FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Poznate face i homofobni ispadi

objavljeno:

12. 06. 2011.
Poznate face i homofobni ispadi

Uistinu je ružno kad si zvijezde kaljaju obraz homofobnim i drugim rasističkim ispadima. Ponekad to misle iz sveg srca, drugi puta su samo krivo protumačeni, no takve opaske u posljednje vrijeme sve manje nailaze na odobravanje javnosti i poprilično štete imidžu slavne osobe. Najbolji primjer tomu je Lars von Trier, koji je zbog jedne nesmotrene izjave na Cannesu preko noći postao doslovce persona non grata (ne da su ga ukočeni sudionici prošlogodišnjih festivala cijenili nešto više tada); pa čak i jedan Mel Gibson ili Tom Cruise koji homofobne ispade ima od početka svoje karijere, mahom da utiša glasine o vlastitoj homoseksualnosti dok ih danas pronalazi u okrilju pokreta scijentologije kojem pripada. Portal 365gay napravio je listu još nekih od upečatljivih a mi ih prenosimo.

Malo je poznato da i slavni Sean Penn, inače dobitnik nagrade Oscar za ulogu gej aktivista u filmu ‘Milk’, barem prema Mickeyju Rourkeu slovi za jednog od holivudskih homofoba koji ga je takvim okarakterizirao u intervjuu za ‘The Daily Beast’. Sam Rourke je nekoliko dana zanijekao da je ikada nešto takvo izjavio o Pennu, a nije isključena ni mogućnost ljubomore što je Oscar te godine otišao upravo Pennu a ne njemu. Bila je to, naime, godina velikog Rourkeova comebacka filmom ‘Hrvač’ kojim je kotirao za prestižnu nagradu.

Legenda je i ta kako je Denzel Washington savjetovao Willa Smitha da ne poljubi drugog muškarca u ulozi u ‘Six Degrees of Separation’ kako si ne bi pokvario imidž, premda je sam nekoliko godina kasnije glumio u kultnom filmu ‘Philadelphia’.

Nesretno se izjasnio i Hugh Grant komentirajući utakmicu ragbija spoznavši kako igrače manje boli ukoliko ruše svom snagom protivnike nego kao pederčići u svom viđenju ovog grubog sporta.

Unatoč tome, Hollywood se i dalje smatra među utočištima slobodnog govora SAD-a (pitam se zašto se onda nitko ne auta od glumaca?), a kada je u pitanju sama profesija smatra se kako su kazališni glumci puno otvoreniji prema svojim gej kolegama od onih filmskih koji su pod većim povećalom javnosti.

A Hrvati?

Koliko primjećujem po Facebook statusima nekih prijatelja popularnost se Ivanu Hercegu, poznatom iz odvratne seksističke reklame jedne domaće banke, ne jenjava među strejt djevojkama no zato je svojim ispadima zasigurno kao ljigavac obilježen Jacques Houdek koji se, unatoč njima, umalo plasirao na najpederskiji festival u svijetu. I dok mi golica maštu kako bi se Houdek tamo snašao, drugih svježih primjera nešto se teže prisjetiti.

Valjda, kao je većina mainstream zvijezda lijepe naše samo produkt treš serija i produkcija, čija je gej populacija jedan od najvećih obožavatelja, homofobiju si malo tko usuđuje priuštiti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike