FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Topla voda

objavljeno:

14. 06. 2011.
Topla voda

U ovoj zemlji često se nalazite u situaciji da ljudima ponovno i ponovno objašnjavate stvari koje su svima s IQ-om iznad tople vode iole jasne. Bezbroj TV emisija, što informativnih što nekih križanaca TV spektakla i Dnevnika često govore stvari koje bi 2011. godine zaista svima trebale biti jasne. Primjerice, nemoj graditi kuću ako nemaš dozvolu, ili djeci koja su slijepa trebaju udžbenici na brajici ili homoseksualnost nije bolest ili zakone treba i provoditi, a ne samo donositi ili gađanje mirnih prosvjeda kamenjem nije prekršaj nego kazneno djelo itd.

No, eto, nakon nekog vremena, pogotovo ako bar malo radite na edukaciji ili u prosvjeti prihvatite to kao činjenično stanje i oguglate na takve stvari. Nakon civilizacijskog debakla u Splitu 11.06. ostaje nam gorak okus u ustima jer i dalje moramo ljudima otkrivati toplu vodu.

povezane vijesti

Početak kraja
Kada je moja baka izjavila da kupuje instant prašak za palačinke, ja sam znao da je početak kraja. Naime, žena koja je u vrijeme nestašica nakon Rata (drugog svjetskog) radila sarmu od parizera i brašno od mljevene tjestenine, okrenula se mikrovalnoj pećnici i Doktor Oetker rješenjima. A vi ste mislili da je Split oličje besprizorne situacije u RH?

Koliko god ovo sada zvučalo neukusno od mene, Split se dao za očekivati. Dapače, organizatori su zvali na pojačanje sigurnosti tjednima unaprijed, no policija se nije znala organizirati. Vjerujem da su u danom trenutku i napravili sve što su maksimalno mogli da kontroliraju ljude, no ovo definitivno nisu shvatili ozbiljno, niti su pripremili teren.

No vratimo se na toplu vodu. Najgori dio ovakvih događaja, osim ljudske gluposti koja se tako jasno demonstrira i nevinih žrtava jest medijska pažnja koju u ovakvim trenucima dobivaju marginalni likovi koji koriste povoljnu situaciju da se podsjete da su još uvijek ovdje. I prilikom toga otkrivaju toplu vodu. Tako saborska zastupnica Gordana Sobol kaže kako zakone nije dovoljno propisivati nego ih treba i primjenjivati. No, gđa. Sobol nije ni upola toliko ridikulozna koliko ostali. Naime, gđa. Sobol sama otkriva toplu vodu, dok je drugima to još uvijek nedostižni cilj.

Pa tako se iz Sindikata državnih službenika predlaže kako se Pride treba održati u gradu koji je više gay-friendly. Dobar savjet. Možda tada ne bi bilo nasilnih ispada. No, mislim, tko danas uopće uzima hrvatske sindikaliste za ozbiljno?! Pa ti ne mogu održati ni prosvjede za prvi svibanj. Kažem ja, čista ljubomora kada vide da neki ipak mogu držat transparente.

No, teolozi su mi svakako najdraža skupina koja se javlja u ovakvim situacijama. Prvo, tko uopće zove teologe na rasprave o ljudskim pravima, pogotovo one katoličke i još pritom zaređene? Ljudi koji rade za instituciju koja ima toliko krvi na rukama, koja dan danas izrabljuje svoju moć i hrani mase strahom od vječitog prokletstva nalazi se pozvanom pričati o seksualnosti i ljudskim pravima. Ok, dio toga je potreba novinara da se malo nasmiju nad smiješnim komentarima tipa „mnogi vjernici ne opravdavaju nasilje“ ili „morate razumjeti nasilnike“ itd. Istraživanja koja se bave religijom i religijskim fundamentalizmom veoma jasno pokazuju koliki duboki utjecaj takve institucije imaju na ljude. Gregory Herek, poznati psiholog i jedan od najvećih istraživača homofobije smislio je poznatu „Attitudes Towards Lesbians and Gay Men Scale“ nedvojbeno je pokazao kroz nekoliko godina kako su pozitivni prediktori za negativne stavove religioznost, dogmatizam, držanje tradicionalnih rodnih normi ili vjerovanje u tradicionalnu obiteljsku ideologiju. Nadalje, da ne ispadne da imam nešto protiv abrahamskih religija, istraživanja jasno i konzistentno pokazuju da religijski fundamentalizam (bilo koje provenijencije) djeluje kao pozitivni prediktor za negativne stavove prema LGBT osobama, ali i drugim manjinama.

40-50 stupnjeva Celzijevih
Rekla mi je razrednica još u srednjoj kako me privlači katedra, možda je imala i pravo jer se često nalazim u situaciji gdje ljudima otkrivam toplu vodu. Krenimo, prvo temperatura vode koju preferiramo za tuširanje i pranje suđa je između 40 i 50 stupnjeva. Drugo, homoseksualizam ne postoji! Homoseksualnost, molim. Treće, homoseksualnost nije bolest, nije nikada ni bila, samo smo ju tako klasificirali. Značajna razlika. Svi frojdovci koj će se kačiti na ovo, molim pročitajte malo pobliže knjige, a pogotovo „Tri eseja o teoriji seksualnosti“ pa će vam sve biti jasno što je Siggy imao za reć. Četvrto, pitanje braka. Ovo jako volim jer mi je stav heteroseksualne većine licemjeran do bola. Pojam nuklearne obitelji i monogamije je friški i nije ukorijenjen toliko koliko vam dečki s Madisona pokušavaju to utuviti u glavu. Najčešća formacija obitelji kroz povijest je jedan muškarac i više žena. U ne znam koliko stoljeća hetero brakova došli smo do situacije gdje je stopa razvoda viša od 50 %, nasilje u obitelji u konstantnom porastu, dame i gospodo ništa od ovoga nisu donijeli pederi i lezbe. Gay brakovi su civilizacijski cilj kojeg će i Hrvatska jednom dostići stoga džabe se opirete, a i zar ste zaista toliko nesigurni u te vlastite zajednice da mislite da će davanje istog prava nekom drugom upropastiti vaše?

Davanjem prava glasa ženama nismo ugrozili muško pravo na glasanje. Davanje prava na brak LGBT osobama neće upropastiti hetero brak, dapače možda će pokazati i nešto o postojanosti ljubavi koja je opstaje kroz sve! Peto, djeca. E ovo je sad opasno. Longitudinalne studije pokazuju da djeca koja odrastaju u gay obiteljima ne postaju homoseksualna ništa više nego u hetero populaciji. Nadalje, a ovo bi moglo zaboliti; gay obitelji su obično postojanije i daju djeci veću stabilnost nego hetero. Naime, gay roditelji neće imati slučajnu djecu, dakle djeca su planirana. Samim time, roditelji su stariji i zreliji i često financijski osigurani kada dijete dođe. Djeca se razvijaju normalno, postižu jednako dobre rezultate u školi i nemaju nikakvih problema u odrastanju osim što većina njih doživi homofobne ispade do 10 godine života. Dakle, opet nije problem u djeci nego u okolini. Šesto i ono najvažnije, edukacija! Kako je i sam Herek ustvrdio, najveći prediktor pozitivnih stavova prema LGBT osobama jest upravo poznanstvo s LGBT osobom! Izloženost diskriminaciji pa čak i posredno, ovdje ima značajan utjecaj, a s druge strane upoznavanjem jedino možete razriješiti vlastite predrasude u glavi i uvidjeti da razlika nema ili su one minimalne. Toliko se volimo razdvajati na grupacije da zaboravljamo da ono što je istinski važno u svemu je ljubav! Ljubav koja nas SVE povezuje. Što parade ponosa nakraju i pokazuju? Ljubav! Kada bacaš suzavac na Pride, bacaš suzavac na ljubav. Patetično, ali istinito.

A ja? Ja polažem svoje uvjerenje upravo u mlade generacije. Polažem nadu u buduće generacije koje će odrastati bez nasljeđa mržnje. Jer, u krajnjoj liniji moja baka možda jest prestala raditi palačinke, ali zato ih ja radim savršeno!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike