FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Nepalska vlada pokušava kriminalizirati istospolne odnose

objavljeno:

22. 06. 2011.
Nepalska vlada pokušava kriminalizirati istospolne odnose

autor:Nepalske LGBT osobe odahnule su 2008. godine kad je Vrhovni sud konačno dekriminalizirao istospolne odnose, prepoznao instituciju istospolnog braka te izvršio pritisak na nepalsku Vladu da po hitnom postupku donese zakone koji će štiti LGBT osobe.

Nedavno, u Nepalu je čak uveden “treći rod” na dokumentima kako bi se sve LGBTIQ osobe mogle izjasniti.

Ipak, nepalska Vlada trenutno radi na promjeni građanskih i kaznenih zakona te se sve više čini kako bi se istospolni odnosi, zbog prilično manjkavo napisanih prijedloga zakona, opet mogli kriminalizirati. LGBT aktivisti izrazili su ogromnu dozu zabrinutosti zbog stavke koja kažnjava “neprirodne seksualne delikte” pošto je slična stavka uvedena u Indiji. Također u prijedlogu zakona stoji da je brak zajednica muškarca i žene.

Trans osoba imenom Manisha Dhakal, predstavnik jedine LGBT udruge u Nepalu, obratio se svima po ovom pitanju: “Ja sam Manisha Dhakal iz Nepala i govorim u ime Blue Diamond Societya i Inicijative seksualnih prava”, te nastavio: “Predloženi građanski i kazneni zakona od strane Ministarstva, koje su navedena u Nepalskom parlamentu, sadrže odredbe da se ponovno kriminaliziraju tzv. neprirodni seksualni delikti te da se definira brak samo između muškarca i žene. Ti prijedlozi ministarstva su jasan znak da ne slijede međunarodne standarde ljudskih prava, pokazuju jasnu namjeru da neće provesti odluke Vrhovnog suda i da će ići protiv duha novog nacrta ustava Nepala.”

Nepalska LGBT zajednica apelirala je na sve aktiviste da pritisnu nepalsku Vladu da ispoštuje odredbe Vrhovnog suda i da ne donese ovakave sramotne zakone koje bi opet vratile Nepal u 2008. godinu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike