FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Peru – skora legalizacija civilnih LGBT zajednica

objavljeno:

25. 03. 2011.
Peru – skora legalizacija civilnih LGBT zajednica

autor:Debata o uvođenju civilnih zajednica za LGBT parove podijelila je peruansko društvo pred predsjedničke i parlamentarne izbore koji se održavaju sljedećeg mjeseca dok se kao posebno oštra opozicija tom pitanju ističe prilično utjecajna katolička crkva.

Pitanje civlinih LGBT zajednica postalo je akutalno nakon što je predsjednički kandidat Alejandro Toledo izjavio da ukoliko on pobijedi, promijeniti će trenutni zakon i dozvoliti će LGBT osobama supružnička prava.

Toledo je vodio zemlju od 2001. do 2006. godine, a na ovim izborima ima veću podršku naroda od drugih 11 predsjedničkih kandidata. U slučaju da pobijedi, naslijediti će Alana Garciu koji nakon što je odradio dva puna mandata nema pravo ponovno se kandidirati.

Uz Toleda još su dva kandidata, Keiko Fuhimori i Manuel Rodriguez Kuadros, izrazili podršku legalizaciji LGBT civilnih zajednica, a argumente oko tog pitanja su u medijima suprostavili organizacije za zaštitu LGBT prava i predstavnici katoličke crkve iako je očigledno da među političarima postoji relativno čvrst koncenzus po tom pitanju.

Iz peruanskih LGBT organizacija kažu da su ohrabreni do sada iznesenim izjavama predsjedničkih kandidata, ali dodaju također, da su svjesni da je prijedlog još daleko od službenog usvajanja.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike