FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Recept za konzumaciju Zakona o suzbijanju diskriminacije

objavljeno:

12. 01. 2010.

autor:Sastojci:

1 friški slučaj diskriminacije
1 – 2 konzerve na službenim pozicijama
1 verbalno natučena žrtva
tucet svjedoka
1 B.a.B.a. ili slična namirnica koja pospješuje vrenje u kontaktu s medijima
1 češanj ega sitno nasjeckan na radnom mjestu
dvije žličice inata
1 par sunčanih naočala sunčanih okvira à la Vlatka Pokos
Sve dobro pomiješati i zapapriti po volji te uživati u toploj kaši suzbijanja diskriminacije koju ste zakuhali

povezane vijesti

Svi iole informirani seksualni ili rodni manjinci i manjinke znaju da je 1.1. 2009. stupio na snagu Zakon o suzbijanju diskriminacije. Tim Zakonom ostvaren je pravni okvir kojim bi se trebala smanjiti diskriminacija. Sada je loptica na našoj strani. Bez korištenja Zakona, teško da će diskriminacija nestati sama po sebi. Važno je odvažiti se i hrabro prokazivati diskriminaciju. Ako ima još netko da nije pročitao Zakon, neka to učini online na adresi http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340327.html

U slijedećih nekoliko redova predstavljamo vam upute za korištenje tog zakona prvenstveno iz perspektive LGBTIQ osoba. Zakon prepoznaje, između ostalog, diskriminaciju temeljenu na seksualnoj orijentaciji, te rodnom identitetu i izražavanju. Posebno je važno da je prepoznata kategorija rodnog izražavanje. Da, drage tetke, kao feminizirani homoseksualci sada imate osnove tužiti gejeve koji se „groze“ feminiziranosti. Samo bez kompleksa opisujte svoju feminiziranost na profilima, jer od sada imate pravo na seks potencijalno i po sudskom nalogu.

Diskriminacija znači da vas se stavlja u nepovoljni položaj samo zato jer ste LGBTIQ osoba. Primjerice na poslu vam ne daju napredovati jer ste gej. Ili vam brane upis u neki sportski ili društveni klub samo zato jer ste lezbijka. Ovaj zakon se tiče diskriminacije unutar državnih tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe s javnim ovlastima te na postupanje svih pravnih i fizičkih osoba.
Štoviše, diskriminacija prema ovom zakonu se smatra i uznemiravanje koje je u vama uzrokovalo strah ili stvara prema vama neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Dakle, bilo koja prijetnja ili uvreda na račun vašeg pederluka ili trans izgleda je kažnjiva prema ovom Zakonu. Ukoliko na poslu mislite da bi vas kolege mogle zezati ili vrijeđati jer ste gej ili lezbijka ili volite nositi rozi rajf u kosi…sada je tome kraj. Svako njihovo dobacivanje i komentiranje je kažnjivo, jer od 1. siječnja vi imate pravo izgledati poput najgoreg stereotipa – bio to roza rajf u kosi za njega ili kratka frizura na razdjeljak za nju. Ups, može biti da je i ovo već utuživo. Nije jasno da li i zajedljivi komentari Modnog mačka i Fashion Gurua isto spadaju u ovaj Zakon.

Zakon ohrabruje ljude i da prokažu diskriminaciju, te da odbiju poduzimati diskriminatorne radnje. Naime, ukoliko u vašoj okolini svjedočite diskriminaciji, možete je bez straha prokazati i prijaviti jer vas štiti zakon. Jednako tako, ako vam nadređeni/a naloži da napravite radnju koja bi mogla rezultirati diskriminacijom, imate pravo odbiti učiniti tu radnje i zbog toga ne smijete snositi nikakve posljedice (svojevrstan prigovor savjesti).

E sad, veliki je problem dokazati diskriminaciju. Kao žrtva diskriminacije morat ćete sudu dati jasne dokaze da vas se stavljalo u nepovoljni položaj ili vrijeđalo. Budući da se diskriminacija najčešće dešava unutar zatvorenih vrata, pokušajte svakako imati svjedoka koji je spreman svjedočiti o neprihvatljivom ponašanju. Svjedok je posebno zaštićen ovim zakonom kao što smo malo prije spomenuli. Tajna snimanja vrijeđanja neće vam pomoći jer ne vrijede kao dokaz na sudu. Svaki pisani trag je odličan dokaz na sudu (npr. prijeteće pismo, SMS poruka i sl). Pokušajte osobu koja vas vrijeđa tj. diskriminira navesti da ostavi iza sebe čvrsti dokaz (pokaže svoju homo-trans-fobiju pred više ljudi, ili dokažite da su uvrede usmjerene samo prema LGBTIQ osobama dok prema ostalima takve uvrede ili nejednaka postupanja ne postoje). Ne morate odmah reagirati na diskriminaciju ako nemate dokaza. Pokušajte, koliko ste to u mogućnosti, kroz vrijeme sakupiti dobre dokaze.

Diskriminaciju prijavljujete pučkom pravobranitelju (www.ombudsman.hr) koji će vas uputiti u sve detalje sudskog procesa. Za diskriminaciju temeljem seksualne orijentacije zadužena je i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (www.prs.hr) . Pravnu pomoć možete dobiti i od nevladinih udruga kao što su BABE (www.babe.hr) , Centar za mirovne studije (www.cms.hr) ili Pravni tim Iskoraka i Kontre (www.kontra.hr).
Ukoliko sud utvrdi da je došlo do diskriminacije, počinitelja čeka kazna od 5000 do 350 000 kn (ovisno o počinitelju i opsegu diskriminacije). Također, sud će naložiti da se poduzmu radnje kojima će se ukloniti diskriminacija, da Vam se nadoknadi materijalna šteta, te da se presuda objavi u dnevnim novinama.

Što je za sada neutuživo? Prema postojećem zakonu, ukoliko živite u istospolnoj zajednici, nećete moći tvrditi da ste diskriminirani u odnosu na bračnu zajednicu. Naime, to je izuzetno važna europska praksa prema kojoj su gejevi i lezbijke koji žive u istospolnim zajednicama dobivali čitav niz socijalnih prava (nasljeđivanje, zdravstveno osiguranje, mirovinu, bolovanje i sl) na račun istospolnog partnera/ice. Crkva je prisilila Vladu da ugradi ovo izuzeće od straha da će istospolni partneri/ce tražiti usvajanje djece. Trenutni članak Zakona (čl. 9., stavak 2, točka 10) je zasigurno protuustavan i nadajmo se da će ubrzo doći do pravne ocjene ustavnosti tog članka. Naime praksa Europskog suda za ljudska prava već odavno je usvojila priznavanje socijalnih prava istospolnim zajednicama…

Foto: wordpress.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike