FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Trenutak kontinuirane neistine

objavljeno:

4. 11. 2009.

autor:Zašto je kontroverznije televizijsko razotkrivanje gay mladića, a nije kontroverzno jednako razotkrivanje hetero djevojke?

Iako rijetko gledam televiziju, posrećilo mi se da sam u četvrtak napokon dobio priliku vidjeti kontroverznu emisiju „Trenutak istine“. I odmah BINGO! – jedan je mladić iz malog mjesta u Hrvatskoj naivno i mučno dijelio svoju homoseksualnu intimu sa čitavom javnošću. Da budem odmah jasan, „Trenutak istine“ uistinu je mučna i ponižavajuća emisija koja koketira upravo s osjećajima poniženja, radoznalosti, voajerizma, materijalne pohlepe, prividne hrabrosti i ljudske gluposti, te ju ta kaša naravno čini privlačnom za gledanje. Slažem se da, osim želje za profitom, ovakav „medijski projekt“ nema nikakav drugi pametniji cilj. Ali ono što me zabezeknulo u samoj emisiji i reakcijama nakon nje, jest rasplamsavanje stare dobre homofobije. U tom smislu ta je emisija bila važna za još jedno raskrikavanje golog trenutka istine – koliko smo homofobično društvo.

povezane vijesti

Kao prvo, ostao sam na trenutak zbunjen pitanjima upućenim mladiću koja je i sama voditeljica najavila kao strašno intimna pitanja. Ta strašno intimna pitanja svodila su na to upotrebljava li dildo, mašta li o grupnom seksu i mašta li o svom šogoru? Neš’ ti strašnih pitanja?! Nema sumnje da su pitanja postavljena iz striktno heteroseksualnopatrijahalne pozicije, i zato se vjerojatno „običnom“ gay gledatelju čine smiješnima. Seksualnost unutar gay identiteta zasigurno nije tabuizirana vibratorom, grupnim seksom ili „napaljivanjem“ na bliskog rođaka. Ta vrsta seksualne igre ili mašte samo je jedan od okvira mogućeg oblika seksualnosti gdje bi pravilo narušene intimnosti moglo biti svedeno ne po seksualnoj formi, već po ekonomiji (te forme), tj. problematično ponašanje moglo bi biti nekontrolirana ovisnost o vibratoru, grupnom seksu i šogoru, ali nikako sama seksualna mašta ili praksa. Voditeljica nije našla svrsishodno reagirati na homofobične ispade unesrećenog šogora – „Kada se opet sretnemo, okrenut ću mu prsa” (ajd’ bar nije prijetio razbijanjem zubiju) ili „Bože sačuvaj! Dalje od mene!“, niti na negodovanje publike nakon direktnog susreta sa muškom osobom koja stavlja vibrator u svoju guzicu.

Da li bi bila ista reakcija publike kada bi mlada djevojka govorila o guranju vibratora u vaginu ili maštarenju o svom šogoru? Zašto je homoseksualna intima i dalje kontroverznija intima od one heteroseksualne? I zašto je baš emisija u kojoj se razotkriva homoseksualnost ta koja ponovo prelijeva čašu ukusa javnosti? O tim pitanjima zasigurno neće raspravljati članovi Vijeća za elektoničke medije koji su zatražili da im se dostavi „snimka preksinoćne emisije“. Zašto samo ta snimka? Ne bi li Vijeće uredno trebalo pregledati sve emisije i na temelju njih donijeti zaključak? Zašto je vibrator u muškoj guzici odvratniji od vibratora u ženskoj vagini (ili guzici)? Apsolutno se slažem da intimno iznošenje pozicioniranja vibratora u bilo kojim tjelesnim otvorima na javnim televizijama ili iskazi rođoljublja jesu vulgarni (iako bi prije svega trebali biti neinteresantni i dosadni), ali sam protiv klasifikacije odvratnosti prema seksualnoj orijentaciji. Zato nemojmo si međusobno lagati o vulgarnosti, već probajmo shvatiti uzroke vulgarnosti. Sve ostale rasprave odvest će nas u trenutke kontinuirane neistine.

Foto: gerrymay.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike