FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Opasnosti online dejtinga

objavljeno:

28. 06. 2011.
Opasnosti online dejtinga

Postoji nemali broj gej dejting web stranica danas, od onih usko specijaliziranih na određene skupine i njihove preference, do onih univerzalnih poput Gay Romea. Čak sam se pomalo iznenadio istražujući za ovu temu činjenicom da se ovaj site rijetko gdje spominje na top listama najboljih; uglavnom su tu Manhunt, Gay.com i neki drugi koji već od kompliciranog sučelja vjerojatno odbijaju sve u potrazi za brzom ševom. Bez sumnje je prvospomenuti apsolutni vladar i na Balkanu, svakako jači od svih lokalnih gay portala koji nude opciju dejtanja – jer unatoč svom u početku kompliciranom sučelju, svojim korisnicima nudi izuzetno brz pristup informacijama koje u tom trenutku žele: od seksa preko dejta; s apsolutnom slobodom u identifikaciji u profilima, bili oni sa slikom ili ne, pravi ili lažni, kurcem ili najbizarnijim fetišima.

Posredno cruisanje je, kao izuzetno isplativa branša, evoluirala skupa s tehnologijom. I u Hrvatskoj smo u posljednjih desetljeće-dva svjedočili raznoraznim čvenkovima, teletekst oglašavanju, opskurnim chatrooomovima, četruletima i na kraju dejting profilima. Nesumnjivo da će tako biti i u budućnosti, a koliko god volio ili prezirao ovakav način cruisanja, moram priznati da mašta proradi pri pomisli na holografske kurčeve koji će iskakati pred 3D naočalama uskoro.

S spomenutim mentalno-emotivnim okršajem intrigiranosti i prijezira prema ovim sučeljima upoznat je, vjerujem, gotovo svaki muški pripadnik zajednice. I dok će se stariji kruzeri prisjetiti gore navedenih metoda, većina s gađenjem, pomalo mi ipak pri razmišljanju ostaje dojam da je situacija danas, kada su u pitanju kruzing posredništva, nešto bolja, no ipak ne oslobođena stravičnih i ljigavih iskustava.

Kako su mi prije nekoliko dana skrenuli pogled na zanimljiv blog jednog Američkog pedera koji ih je preživio sve od ranih devedesetih do danas, nesumnjiv je zaključak da se u jednoj od navedenih priča svatko našao.

Ne želim generalizirati, a nipošto ni difamirati gej pripadnike zajednice koji posjeduju profile na dejting stranicama (na kraju krajeva, sam sam jedan od njih) no činjenica je kako su isti notorno leglo, barem u svojim mračnim zakutcima, svakakvih likova. Nekih uistinu psihopata a drugih samo zbunjenih i povrijeđenih ali opet dijelom istog magičnog kruga međusobne destrukcije.

Sjebi drugog prije nego on tebe

Naime, većina gejeva siteovima prilazi s disclaimerima kako su „svjesni kako nikoga normalnog tu neće upoznati“, ili kako je „Gay Romeo smeće“, čime, osim što sebi daju za opravdanje da u procesu upoznavanja sjebu drugog jer se sve odvija unutar ograde sitea koji tolerira bitchyness (odnosno, isti je poželjan) je k tome samo nastavak osobnih iskustava koje su proživjeli. Gejevi, naučeni na takav način komunikacije i odnosa s ljudima koje još ne poznaju na kraju nemalu štetu čine onima koji u tom trenutku prolaze kroz što su oni nekad.

Prvi profil na nekom od posrednika sam napravio kad sam imao 14 ili 15 godina. I premda se u međuvremenu moj odnos prema njima značajno promijenio, ne mogu se oteti dojmu da sam neke od karakteristika, stavova i ophođenja s korisnicima u procesu pobrao. Što nije nužno zlo za upoznate korisnike koji su nakon nekoliko godina i pet-deset-dvadeset iskustava trebali naučiti kako funkcionira zakon ponude i potražnje u online gej mesnicama. No, na iste siteove dolaze i mlađi članovi zajednice. Štoviše, vjerojatno im je prvi kontakt s seksualnim aspektom identiteta. Nakon što ih vrijeđaju u školi, kod kuće i u crkvi, s 14. im ostaje to – tamo neki opskurni portal na kojem mogu gledati slike kurčeva, masturbirati preko webcama i na trenutak se uvjeriti da nisu jedini s takvim preferencama. Možda s nekim otići na kakvu kavu ili pravi seks dejt. Ostat sjeban ili ne.

Zanimljivo su mi spomenuli kako je strašno što im prva iskustva moraju biti tako nesigurna, često obilježena kakvim poniženjem ili iskorištavanjem. No, ja bih rekao da takve priče nikako nisu isključivo vezane za dejting portale. „Sjebi nekog drugog prije nego on tebe“, gotovo da je postao nekima podsvjesni a drugima prešutni moto. Naletio na frajera vani ili online. Ako je istina da nikada ne smijemo zaboraviti gdje i kako smo upoznali čovjeka, ja ću nadodati da svaki od njih posjeduje ili u jednom trenutku jest, profil na nekoj od stranica. Čime dolazimo do zaključka kako se radi o neizbježnome u procesu odrastanja mladog pedera.

Ipak, nikako ne želim završiti u snalazi se kako znaš tonu. Istina jest da nikome ne bismo trebali raditi ono što ne želimo da nama, makar sve to već jednom (ili nekoliko puta) proživjeli. No, umjesto da savjetujem predatore možda je pametnije koju uputiti novom mesu: budite iskreni prema sebi i prema onome što želite, kada se nešto ne doima istinitim, iskrenim i dobrim – svakako ni nije. A tada -> Block or run for your life. Real one.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike