- Queer.hr - http://queer.hr -

Rusija se suočava s EU ukorom radi LGBT prava

Posted By Dina J. On April 1, 2011 @ 9:32 am In Flash,Politika,Vijesti | No Comments

U srijedu 30. ožujka 2011. godine u Moskvi je održan okrugli stol o homofobiji koji su organizirali LGBT aktivisti kao dio javne kampanje za prava seksualnih manjina.

Jedan od sudionika okruglog stola bio je i Andreas Gross (na slici), inače član Odbora za ljudska prava koji je upozorio da ruske seksualne manjine trpe jednaki pritisak kao i politička opozicija u Rusiji te da je to kršenje osnovnih ljudskih prava.

“Nema poštovanja kad se radi o alternativnim političkim organizacijama i alternativnim seksualnim orijenatacijama”, izjavio je Gross na okruglom stolu.

Njegov odbor radi na izvještaju o stanju ljudskih prava u Rusiji što uključuje i LGBT prava te će taj izvještaj biti prezentiran Vijeću Europe. Vijeće Europe izrazilo je veliku zabrinutost radi zabrane moskovskog Pridea koju je naredio Yury Luzhkov, tadašnji gradonačelnik Moskve, a novi gradonačelnik Sergei Sobyanin nastavio je s zabranom uz izjavu da Moskva ne treba LGBT skupove.

Zabrana Pridea i uopće protivljenje ruske vlade odražavanju Pridea samo je jedan u nizu problema s kojima se suočavaju LGBT osobe u Rusiji, naime dosta je veliki broj neprijavljenih zločina iz mržnje jer se LGBT osobe boje da će prijavom skrenuti pažnju na sebe, istaknuo je Igor Kochetkov predsjednik Russian Lesbian and Gay Leaguea.

U Rusiji nije rijetkost da se u javnosti iznose homofobni stavovi te je najbolji primjer toga guverner Tambova Oleg Betin koji je izjavio da LGBT osobe “treba rastrgati i baciti u vjetar”. LGBT aktivisti su ga tužili, ali bezuspješno iako je Kochetkov izjavio da je to doslovno bio poziv na zločin koji bi rezultirao s puno žrtava, naime čak 4% ukupne populacije čine LGBT osobe u Rusiji.

Hoće li se Rusija trgnuti nakon što Gross dostavi (najvjerojatnije) negativan izvještaj o stanju ljudskih prava u Rusiji, ne možemo predvidjeti, ali nešto se po tom pitanju mora napraviti jer Rusija “kaska” za ostatkom Europe po mnogim pitanjima koja se tiču LGBT prava.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/750/rusija-se-suoava-s-eu-ukorom-radi-lgbt-prava/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.