FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Homofobna homofilija

objavljeno:

5. 02. 2010.

autor:Tragom teksta o gay zlostavljaču životinja i kako se navodno liberalni i tolerantni novinari otkrivaju kao pritajeni homofobi – iz pera Gordana Bosanca

Ukoliko:
a) ste navodno heteroseksualni autor teksta,
b) nalazite se u prijateljskim odnosima s osobama homoseksualnog opredjeljenja,
c) nikada vas nije smetala ničija homoseksualnost,
d) odmah biste potpisali preporuku da vaši prijatelji homoseksualci mogu usvajati djecu
- nema šanse da ste homofob. Ili?

Ovu samodefiniciju prihvaćanja homoseksualnosti i ograde od homofobije ponudio nam je naime novinar internet portala zagrebancija.com, opravdavajući tekst svojeg kolege koji ekskluzivno raskrinkava „homoseksualca koji zlostavlja životinje“, a ujedno i člana udruge Iskorak, pod uredničkim naslovom: „LICERMJERJE I ZLOSTAVLJANJE: Gay bi usvajao djecu, a ni psa nije znao čuvati!“ Vau, vau! Ovaj izravno homofoban novinski naslov (u razini s najvećim novinarskim homofobnim biserima iz prošlosti kao Ubojstvo na homoseksualnoj sceni) brzo je dao rezultata: homoseksualni zlostavljač suspendiran je iz udruge, homoseksualci ne-zlostavljači su se okomili na zlostavljača, zagrebanciji.com je valjda povećana čitanost, a o rasplamsanoj homofobiji u

povezane vijesti

javnosti samo možemo nagađati.

Nema sumnje da je zlostavljanje životinja za svaku osudu, što je međutim i bilo koja generalizacija kolektivnog identiteta kojemu pripada zlostavljač. Najveću štetu gej populaciji ovom „skandaloznom aferom“ upravo su učinili novinari navedenog portala jer su bacili stigmu na gej populaciju. Naslov „Gay bi usvajao djecu, a ni psa nije znao čuvati!“ direktno implicira da već uvelike stigmatizirani gej identitet u našem društvu dobiva samopotvrdu svoje stigme. A-ha, znao sam: ne samo da su bolesni i nakaradni, nego i muče životinje! – mogući je zaključak nekih od vjernih čitatelja zagrebancija.com portala.

Sve bi bilo korektno da se autori bave primarno imenom i prezimenom, te javnom funkcijom koju prozvani obavlja (jer uistinu, javne osobe moraju biti pod dodatnom paskom javnosti), ali čemu to sve upakirati u gej identitet i borbu za prava dijela populacije na usvajanje djece?! Nije li onda licemjerno da taj heteroseksualni autor koji ima prijateljske odnose s osobama homoseksualnog opredjeljenja, kojega ne smeta ničija homoseksualnost i dao bi im da usvajaju djecu onda radi doze senzacionalizma, povećane čitanosti, uredničke pohvale i raskrinkavanja „afere“ kompromitira svoju homofiliju, braneći homofoban naslov? Ali partija je uvijek važnija od moralnih uvjerenja. Tekst o njegovom skandalu smo napisali po svim novinarskim i etičkim normama, a nismo ga objavili samo zato jer je on gay. – tvrdi homofilni autor, kao da ne vidi partijski naslov teksta: „Gay bi usvajao djecu, a ni psa nije znao čuvati“.

I ovaj primjer homofobne homofilije potvrdio mi je zlatno pravilo: kad netko krene s tezom znaš meni je to OK, ja ti imam gej frendove odmah mi zazvoni alarm! Jer stvarno ne razumijem kako netko može za bilo koje potrebe segregirati svoje prijatelje na heteroseksualne i homoseksualne – barem bi prijateljstvo trebalo biti invarijantno na seksualnu orijentaciju.

Foto: breel.co.uk
Simpatična dress your gay dog aplikacija!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike