- Queer.hr - http://queer.hr -

Homofoban pravilnik će biti izmijenjen

Posted By On May 27, 2010 @ 11:00 pm In Politika,Zakoni | No Comments

Izvijestili smo već o homofobnom pravilniku Centra za prihvat stranaca, „Pravila boravka u Prihvatnom centru za strance“, donesenog na  temelju članka 210. stavka 2. točke 3. Zakona o strancima („Narodne novine“, broj: 79/07), te njegovog članka 9., u kojemu se navodi:

Maloljetnog stranca neće se smjestiti u sobu zajedno s punoljetnim strancima koji su nasilnici, ovisnici, istospolne seksualne orijentacije te drugim strancima koji bi na njega štetno utjecali.

Čime se očito osobe istospolne seksualne orijentacije stavljaju u kontekst štetnog utjecaja na maloljetnike.

Josip Biljan, načelnik prihvatnog centra za strance Ježevo, nije htio dati izjavu po pitanju spornog pravilnika, nego nas je uputio na to da se obratimo Uredu za odnose s javnošću MUP-a. Naglasio je kako su oni vrlo ozbiljna organizacija koja rješava životne situacije ljudi, te nemaju vremena baviti se ovakvim upitima. Zanimljivo je što je pritom izrazio da njemu u biti nije ni jasan pojam seksualnih i rodnih manjina.
Dalje je također izjavio da nešto što je napisano u pravilniku ima uporište u zakonima, te da su na pravilniku radili nizozemski stručnjaci za zatvorene sustave.

Franko Dota iz Zagreb Pridea izjavio je kako je očito da je netko tko je pisao pravilnik zaspao u nekim drugim vremenima, jer je očigledno da se pravilnik nalazi u kontradikciji i s Ustavom i sa svim zakonima, te ga treba pod hitno mijenjati. Nasilnici, ovisnici i osobe istospolne orijentacije naravno nikako ne mogu biti u istoj rečenici jednog takvog pravilnika.

Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a, reagirao je na upit uz zahvalu za ukazivanje na postojeće nepravilnosti u dokumentu. Stav koji je iznio je da treba izmijeniti postojeću odredbu, što će se uskoro i dogoditi. U procesu je naime izmjena i dopuna Zakona o strancima, te će se nakon toga izmijeniti i dotičan pravilnik, u tom smislu da osobe istospolne seksualne orijentacije neće biti dovođene u nikakav negativan kontekst.

Naveo je kako i ne postoji razlog da se pravilnikom posebno reguliraju osobe istospolne seksualne orijentacije na toj razini.

Foto: mup.hr

 

 

 


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/787/homofoban-pravilnik/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.