FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

V-day

objavljeno:

22. 04. 2011.
V-day

autor:Priča je krenula kao jedna posve obična predstava. Pa zatim i kao knjiga. Potom i kao svjetski pokret, priča koja nadrasta umjetnost. Riječ je o „Vagininim monolozima“, predstavi i knjizi feministkinje Eve Ensler. V-day je pokret koji je nastao upravo na ideji Vagininih monologa, prvenstveno zato što bi se žene, kazala je jednom Eve Ensler, okupljale nakon predstave i povjeravale autorici svoja iskustva, najčešće vezana uz seksualno nasilje.

Od 1998. godine V-day je globalni pokret koji upozorava na potrebu borbe protiv nasilja i diskriminacije nad ženama. Za razliku od mnogih drugih pokreta, V-day je u Hrvatskoj prisutan od samog početka. „Hrvatska je jedno od prvih mjesta na kojima se V-day tradicionalno obilježava jer je pokret krenuo upravo u vrijeme intenzivne suradnje s Eve Ensler koja je često boravila u Hrvatskoj“, kaže Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

V-day se od 2000. redovno obilježava u Hrvatskoj, a načini obilježavanja dosad su bili različiti. „Pokušavamo svake godine uključiti druge, za žene važne, institucije i udruge, otvoriti neka bitna pitanja“, kaže Rada Borić i kao primjer navodi V-day iz 2009. godine, kada je organizirana putujuća predstava između Zagreba, Beograda i Sarajeva. „Kako je V-day globalni pokret, tako sam ja željela napraviti regionalni pokret“, kaže Rada Borić koja je priču o zaštiti žena od nasilja pokušala progurati i u drugim državama regije.

Ove godine V-day otvorio je novu temu, kopajući po novim stereotipima. Posvećen je, naime bio ženama invalidima. „Svi živimo s predrasudama pa je teško zamisliti da žene invalidi imaju žudnju“, kaže Rada Borić koja je prvi puta osvijestila potrebu za otvaranjem teme seksualnosti kod žena-invalida nakon suočavanja s jednim političarom koji je zahtijevao legalizaciju prostitucije s argumentom da je to jedini način da muškarci invalidi zadovolje svojoe seksualne potrebe. „I žene invalidi imaju jaku seksualnost. Imaju žudnju, strast, imaju potrebe. Mnoge od žena s invaliditetom koje će nastupiti u ovogodišnjoj izvedbi Vagininih monologa imaju partnere i zdravu seksualnost i predivno ih je gledati kako otvoreno i slobodno pričaju o svojoj seksualnosti“, kaže Rada Borić.

Poseban problem ovogodišnjeg V-dayja bio je pronalazak mjesta za izvedbu predstave (na kraju je odabran Muzej suvremene umjetnosti). „To nam je pokazalo dvostruku diskriminaciju nad tim ženama: ne samo što trpe diskriminaciju činjenicom da su žene, nego i diskriminaciju zbog svojeg invaliditeta“, kaže Rada Borić. Osnovna je ideja bila da se predstava održi u zagrebačkoj Tvornici kulture koja ima odgovarajuć ulaz, ali i veliku manu: toaleti su u podrumu, desetak stepenica daleko. Za ove žene – nepremostiva udaljenost.

Osim priče o invalidnosti i otvaranja očiju javnosti na temu žena i invaliditeta, V-day je prilika da se podsjeti na druge otvorene probleme diskriminacije žena u Hrvatskoj. Jedan je očit: žene i dalje u Hrvatskoj trpe nasilje. Dokaz tome je 40-ak žena koje godišnje ubiju partneri. „Stvari još nisu dobre: nedostaje prava zaštita, prava prevencija i prava edukacija“, kaže Rada Borić i napominje da je problem i nedostatak rezolucije na europskoj razini. „Godinama već europska udruženja lobiraju za jedinstvenu europsku direktivu kojom bi se žene zaštitile od nasilja, no još je nismo dobile“, kaže Rada Borić. Za europske zakonodavce – unatoč poraznim brojkama koje pokazuju da nasilje nad ženama nije stvar prošlosti – žene očito nisu dovoljno ugrožene.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike