FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ponovno fijasko u Rusiji

objavljeno:

27. 06. 2011.
Ponovno fijasko u Rusiji

autor:U subotu, 25. lipnja 2011. godine, ruska vlada opet je pokazala ogromnu dozu nerazumijevanja za ljudska i LGBT prava.

Podsjetimo, ruski LGBT aktivisti, revoltirani zabranjivanjem Pridea u Moskvi više godina zaredom, požalili su se Europskom sudu za ljudska prava te su pobijedili u sporu koji je završio tako da je ruska vlada morala isplatiti LGBT aktivistima novčanu odštetu zbog zabranjivanja Pridea te su dobili obvezu da se ispoštuje njihovo pravo na mirno i javno okupljanje.

Ove godine, moskovski gradonačelnik nakon što je prvotno odobrio održavanje Pridea, svoju odluku je u vrlo kratkom vremenu povukao i nije odobrio održavanje Pridea kojega su aktivisti na kraju, prilično hrabro održali, iako nisu imali zaštitu policije od mnoštva ekstremista. Velik broj sudionika, fizički je napadnut i uhićen.

No, LGBT aktivisti nisu odustali. Nakon moskovskog fijaska, odlučili su da će ignorirati neopravdanu zabranu Pridea u St. Petersburgu i pokazati ovom gradu koliko su ponosni. Dvadeset najhrabijih aktivista pripremalo se za subotu ispisujući transparente i bili su spremni na činjenicu da će opet marširati nezaštićeno i da će najvjerojatnije njihov prosvjed završiti prilično negativnim ishodom.
Ovaj put, ishod je bio i više nego poražavajući. Od 20 aktivista, čak njih 14 privedeno je u policijsku postaju i ovaj put policija nije bila toliko nježna. Uz fizičko nasilje koje su trpili od strane ekstremista, LGBT aktivisti su postali žrtve policijskog nasilja koji su ih privodili na krajnje neprihvatljive načine. Privedeni su ostali u pritvoru duže od 24 sata što je prilično neobično ako uzmemo u obzir da se terete za “nepoštivanje policije” i organiziranje “ilegalnog” skupa, a također možemo istaknuti paradoksalnu činjenicu da je Pride zabranjen dok je prosvjed protiv istog odobren i skoro pa potaknut od strane gradskih vlasti.

Pride je trajao sveukupno 9 minuta, a to je bilo dovoljno vremena da aktivisti razviju svoje transparente s natpisima “Ne homofobiji”, “Jednaka prava”, “Alkoholizam je bolest, homoseksualnost nije” prije nego su ih policijaci počeli privoditi jednog po jednog.

Alexander Sheremetyev, jedan od organizatora Pridea, ozlijeđen je nakon što je napadnut od strane homofobnog ekstremista te je hospitaliziran, dok su ostali aktivisti proveli skoro pa 36 sati u policijskoj postaji. Ovaj put, uhićeni su dobili novčane kazne te je ovo prvi put da su privedeni sudionici nekog ruskog Pridea na kraju sankcionirani i kažnjeni.

Koliko dugo će Rusija ignorirati odluku Europskog suda? Napori aktivista u ovoj prilično homofobnoj zemlji ipak se isplaćuju polako, ali sigurno. Prošle godine, poražavajućih 82% stanovnika je bilo protiv održavanja Prideova u Rusiji. Ove godine, situacija se polako počinje poboljšavati te je “samo” 61% nacije protiv takvog oblika prosvjedovanja.

Ruski LGBT aktivisti imaju podršku cijeloga svijeta kako bi se konačno izborili barem za minimalno ljudsko pravo koje im ruska vlada već godinama uskraćuje.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike