FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Nacrt novog mađarskog Ustava brine EU i LGBT aktiviste

objavljeno:

25. 03. 2011.
Nacrt novog mađarskog Ustava brine EU i LGBT aktiviste

autor:Nacrt mađarskog novog ustava, ako bude prihvaćen, bi mogao ograničiti definiciju obitelji i braka na heteroseksualne parove te uskratiti zaštitu od diskriminacije na temelju seksualnog opredijeljenja i rodnog identiteta te k tome ograničiti žensko pravo na abortus, upozoravaju iz LGBT Intergroupa.

Iako u nacrtu izričito stoji da se zabranjuje sva diskriminacija na temelju “rase, boje kože, spola, invaliditeta, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla”, a diskriminacija na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta ostati će ustavna.

Ulrike Lunacek napomenuo je da je Europski parlament već osudio novi mađarski zakon o medijima, ali da od mađarske vlade dolazi još jedan zabrinjavajući signal koji nikako nije u dodiru s EU vrijednostima koje promoviraju slobodu i zaštitu manjina.

Sophie in’t Veld nadodala je da je mađarski predsjednik napomenuo kako se mora učiti iz prošlih pogrešaka, a da sam to ne čini.

Mađarski LGBT aktivisti pokrenuli su peticiju kojom traže da im prava budu jednaka kao pravima u drugim zemljama koje su članice Europske Unije te da se u Ustav doda stavka koja izričito zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Peticiju možete potpisati na ovom linku (KlikKlik).


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike