FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kaznena prijava za splitskog urlača

objavljeno:

16. 06. 2011.
Kaznena prijava za splitskog urlača

autor:Podnesena je prijava protiv 47-godišnjega D. M., i to zbog nasilničkog ponašanja i zbog kršenja prava na javni prosvjed.

Budući da su iz splitskog županijskog odvjetništva izjavili da je riječ o muškarcu koji je na sudionike je vikao sa stubišta koje iz Marmontove ulice, najvjerojatnije se radi o gore u ilustraciji članka prikazanom primjerku splitskog homofoba.

Možda je to kraj statusa quo po pitanju govora mržnje – jer je prijavljen zbog gestikuliranja i urlanja kojima je poticao na nasilje spram sudionika povorke. Također, s obzirom da postoji vjerojatnost da se dokaže da je tako postupao u organiziranoj grupi – kazna se još uvećava, te bi time bio osuđen na najmanje na šest mjeseci zatvora.

Ako mu se dokaže i kršenje prava na javni prosvjed može dobiti još godinu dana zatvora, a otežavajuća okolnost pri svemu je i što je riječ o zločinu iz mržnje. Nadajmo se da je ovo prva prijava od mnogih koje se trebaju podići.

Podsjetimo, danas je i predsjednik HNS-a oštro osudio nasilje na splitskom Prideu: “Svjedočili smo napadima na ustavne temelje RH, zločinima iz mržnje i rušenju preduvjeta za zdravo društvo.“

Zagrebačka policija je sad na redu

Predstavnice i predstavnici Zagreb Pridea sastali su se danas i s veleposlanikom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, g. Jérômeom Pasquierom, koji je izrazio je zabrinutost zbog nasilnih događaja prošle subote u na Split Prideu.

Marko Jurčić i Franko Dota iz Zagreb Pridea izvijestili su veleposlanika o očekivanjima za nadolazeći Pride u Zagrebu te izrazili nadu da će, za razliku od Splita, zagrebačka policija odraditi svoj posao po zakonu i profesionalno.

Foto: Karla Horvat Crnogaj/Queer.hr


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike