FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Dva pogleda na IGLYO konferenciju u Izraelu

objavljeno:

29. 06. 2011.
Dva pogleda na IGLYO konferenciju u Izraelu

autor:Na nedavno najavljeno održavanje konferencije International LGBTQ Youth and Student Organisation u Izraelu odreagirao je poznati LGBT aktivist Peter Tatchell. On smatra kako će održavanje ove konferencije u prilično “homofobnom” Izraelu dodatno potakuti homofobiju te potencirati isključivost radi činjenice da mnogi palestinski, muslimanski i arapski delegati neće moći prisustvovati konferenciji zbog putnih ograničenja između njihovih zemalja i Izraela.

Tatchell je podržao inicijativni prijedlog palestinskih LBTG grupacija i individualaca koji su predložili IGLYO da razmotri Izrael kao lokaciju, a ujedno je i apelirao na LGBT udruge u Izraelu da, u slučaju da IGLYO ostane pri odluci da će se konferencija održati u Izraelu, zauzmu stav koji bi stao na stranu protiv izraelske okupacije Palestine.

Napomenuo je kako su ljudska prava univerzalna prava te je najmanje što se može napraviti, po njegovim riječima, dati podršku LGBT osobama iz Palestine. Prilično je negativna stavka da će se održavanje ove konferencije percipirati prilično pogrešno u homofobnom arapskom svijetu jer će se ostaviti dojam da LGBT osobe podržavaju izraelsku okupaciju.

S druge strane, na njegov prilično politički obojeni tekst reagirao je poznati kolumnist i porno redatelj Michael Lucas koji živi u Americi, rođen je u Rusiji, a ima korijene u Izraelu koji je na neki način, Tatchella prozvao pro-Palestincem i anti-Izraelcem.

Napomenuo je da u Peterovom tekstu nigdje nije spomenuto da je Izrael odabran kao lokacija demokratskim glasanjem u kojem je Izrael dobio 55% glasova članova, 25% je bilo suzdržanih, a 20% protiv. Također, istaknuo je činjenicu da na ovoj konferenciji, gdje god da se održavala, neće biti predstavnika arapskih zemalja, te smo jedan predstavnik muslimanskih zemalja i to predstavnik Pakistana.

Na Tatchellove usporedbe Izraela i Južne Afrike odreagirao je oštro, uz napomenu da je Izrael bio “pink” puno prije nego je “pinkwashing” ušao u rječnik (o pinkwashingu možete pročitati na ovom linku).

Michael Lucas pozdravio je odluku IGLYO da održi svoju konferenciju u Izraelu, dok je Peter Tatchell pozvao izraelske LGBT aktiviste da ustanu protiv političkog režima u Izraelu i pruže potporu svojim palestinskim kolegama.

Ovo je samo početak prepucavanja oko politike Izraela. Činjenično stanje stvari jest da se LGBT aktivisti moraju držati skupa bez obzira na političke razmirice njihovih zemalja te da je u interesu cijele regije da se postigne određeni koncenzus po pitanju ljudskih prava, ne samo u Izraelu koji prednjači po razvijenosti tih pitanja, nego i u drugim arapskih i muslimanskim zemljama.

Pitanje ostaje: kome vjerovati?


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Dina J.
Hipster Dyke


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kalimero
Trešmašina


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop