina Brazila ili Tajlanda zaslužna za njihovu seksualnu toleranciju?

povezane vijesti

Ma koliko sam se poveselila kada mi je urednica zadala ovu temu, i sama pod dojmom priča prijatelja da je „na Tajlandu sve moguće“ i da Brazil treba vidjeti, uz konspirativno „što se dogodi u Brazilu, ostaje u Brazilu“, možda sve nije tako idilično. Da, na Tajlandu je moguće nabaviti seks, neovisno o preferencijama. Muškarci, žene, dječaci, djevojke, stari, mladi, gay, straight, bi, queer, trans… Tajland kao da namjerno gradi svoju reputaciju seksualne Meke čitavog svijeta. Ali istraživanja navika Tajlanđana pokazuju da su oni iznimno hetero-tradicionalno društvo. Muškarcima se tolerira seks „sa strane“, dok su žene iznimno stigmatizirane zbog takvih postupaka. Homoseksualnost se na Tajlandu tolerira (prema lezbijkama nisu toliko blagonakloni), a tolerira se i homoseksualno ponašanje straight muškaraca, pod uvjetom da žene nisu dostupne – no postoje i jasni znakovi stigmatizacije gay osoba na Tajlandu. To se očito ne primjenjuje na strance – njima je sve dopušteno i sve smiju jer sa sobom donose tako potreban novac. Prema podacima Međunarodne enciklopedije seksualnosti, praznovjerni Tajlanđani idu tako daleko da vjeruju da je homoseksualnost „loša karma iz prošlog života“. Da je tome tako, dokazuje i činjenica da Tajlanđani donedavno uopće nisu imali mogućnost da se osoba definira kao gay. Doslovno, navodi enciklopedija, nije postojala riječ.

Jednako su mi se iluzije raspršile kada sam krenula istraživati kako to izgleda u Brazilu, Medini seksualnih sloboda. „Kada se maknete s plaža Zone Sul i seksualnih sloboda koje se ondje nude, seksualni je moral Brazilaca – u cjelini – veoma konzervativan“, kaže popularni news bloger Colin Brayton. Istog je mišljenja i Međunarodna enciklopedija seksualnosti, koja kaže da su Brazilci macho orjentirani i konzervativni. Ali Brazilci imaju zanimljiv pogled na seksualnost: brazilsko se poimanje seksualnosti okreće oko muške i ženske aktivnosti. Tako je za Brazilca jasan koncept homem, odnosno muškarca koji može imati seksualne odnose i s muškarcima i sa ženama, sve dok on penetrira, on je muškarac, čak i heteroseksualnog identiteta. Ponešto je nejasniji koncept primatelja – naziva se viado, bicho, bica – koji je muškarac biološki, ali ne i društveno. Ista se dihotomija odnosi i na lezbijsku kulturu u kojoj postoji razlika između sapatdo (aktivne lezbijke) i sapatilhão (pasivne). Društveni status homoseksualnosti dopušten je samo onima koji su ostvarili slavu u umjetnosti, glazbi, kazalištu…

Dakle, i Tajland i Brazil – za prosječnog Hrvata ekvivalent Sodomi i Gomori u onom zabavnom  smislu riječi, ne u smislu sumpornih kiša i ognjeva paklenih – super su slobodni i permisivni u usporedbi s talibanima, ali daleko je to od Larry Flint/Hustler/free sex for everyone životnog stila koji se čini da nude. Odakle onda privid seksualnih sloboda koji smo progutali? Brayton navodi primjer tinejdžerskih prostitutki čije postojanje podržava čak i brazilska vlada. Ukratko – seks je dobar za posao.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike