FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

“Svi na Pride, sve na Pride”

objavljeno:

16. 06. 2011.
“Svi na Pride, sve na Pride”

Glasio je, kao što u naslovu piše, slogan Zagreb Pridea 2007. Danas kao da se sam od sebe prigodno evocira i nameće kao jedna od glavnih parola uoči desetog koji se održava u subotu; sada već očito svojevrsnog odgovora nasilju, divljaštvu i fašizmu kakvome smo svjedočili prošlog vikenda u Splitu. Na tu misao lako možemo nadovezati i ovogodišnji slogan, „I budućnost je naša“, te sudjelovanjem u povorci poručiti društvu kako upravo navedeni događaji svjedoče o potrebi za Prideom, o potrebi za pravom na slobodno okupljanje i izražavanje različitosti svih spolnih i rodnih identiteta kojima pripadamo; jer su to, između ostalog i već u svojoj osnovi, tekovine hrvatskog Ustava i društva koje bi po defaultu trebalo težiti boljoj i zdravijoj okolini koja neće tolerirati slične stravične ispade. Parafrazirati ću i ovom prilikom riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je u svom blogu zanimljivo primijetio kako je splitski slučaj pokazao da, unatoč mirnijim Povorkama ponosa u Zagrebu, postoje regije u kojima se događa nešto bolesno. A dok je tako, jednaka je situacija i s ostatkom zemlje koja nosi taj teret netolerancije i mržnje nekoliko ekstremista kakvi si paravane, u civiliziranoj Europi, malo gdje mogu naći.

No, na stranu političko-aktivistička propaganda. S obzirom da su posljednji tjedan apsolutno svi mediji pretrpani temama i reakcijama na Split te najavama Zagreb Pridea, a Facebook i news portali spamaju anketama o podržavanju Povorki – mi ćemo se potrudi razumno argumentirati zašto se ove subote svi, ali baš svi, neovisno o seksualnoj orijentaciji i identitetima, jednostavno moraju pojaviti u zagrebačkoj Povorci ponosa.

Osim što se radi o jubilarnom, desetom i rođendanskom Prajdu u Zagrebu, s bogatim pretprogramom, radi se o povorci koja već godinama ne bilježi značajnije incidente. Mnogi će se sjetiti da prvi Zagreb Pride nije izgledao previše drugačije od onog splitskog: s hordama prosvjednika koji su nagrnuli na zrinjevačku ogradu pjenući se i vrišteći anti gej parole. Danas, deset godina nakon, slika je puno drugačija. Zagreb Pride ima najdužu rutu ikad, prolazi samim centrom grada (na veselje brojnih promatrača), a čitava šetnja prolazi u pozitivnoj atmosferi ispunjenom pjesmom, veseljem te osjećajem pripadnosti i slobode što konačno zauzimamo prostore koji nam, kao i svim drugim građanima, s pravom pripadaju: ulice, trgove i parkove. Mimo toga, prosvjedna povorka je zasigurno najsigurnije mjesto u kojem se u tom trenutku i tom danu lezbijke i gejevi mogu naći, toliko sigurna da ju u deset godina nitko nikada nije uspio spriječiti niti omesti s rute kojom je planirala proći, a ukoliko su se incidenti izvan nje i događali, za većinu su sudionika ostali neprimijećeni zahvaljujući redarima, te pjesmi i dobrom raspoloženju kakvi se povorkom šire.

Osim toga, zagrebačka policija ima više iskustva s ovakvim manifestacijama, policajaca je uvijek dovoljan broj a zagrebački su momci u plavome zasigurno mnogo i naučili od propusta splitskih kolega. Vrijedi i spomenuti bitnu činjenicu da će Europa budnim okom pratiti zbivanja u Zagrebu nakon Splita. Samim time je za očekivati da će se i državni vrh, koji se već pošteno izblamirao, pobrinuti da spriječi incidente.

Što se tiče samog programa na Zrinjevcu, osim što ćemo uživati u glazbi popularne splitske grupe St!llness, dolazi nas podržati i niz političara i drugih osoba iz javnog života. Ove godine svoj dolazak već su najavile dugogodišnje podržavateljice Vesna Pusić i Mirela Holy a podrška čitavog tjedna stiže od brojnih nevladinih udruga i grupa koje su najavile dolazak svojih predstavnika na jubilarni Prajd. Treba k tome nadodati da su brojni strejteri također revoltirani situacijom iz Splita i žele pokazati pravo i civilizirano lice Hrvatske, neki od njih prvi puta na Prajdu, kako bi podržali seksualne i rodne manjine. Sve je to samo razlog više da se priključite povorci i da pokažemo koliko nas uistinu, u suštini, boraca za ravnopravnost zajedno ima.

Za one opuštenije, reći ću samo da će vrijeme biti sunčano a za večer poslije skupa na Zrinjevcu se sprema veliki after-Pride party, programski i sadržajno dostojan jednog jubilarnog rođendana.

Iako nemam naviku unositi previše osobnih iskustava u tekstove, ovaj put ću, jer Zagreb Pride između ostalog doživljavam kao dio svog aktivističkog identiteta, naglasiti kako je osjećaj koji osoba-sudionik u Povorci ima, pa… nenadjebiv. Ekstaza, uzbuđenost i zadovoljstvo bi se svakako moglo usporediti s dobrim seksom (ili možda onom famoznom cigaretom nakon).

Naposljetku, doći na Pride na ovoj prekretnici borbe za ravnopravnost i borbe protiv fašizma, naprosto je građanska dužnost i domoljubni čin, kako su aktivisti nebrojeno puta naglasili, između ostalog davanje potpore ne samo za svoja prava, već svoje braće, sestara, prijatelja, djece i druge šire/dalje obitelji. Jer mi smo svugdje.

Stoga, vidimo se u što većem broju u subotu na Trgu žrtava fašizma u 14 sati.

Ako vas zanima kako teče zagrijavanje za subotu, pogledajte fotogaleriju (klik-za-slike) jučerašnjeg koncerta popularnog benda Pol 9 kod Sabe koji se održao u Chakkinoj birtiji u sklopu Pride Weeka.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike